GO'

Bjergbestiger har givet op i Mount Everests ’dødszone’ to gange – men han vil forsøge igen

Tredje gang er lykkens gang, håber Rasmus Kragh, der to år i træk har måttet give op 250 meter fra toppen. Næste år forsøger han at gå en anden vej.

Selvom han befandt sig et sted, hvor de færreste nogensinde kommer til at sætte deres ben, blev lørdag den 19. maj et stort deja-vu for bjergbestigeren Rasmus Kragh.

Med bare 250 højdemeter til toppen af Mount Everest måtte den 29-årige mand endnu en gang se sig slået af vejret på sit livs projekt.

Han vil være den første dansker til at bestige verdens højeste bjerg uden brug af ilt på flaske, men igen i år måtte han give op, selv om han kunne se slutdestinationen få hundrede højdemeter foran sig.

- Vejret er den eneste spiller, jeg ikke selv er herre over på det bjerg. Så vejret satte desværre en brat stopper for mit forsøg endnu en gang, siger Rasmus Kragh, der nu er vendt hjem til Danmark, i ’Go’ aften Danmark’.

Skuffelsen er stor

Mount Everest

Verdens højeste bjerg på 8848 m

Ligger i Himalaya, mellem Nepal og Tibet

Hedder også Sagarmatha og Chomolungma

Måske først besteget i 1924 af briterne George Mallory og Andrew Irvine. De overlevede dog ikke nedturen

I 1953 blev tinden med sikkerhed nået af newzealænder Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay

4833 forskellige klatrere havde i 2017 nået toppen. Flest siden år 2000

Ca. 200 har nået toppen uden medbragt ilt. Den første i 1978. Ca. 30 af dem også alene. Den første i 1980

18 danskere har været på toppen. Ingen uden ilt på flaske

Op mod 300 er omkommet på bjerget

Kilde: The Himalayan Database

Også sidste år forsøgte Rasmus Kragh at blive den første dansker til at nå verdens højeste punkt kun ved hjælp af sin egen vejrtrækning, men et uvejr kom pludselig truende, og som den sidste mand på bjerget valgte han at vende om.

Det samme skete så endnu en gang i år, og det var en tydeligt skuffet Rasmus Kragh, der optog en video af sig selv, da han igen var kommet ned i lavere luftlag i en af bjergets camps.

- Lige ved og næsten. Samme turn around som sidste år. Forbandet i helvede, starter han med at sige.

Rasmus Kragh måtte for andet år i træk opgive at nå toppen af Mount Everest uden ilt. Videoen her er optaget, netop som han kommet ned fra sit mislykkede topforsøg.

Den samme skuffelse er stadig at spore, da han knap to uger senere sidder i den grå sofa i ’Go’ aften Danmark’-studiet.

- Den sidder der stadigvæk. Lige nu er jeg begyndt at fordøje og reflektere over den her oplevelse, og så tror jeg allerede, at mit hoved er på vej ind i næste kapitel, siger han.

Unfinished business

Bjergbestiger Rasmus Kragh

29 år og fra Skive. Bor i Valby med sin kæreste

Har en lillebror og er søn af en sygeplejerske og en pensioneret officer

Tidl. landsholdsløber i atletik og orientering

Tidl. sergent i Hæren i tre år og Jægerkorps-aspirant

Har boet to år i Norge, på friluftshøjskole i Lofoten samt i Sogndal

Besteg i 2012 sit første bjerg, Elbrus i Rusland (5642 m)

Første dansker uden kunstig ilt på toppen af Khan Tengri, Kirgisistan (7010 m)

I 2016 solo og uden medbragt ilt på Cho Oyu (8201 m) og Manaslu (8163 m) i Himalaya

Forsøgte i 2017 at bestige Mount Everest fra Tibet, solo og uden ilt på flaske. Forsøger nu igen

Og næste kapitel er ikke hvad som helst. For Rasmus Kragh har endnu ikke opgivet sin mission om at blive den første dansker på toppen af det snefyldte bjerg.

- Rekorden står der jo stadigvæk. Der er stadigvæk en dansker, der skal være den første, og jeg føler, at jeg har gode kort på hånden. Jeg har unfinished business med det bjerg. Nu har jeg forsøgt to gange, så hvorfor ikke alle gode gange tre?, spørger Rasmus Kragh retorisk og slår fast, at der ikke går længe, før han igen står i vandrestøvler på bjerget.

- Jeg har besluttet mig for, at jeg skal prøve igen, og det skal gerne være næste år, siger han.

Kæresten var uforstående

Det lå ellers ikke lige i kortene, at Rasmus Kragh havde flere rekordforsøg at hive frem fra rygsækken.

Allerede da Rasmus Kragh kom hjem fra sit første mislykkede forsøg, havde hans kæreste svært ved at forstå, at han endnu en gang ville udsætte sig selv for det livsfarlige projekt.

Derfor krævede det nogle måneders tagen-sig-sammen, en række filmoptagelser fra bjerget og lange samtaler med kæresten at få vendt negativitet og bekymring til forståelse og opbakning til endnu en tur på det iskolde bjerg med den tynde og lunefulde luft.

- De fleste andre ville nok sige, at førsteprioriteten er forholdet. Og så må man passe sig ind under det. Men for mig er førsteprioriteten det, jeg laver, sagde den 29-årige bjergbestiger, inden han begav sig ud på den nu mislykkede anden tur.

Han lovede dog familien, at han ville gøre det på en anden måde denne gang og forberede sig bedre.

Vil gøre det anderledes

Rasmus Kragh fortæller ikke, hvordan hans kæreste har det med, at han nu har besluttet sig for at give projektet et tredje forsøg, men han fortæller, at han endnu en gang vil gøre noget anderledes.

Man kan nå toppen af Mount Everest fra to retninger: Sydsiden og nordsiden.

Ved både sit første og andet forsøg begav Rasmus Kragh sig op ad nordsiden, som er den mest besværlige og ufremkommelige vej.

Vejen til toppen – fra sydsiden

Det bedste tidspunkt at bestige Mount Everest er oftest i april-maj

Bjerget bestiges oftest fra syd via Nepal samt fra nord via Tibet

Den sydlige rute – eller ’linje’ – har følgende lejre:

  • Base camp: Ca. 5300 meter
  • Lejr 1: Ca. 6100 m
  • Lejr 2: Ca. 6500 meter – kaldes også ‘Advanced base camp’
  • Lejr 3: Ca. 7100 meter
  • Lejr 4: Ca. 8000 meter

Undervejs passerer klatrerne berømte og berygtede passager, såsom Khumbu-isfaldet nær base camp, ’Balcony’ og ’South Summit’ efter Lejr 4, samt ’Hillary Step’ kort før toppen på 8848 meter.

Kilder: Alanarnette.com, Google Earth, Washington Post

- For mig er ruten på nordsiden og hele den udfordring er bare smuk. Det er jo bjergpassionen, der kommer frem der, og det er derfor, jeg har valgt den side. Det tiltrækker mig og motiverer mig på en anden måde end sydsiden, fortæller han.  

Alligevel har han tænkt sig at droppe planerne om at nå toppen fra denne side, når han næste år starter forfra endnu en gang.

- De kinesiske myndigheder har strammet til i forhold til at bestige det fra nordsiden. På grund af det, og måske også lidt motivationsmæssige årsager, føler jeg måske, at det er sydsiden, der skal have et skud næste gang. Forhåbentligt kan jeg få lukket det kapitel på en god måde, siger han.  

Og selvom Rasmus Kragh er overbevist om, at han den 19. maj godt kunne have nået toppen, hvis han havde taget medbragt ilt i brug, er det ikke en mulighed, han vil tage i brug for at få sat det sidste punktum i historien om ham og Mount Everest.

- 18 danskere har nu været på toppen ved hjælp af kunstig ilt, men for mig er det bare ikke en option. For mig er det, der giver toppen værdi, ikke toppen i sig selv. Det er selve måden, det bliver gjort på.