Livsstil

God idé blev global plage - nu er hver anden email spam

Mængden af spammails kommer ikke til at ændre sig lige foreløbigt, forudser ekspert i it-sikkerhed.

For præcis 40 år siden fik Gary Thuerk en god idé.

Internettet fandtes stadig ikke, og i 1978 var det de færreste, der var i besiddelse af en e-mailadresse – eller i det hele taget bare en computer.

Men det var Gary Thuerk. Han arbejdede for den amerikanske virksomhed Digital Equipment Corporation, som var førende inden for produktion af computere.

Som marketingansvarlig var det hans opgave at skabe opmærksomhed omkring et kommende produkt, og hvorfor ikke gøre det over computeren, tænkte han, inden han trykkede på send-knappen og udsendte den samme mail til 400 forskellige mennesker.

I det øjeblik skabte han en international landeplage, der stadig hærger den dag i dag: Spammailen.

Fyrre år efter, Thuerks mail tikkede ud i 400 indbakker, er næsten halvdelen af alle sendte mails spam – og de irriterende mails ser ikke ud til at være på tilbagegang.

45 procent af alle mails er spam

Hver eneste dag flyver der 14,5 milliarder spammails gennem cyberspace. Det svarer til, at 45 procent af alle sendte mails er spam.

- Spam er defineret som ukonsolideret post, altså post, som man ikke har bedt om at modtage, fortæller Peter Kruse, der er ekspert i it-sikkerhed og grundlægger af it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Han fortæller, at det bestemt ikke er tilfældigt, at de uopfordrede og ulovlige mails deler navn med en amerikansk dåseskinke.

- Under anden verdenskrig fik de amerikanske soldater Spam i feltrationerne, og det var lidet ønsket blandt dem. De hadede at modtage dåseskinken, så da spamfænomenet gjorde sit indtog på internettet, tog man den betegnelse til sig. Begge dele er noget uønsket og noget, man ikke har lyst til at modtage, siger Peter Kruse.

Det kan godt betale sig

I disse tider, hvor vi frigiver så meget af vores data, at Facebook og Google kan målrette reklamer direkte til os, kan det måske virke underligt, at antallet af spammails stadig er så højt, som det er.

Det handler egentlig bare om at have en god gedigen internethygiejne

Peter Kruse, ekspert i it-sikkerhed

- Det helt korte svar er, at det desværre stadigvæk er en industri, der blomster. Ellers gjorde man det ikke. Det er en forretning, der kører, og det kræver, at der sidder folk i den anden ende, som ukritisk går til internettet på en lidt ufornuftig måde, lyder det fra Peter Kruse, som fortæller, at spambranchen dog har ændret sig markant gennem de seneste 40 år.

- Det er vokset eksponentielt med, at der er flere brugere, der er kommet på nettet. Samtidig er det blevet sat mere i system. Spam er blevet kommercialiseret, og der er kriminelle, der decideret lever af at udsende de her mails for firmaer, der vil lokke folk til at købe tvivlsomme produkter.

Men der skal mange mails til for at ramme de potentielle købere, når man skyder med spredehagl, som spamsenderne gør.

En undersøgelse fra 2008 viste, at spammerne kun får bid ved én ud af 12,5 millioner mails. Men når man holder det op imod antallet af daglige spammails, betyder det, at 11.600 mennesker hopper i fælden hver eneste dag.

Også på sms og sociale medier

I dag har de fleste af os et filter i vores mailindbakke, der automatisk sorterer spammails fra. Men det er ikke altid nok.

- Vi ser bare, at spammen bliver mere kreativ. I dag bliver det pakket ind, så det er sværere at gennemskue, end før i tiden. For eksempel vil ordet ’Viagra’ aldrig optræde i en spammail i dag. Det er en form for katten efter musen, hvor man på den ene side har den drilske mus, der sender spam, og katten, der forsøger at holde dem ude, på den anden side. Den kamp vil formentligt aldrig stoppe, vurderer it-sikkerhedseksperten Peter Kruse.

Han er dog overbevist om, at kamppladsen i løbet af de næste år vil flytte sig.

- Spam foregår også på de sociale medier og på sms. Jeg tror, at sms-spamming vil vokse de næste to år. Det er en platform, hvor der ikke er de samme filtre, og hvor man som bruger har paraderne mere nede.

- Spam er allerede flyttet ind på Facebook, hvor man har muligheden for at udgive sig for at være en virksomhed og dele forskellige konkurrencer, som kan fange naive brugere.

- God gedigen internethygiejne

Helt generelt tror Peter Kruse, at 40-årsfødselaren er kommet for at blive.

Så længe, der er nogen, der hopper på krogen, bliver der ved med at være penge i spam.

Han har dog fire råd, som kan gøre det nemmere at navigere udenom spam. Dem kan du læse herunder.

Først har han dog et overordnet råd til alle, der færdes på internettet.

- Det handler egentlig bare om at have en god gedigen internethygiejne, og at man ikke kaster om sig i vildskab med sin oplysninger, råder it-sikkerhedseksperten.

Sådan undgår du spam

 1. Klik ikke

  Klik ikke ukritisk på et link, du ikke ved, hvad er. Heller ikke, selvom det ikke umiddelbart ser mistænkeligt ud. 

 2. Tænk dig om

  Du skal ikke lade dig forblinde af gode tilbud og konkurrencer. Hvis det ser for godt ud til at være sandt, så er det det nok også.

  Det samme gælder, når du skal tilmelde dig noget. Undersøg grundigt, hvad vilkårene er først. 

 3. Værn om dine oplysninger

  Lad være med at strø om dig med personlige oplysninger. Hvis din e-mailadresse florerer på nettet, er det nemmere for spamrobotterne, som gennemtrawler internettet, at samle den op, og der er dermed større risiko for at ende på spamlister. 

 4. Afmeld ikke spammails

  Det kan lyde paradoksalt, men hvis du først er havnet på en spamliste og får tilsendt mails, skal du ikke gå ind i mailen og afmelde den.

  Hvis du gør det, kan du være garanteret at få dobbelt så mange spammails. Så snart du interagerer med en spammail, viser du, at robotterne har ramt et rigtigt menneske og en mailadresse, der bliver brugt, og du vil derfor få langt flere mails end ellers.

  I stedet skal du få dit mailprogram til at sortere disse mails fra. 

Kilde: Peter Kruse, ekspert i it-sikkerhed og grundlægger af it-sikkerhedsfirmaet CSIS.