GO'

Andres perfekte liv kan gøre dig ked af det - her er rådene til at undgå det

At se andres billedskønne liv på de sociale medier er et stort problem for mange unge, lyder det fra ungdomspsykolog.

Hvis du har scrollet gennem dine sociale medier i dag, har du måske set billeder af andres perfekte skål morgenmad toppet med snorlige linjer af indbydende bær og nødder.

Måske er du også stødt på andres misundelsesværdige rejser, lykkelige parforhold eller succes på arbejdet.

Hvis disse billeder nogle gange efterlader dig – eller din teenager – mere trist end opmuntret, er hverken du eller dit barn alene.

Unge føler sig utilstrækkelige

Sidste år fastslog en undersøgelse, lavet af den uafhængige britiske organisation Royal Society for Public Health, at Instagram sammen med Snapchat er de sociale medier, som er mest skadelige for unges mentale sundhed.

Det billede genkender 29-årige Maja Vain Gilbert, der er stifter af klinikken UngTerapi, hvor unge kan få psykologhjælp af uddannede, unge psykologer.

Klinikken har, siden den åbnede i 2014, rådgivet over 1200 unge i alderen 15 til 30 år. Størstedelen kommer med en følelse af, at de er utilstrækkelige på studiet eller i deres liv generelt, og her spiller sociale medier som Instagram en stor rolle, forklarer psykologen.

- Det er klart nemmere at acceptere et nederlag, hvis mange andre også oplever et nederlag – for eksempel hvis man får afslag på at komme ind på sit drømmestudie. Når man så rigtig tit oplever, at der kun bliver lagt gode historier op på de sociale medier, føles det for de unge ret ofte, som om de er de eneste, der ikke slår til, siger Maja Vain Gilbert.

Hvis du kan mærke, at du bliver ked af det eller usikker på dig selv, over, at du ser andre, der lever ”det perfekte liv”, så må du jo lade være med at følge dem

Katrine Blauenfeldt, foredragsholder og debattør

Hun bakkes op af adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen, der mener, at vi trods sund fornuft ikke kan undgå at blive påvirkede af at se andres perfekte liv på Instagram.

- Selvom vi godt ved med vores fornuft, at andre mennesker skønmaler deres liv på nettet, så er vi alligevel ikke immune over for at se et helt konkret billede af nogen, der ser ud til, at de har et dejligt liv. Vi sammenligner os med det og kan alligevel blive påvirkede af det, forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Presset kommer fra bekendte

Den opfattelse har den 30-årige konceptudvikler og debattør Katrine Blauenfeldt også. Hun har selv flere end 12.000 følgere på Instagram, og på sin profil deler hun billeder af sin krop fra alle vinkler. Også de vinkler, der viser strækmærker, deller eller bukser, som er for små.

Derudover holder hun foredrag om kropsidealer og møder herigennem unge fra 15 år og op til starten af 20’erne, der er meget mere påvirkede af Instagram, end hun selv er.

- De siger til mig, at det er svært, når det er nogen i deres parallelklasse, der lever det perfekte liv. Det er der, presset kommer. For hvis de ser Kim Kardashian leve det perfekte liv, ved de godt, at det er så langt væk fra deres virkelighed. Så her føler de ikke, at de skal leve op til det billede. Men ser de en fra parallelklassen, tænker de: "Hvorfor kan hun alt det, når jeg ikke kan?", siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Slet de lykkelige profiler

Og spørger man Katrine Blauenfeldt, har hun ét ganske simpelt budskab til dem, som bliver påvirkede af at se andres perfekte liv på de sociale medier: Fjern dem fra dit Instagram-feed.

- Hvis du kan mærke, at du bliver ked af det eller usikker på dig selv, over at du ser andre, der lever ”det perfekte liv”, så må du jo lade være med at følge dem, der giver dig dårligt selvværd eller dårlig selvtillid, siger hun og tilføjer:

- Man bliver nødt til at tage noget ansvar for, hvordan man selv har det.

I listen nedenfor finder du fem råd til, hvordan du får et sundere forhold til Instagram. 

Sådan får du et sundt forhold til Instagram

 1. Tag kun Instagram for, hvad det er

  Begynd med gøre dig klart, hvad Instagram i virkeligheden er for en størrelse: Det er et medie, hvor mange viser et censureret udpluk af deres liv, lyder det fra psykolog Maja Vain Gilbert.

   - Man befinder sig i en verden af en særlig æstetik, hvor det ofte kun er det rigtigt fede, der får lov at blive lagt op. Derfor er det vigtigt at være kritisk og selektiv, i forhold til hvad man sluger råt, siger hun. 

 2. Find en anden overspringshandling

  Lad være med at scrolle ned gennem dit Instagram-feed som en overspringshandling. Find i stedet noget andet, der kan give dig din pause. Det kan for eksempel være en spil-app på telefonen, foreslår Maja Vain Gilbert.

 3. Del ikke dit allerkæreste

  Giv ikke altid andre mulighed for at like – eller undlade at like – noget, som står dig meget nært, påpeger adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

  - Nogle gange skal man sige: "Det her holder jeg for mig selv. Det skal ikke måles, det skal ikke vejes. Det er for kostbart til at blive solgt for likes".

  For hvis ingen liker dit billede, kan det, du for et øjeblik siden syntes var skønt, pludselig blive noget, du skammer dig over.

 4. Oplev uden at dele

  Sørg for nogle gange at lade din smartphone blive i lommen, selvom du oplever noget Instagram-venligt.

  For skal det deles, ender du tit med at være nødt til at træde ud af oplevelsen for at tage et billede, finde på god tekst og efterfølgende bruge tid på at tjekke, hvem der har liket dit opslag.

  - Det kræver selvfølgelig mod. Og at man tør tro på, at man har levet et liv, selvom der ikke er nogen, der har liket det, siger Anders Colding-Jørgensen.

 5. Hop af

  Er du en af dem, der ofte spekulerer på likes og sammenligner dit liv med andres, skal du måske overveje at skrue helt ned for brugen af Instagram, lyder det fra Anders Colding-Jørgensen.  

  - Instagram er et af de sociale medier, du kan fjerne fra dit liv uden at lide lige så mange praktiske afsavn, som hvis du slettede din profil på Facebook. Du kommer ikke til at gå glip af begivenheder eller planlægning med dine venner ved at skrue ned for Instagram.