GO'

Mor til barn med Downs: Morten og Peter har banet vejen

Den nu afdøde Morten Jensen har gjort en stor forskel for andre med Downs syndrom og deres familier.

Der blev sat et trist punktum, da den folkekære Morten Jensen onsdag gik bort efter længere tids sygdom.

For den 41-årige tv-personlighed har bidraget med meget mere end god humor og evnen til at levere geniale citater. Sammen med vennen Peter Palland har han banet vejen for andre med Downs syndrom.

- Det med berøringsangst for handicappede har Morten og Peter været med til at rykke folks syn på, siger Rikke Kækel, der er mor til Kasper Kækel med Downs.

For 50 år siden satte man dem bare ud på et sidespor eller parkerede dem et eller andet sted

Rikke Kækel

- Tak for alt

Morten Jensen og Peter Palland charmede sig for første gang ind i danskernes hjerter i 1991, da programmerne ’Er jeg da helt gak, mor?’ tonede frem på skærmen.

Og det unikke indblik i livet med Downs har ikke blot gjort op med berøringsangsten, men også givet Rikke Kækels søn flere muligheder.

- For 50 år siden satte man dem bare ud på et sidespor eller parkerede dem et eller andet sted. I dag er de med til alt muligt. Det har Morten og Peter-programmerne helt klart været med til at åbne for, siger hun.

Det er formand for Dansk Handicaporganisationer Thorkild Olesen enig i.

- Morten har med sin livsglæde rykket ved synet på mennesker med handicap. Han har vist, at man kan leve et selvstændigt og udadvendt liv med et handicap. Tak for alt, udtalte han i et mindeord.

Et særligt venskab

Man siger ikke Morten uden også at sige Peter. De har kendt hinanden siden vuggestuen, og venskabet mellem dem opstod ikke for tv-programmernes skyld.

I forbindelse med de to venners 40-års-jubilæum på tv talte Morten blandt andet med TV 2 om, hvorfor Peter er en god ven: 

25 år med Morten og Peter

Lørdag 27 august er der fem timers 'Morten og Peter'-kavalkade på TV 2.

Se med her:

12.55 - 13.35: Er jeg da helt gak, mor?

13.35 - 14.30: Er jeg stadig gak gak, mor?

14.30 - 15.20: Ikke helt gak

15.20 - 16.15: Morten og Peter vender tilbage

16.15 - 17.05: Gak gak i køkkenet

17.05 - 17.55: Stjernerne på vej 

- Det er den måde, han er på. Vi har været sammen, siden vi var små børn, lød det fra Morten Jensen, mens Peter Palland sagde om kammeraten: 

- Vi har fulgt hinanden i snart 40 år. Det er vores venskab. Jeg ved godt, at han er stor, men jeg holder af ham, altså. Så derfor.

Et venskab, der har været til stor inspiration for Rikke Kækel, som ønskede det samme for sin søn. Og det lykkedes heldigvis.

I videoen øverst i artiklen kan du høre, hvorfor Kasper Kækel og Paulo Lobato er gode venner.

- Den er til dig den her, Morten

Det er ikke kun Peter Palland, der har mistet en nær ven. Tv-journalist Nick Horup har gennem tv-programmerne på TV 2 opbygget et tæt forhold til Morten Jensen.

- Vores forhold gik fra at være et journalistprojekt til et venskab. De er begge (Morten Jensen og Peter Palland, red.) i den grad blevet en del af mit liv, har Nick Horup fortalt.

Dét blev markeret inden torsdagens pokalfinale i fodbold, hvor Morten Jensen blev hyldet af de mange fremmødte fans af Silkeborg IF.

- Morten, Morten, Morten!, skrålede de og fik en tydeligt rørt Nick Horup til at pege mod himlen.

- Den er til dig den her, Morten.