Livsstil

61-årig giver pokker i sin alder: - Jeg føler mig som en på 20

Alder er bare et tal. Og for Per Rasmussen er det et ligegyldigt tal. Han vil bare ud at mærke suset på både motorcykel og i kitesurfing.

Per Rasmussen kan lide at holde sig ung.

 - Men det er sgu for kedeligt at løbe. Der skal være mere action, siger 61-årige Per Rasmussen, mens han ruller det otte kvadratmeter store sejl ud på et græsstykke.

Det er lørdag middag, og Per Rasmussen har glædet sig. Solen skinner fra en skyfri himmel, og både vinden og det klare, blå vand med de små bølgetoppe giver de helt perfekte forhold til kitesurfing.

- Det er en helt fantastisk dag. Først en lang køretur på min motorcykel og så en tur ud på vandet, siger den 61-årige industritekniker, der ærgrer sig lidt over, at han ikke valgte at tage sin største kite med ud, der ville have givet endnu mere fart på vandet.

Især mændene føler sig yngre

Per Rasmussen føler sig ikke som en 61-årig. Hvor ung han egentlig føler sig, kan han ikke sige. Men en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2, viser, at 73 procent af de 60-69-årige mænd føler, at de mentalt er i 50’erne eller endnu yngre. For kvinderne er tallet 69 procent.

Klinisk professor ved Københavns Universitet Michael Kjær fortæller, at når vi som mennesker føler os yngre, betyder det også, at vi bevæger os mere og dyrker mere sport.

- Så laver man også nogle fysiske aktiviteter, der hører til at være yngre, og det er overordnet meget positivt, at vi holder kroppen i gang, siger Michael Kjær.

Og det passer meget godt på Per Rasmussen. For selv om alderspilen altså peger på de 61, så er det ikke noget, han bekymrer sig om.

- Det kan jeg sgu ikke mærke. Jeg opfører mig næsten, som da jeg var 20. Der er ikke rigtig nogen forskel. Kroppen er lidt slidt efter mange år med motorcykelstyrt, motorcross og kitesurfing. Men det skider jeg sgu på. Jeg gør det bare alligevel, siger Per Rasmussen.

Kærligheden venter i Sydafrika

Per Rasmussen har fået kiten op, og boardets køl skærer sig knivskarpt gennem vandet. Der er fart på, men Per Rasmussen har styr på det. Han har også gjort det i mange år efterhånden. Især elsker han at tage til Sydafrika for at kitesurfe. Og ligesom i Danmark, er det hovedsageligt unge mennesker, han surfer med. 

Alder har ikke nogen betydning. Bare man holder sig i gang og giver den gas. Og det gør jeg.

Per Rasmussen

- En dag spurgte jeg en tysker, som jeg havde surfet meget med dernede, hvor gammel han var. Og jeg fik et chok, da han sagde 20. Jeg betragtede os næsten som jævnaldrende, fortæller Per Rasmussen, der altid har haft fart over feltet:

- Det er som sådan ikke for at holde mig ung, jeg gør det. Jeg har altid haft krudt i røven, og hvis der havde været noget, der hed ADHD, da jeg var barn, havde jeg nok fået diagnosen, smiler Per Rasmussen.

På en af sine mange ture til Sydafrika mødte Per Rasmussen en tysker, som var lidt yngre, end han troede. Video: Kasper Søby

Ifølge professor Kaare Christensen, der er leder af Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet, så oplever ældre mennesker sig selv, som da de var 30 til 35 år.

- De store karakteristika i vores personlighed er meget stabile igennem livet og også mere stabile end vores fysiske formåen. Så på den måde synes vi, vi ligner os selv, da vi var yngre, siger Kaare Christensen.

Og måske er det den 30-årige version af Per Rasmussen, der lige nu holder ham igang. Per Rasmussen har nemlig fundet kærligheden i den jævnaldrende, sydafrikanske Maree, som han mødte på en af sine utallige kitesurf-rejser til Sydafrika.

Så nu skal der rejses endnu mere:

- Jeg har slet ikke tid til at arbejde mere. Jeg har bare lyst til at besøge min kæreste i Sydafrika, kitesurfe og køre på motorcykel, siger Per Rasmussen.

- Alder har ikke nogen betydning. Bare man holder sig igang og giver den gas. Og det gør jeg, griner Per Rasmussen.