Kamp til hækken

Seks trends: Sådan skal din have se ud lige nu

Haven skal virke afstressende, og det skinner igennem i de havetrends, der er lige nu. Se hele listen i bunden af artiklen.

Bunddække med stauder og tætte buske, der forgrener sig og skjuler den bare jord. Det er noget af det, der går igen i danskernes haver, som lige nu er kendetegnet ved, at de skal virke afstressende.

- Mange vil have en have, der ikke er en stressfaktor i en travl hverdag, siger landskabsarkitekt Anne Stausholm. 

Dét blik, som Anne Stausholm har for havetrends, har hun flittigt benyttet sig af som dommer i programmet ’Kamp til hækken’, hvor hun særligt har holdt øje med, hvordan deltagerne har formået at løfte indretningen af haverne.

- Dét, der er vigtigt for danskerne lige nu, er, at haven er nem at passe. Derfor må der ikke være bar jord, der skal holdes ryddet for ukrudt. 

Hot tubs stormer frem

Samtidig med at haven skal være let at passe, så dét at lue blomsterbedet ikke bliver endnu en stressfaktor, skal haven også være stedet, hvor man kobler helt af. 

Det kommer blandt andet til udtryk ved de populære opvarmede spabade, hot tubs, og ved, at flere er begyndt at trække stuen med ud på terrassen ved at investere i et loungesæt. 

Anne Stausholm forklarer, at såkaldte stillerum er i højsædet, og at det udover loungesættene blandt andet er trendy at indrette med hængekøjer. 

Grønne og hyggelige danske haver

Når man taler havetrends, kan man ikke komme uden om, at de danske haver har et helt særligt kendetegn.

Danskerne er nemlig begunstiget med et klima, hvor det regner meget.

- Danskerne vil gerne have hygge og en stor frodighed. Klimaet gør, at vores haver er meget grønne – og det kan vi godt lide.

Herunder kan du læse, hvilke trends du skal holde øje med, hvis du vil være med på havemoden i år.

Seks havetrends

 1. Hot tubs

  Haven skal virke afstressende.

  Danskerne bruger i højere grad haven som stedet for afslapning. Det sker blandt andet ved at ligge og dase i en hængekøje eller koble af i et hot tub, som er meget populært i de danske haver netop nu. 

  Inde i boligen har der i mange år været fokus på køkken og bad, og det fokus vælger mange at trække med ud i haven. 

  Vælger du at installere et hot tub, er det vigtigt at have for øje, om det passer ind i netop din have. Har man en naturhave med vilde bede og lignende, er det nærliggende at lade valget falde på et kar i træ. 

 2. Loungeområder

  Inde- og uderum bliver i højere grad kombineret.

  Man lader stuen glide ud på terrassen, hvor flere og flere skaber miljø med et loungeområde, som er særligt meget oppe i tiden.

  Loungeområder minder mest af alt om et klassisk sofa-arrangement, men i stedet for at have fronten rettet på tv'et vælger mange at etablere en bålplads, som familien kan sidde og lune sig ved.

  Den mere simple løsning er at investere i et bålfad, som også er meget populært.

  Man bruger typisk ikke loungeområdet til at spise og grille, men det er dér, man lægger sig, når man vil læse en god bog og slappe af.

  Loungemøblerne er blevet ekstra attraktive, efter der er blevet udviklet hynder i materialer, der tørrer hurtigt.

  Tidligere har havehynder været lig med arbejde, fordi de skulle bringes inden døre for at tørre eller gemmes væk i hyndebokse. Det er ikke nødvendigt længere, og det spiller en stor rolle i havens funktion som afslapningssted.

 3. Plads til alle - også dyrene

  Danskernes fokus på biodiversitet i haven er større end nogensinde før.

  Haveejerne vil have "insekthoteller" og områder, der indbyder til flere dyr, som de kan gå og iagttage.

  Insekterne er et nødvendigt onde og en vigtig del af fødekæden. De bestøver havens blomster og frugttræer, så vi i sommerhalvåret kan nyde godt af alle havens goder.

  Et insekthotel tiltrækker forskellige insekter, og hvis man strategisk placerer det bagerst i haven, kan man håbe på at få fred for de summende små dyr, når man nyder et måltid på terrassen.

  Hvis man til gengæld gerne vil nyde synet af det vilde dyreliv, kan man placere fuglehuse et sted i haven, hvor der er frit udsyn, og hvor man ivrigt kan følge med, når fuglene spiser og bygger rede.

 4. Udekøkkener

  I tråd med loungeområdets popularitet og ønsket om at trække inderummenes funktionalitet med ud i haven er udekøkkener også meget populære - og skal man være helt med på noderne, skal haven også indeholde et bålsted.

  Udekøkkenerne kommer i alverdens afskygninger. Nogle får deres behov dækket med en lille bordplade og en vask, hvor afløbet er en vandslange, der fører ned i en spand. Andre etablerer et udekøkken, der stort set indeholder det samme som dét, der er inde i huset.

  I forhold til materialevalg vinder metal frem. Det er let at gøre rent og kan tåle at stå ude. Igen er det et billede på, at der helst ikke skal følge for meget arbejde med, når vi indretter vores haver.

  Ifølge Anne Stausholm er udekøkkenets popularitet affødt af grilltendensen. Danskerne er vilde med at grille, og her er mændene også kommet på banen, lyder det fra haveeksperten.

  Med et udekøkken har man mulighed for at rykke hele familien ud. Dermed slipper man for, at halvdelen af familien står indenfor og skrubber nye kartofler og snitter salat, mens den anden halvdel står ude og griller og dækker op ved havebordet.

 5. Genanvendelse

  Danskerne er blevet enormt miljøbevidste, og selvom miljøbevidsthed inden for havelågen ikke nødvendigvis redder verden, kan man eksempelvis opsamle regnvand, så det kan bruges til at vande rosenbedet.

  Mange vælger også at få koblet sit tagvand ned til bedene i stedet for at lade det løbe ned i kloakken.

  Mens det for år tilbage var meget populært at lave en bunke med kompost, er det ikke længere en trend blandt haveejerne. De fokuserer i langt højere grad på vandet, hvad end det er som genanvendelse eller som et dekorativt element i form af eksempelvis regnvandsbede.

 6. Prydgræsser i krukker

  Krukker er - og har længe været - enormt populære. De er hurtige at skifte ud og virker for mange som en meget overskuelig måde at holde planter på. Tendensen lige nu er dog, at der i højere grad eksperimenteres med indholdet.

  I stedet for at plante en blomstrende plante centralt i en potte er danskerne blevet mere tilbøjelige til at plante de mere moderne prydgræsser i kombination med blomsterne.

  Anne Stausholm er særligt glad for prydgræsset Carex (Japansk Star), som er lavt, dækker godt og er grønt hele året.

  Hun nævner også sorten Miscanthus Sinensis 'Kleine Silberspinne' som en favorit. Den er hårdfør og beholder sine høje akser over hele vinteren.

Kilde: Anne Stausholm, landskabsarkitekt og dommer i 'Kamp til hækken'.