T√łrken hj√¶lper haveejerne i kampen mod en af deres v√¶rste fjender

Insekterne elsker hedeb√łlgen og l√¶gger millioner af √¶g lige nu, men dr√¶bersneglen er g√•et i sommerdvale dybt nede i jorden.

Det er efterhånden svært at huske, hvornår de danske haver sidst har fået et ordentligt regnskyl.

Og selvom konsekvenserne af de seneste fire ugers rekordvarme melder sig, er der en god nyhed iblandt for haveejere.

Det knast√łrre sommervejr er absolut ikke dr√¶bersneglens foretrukne. Det betyder, at haveejere¬†i disse tider er blevet en fjende mere eller mindre kvit.

- Det er lige pr√¶cis den her manglende nedb√łr, der g√łr, at dr√¶bersnegle¬†ikke formerer sig, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen, i 'Go' morgen Danmark'.

Hvorfor hader vi dræbersnegle?

Dr√¶bersneglen er en invasiv art. Milj√łstyrelsen √łnsker dr√¶bersneglen bek√¶mpet eller holdt nede for at v√¶rne om den biologiske mangfoldighed. Den kan nemlig forrykke den naturlige balance mellem vilde arter i naturen.

Sneglen er et stort problem i mange danske haver, fordi den er alt√¶dende og raserer k√łkkenhaver og prydplanter.

Sneglespecialisten Gunnar Hansen opdagede dr√¶bersneglen i 1997. Den fik sit tilnavn, fordi den havde spist alt gr√łnt omkring sig. Senere spredte den sig til hele Danmark.

Kilde: Bolius og Milj√łstyrelsen

Har gravet sig ned

Det varme vejr betyder nemlig, at dr√¶bersneglene¬†t√łrrer ud, hvis de¬†aktivt leder efter f√łde eller en anden snegl at parre sig med. Derfor er de¬†g√•et i dvale.

- De har gravet sig ned til der, hvor der er en smule fugt endnu. Der ligger de og venter på, at der kommer vådere tider. Men lige nu er det sådan, at man kan gå en tur i haven om aftenen uden at skulle kigge på de slimede bæster, siger naturvejlederen.

Og da vejrudsigten ikke melder om en dråbe regn de kommende 10 dage, tyder det altså på, at danskernes haver vil være ganske fri for snegle. I hvert fald et godt stykke tid endnu.

Afstemning

Kan ikke udryddes

Men √©n ting kan man som haveejer¬†vide sig¬†sikker p√•, p√•peger¬†naturvejlederen. Dr√¶bersneglene gemmer sig i¬†jorden, og de kommer hurtigt frem fra deres skjul, hvis¬†f√łrst vejret er med dem.

- Det er sådan med dræbersneglen, at når den får gode vilkår, er den ekstremt hurtig til at formere sig. Den lægger frygteligt mange æg, og de klækker forholdsvist hurtigt, siger han. 

Derfor er t√łrken alts√• ikke ensbetydende med, at man √©n¬†gang for alle kan f√•¬†bugt med havens v√¶rste fjende. For dr√¶bersnegle¬†kan ikke udryddes, mener Jes Aagaard.

- De er kommet for at blive, og det vil sige, at vi er tvunget til at forholde os til, at vi skal lave nogle foranstaltninger de steder, vi ikke vil have dem i et stort omfang, siger han.

Vær opmærksom, hvor du vander

Samme melding kommer fra Jesper Carl Corfitzen, der er gartner og havefaglig ekspert hos Bolius. Han mener, at haveejerne allerede er sluppet for nogle af de skader, som dræbersneglen typisk laver på havens planter.

For eksempel mener han, at ejerne af en k√łkkenhave kan m√¶rke forskel fra sidste √•r.

- Deres salatbed og andet er ikke blevet raseret endnu, og derved n√•r man ogs√• at h√łste uden at v√¶re chikaneret af dr√¶bersnegle, forklarer han.

Men selvom dr√¶bersneglene gemmer sig i varmen, opfordrer Jesper Carl Corfitzen¬†haveejere¬†til at v√¶re p√• vagt¬†i de omr√•der af haven, hvor de vander jorden. Her kan sneglene¬†nemlig leve i fugtig jord¬†trods hedeb√łlgen.

- N√•r jeg vander i mine bede, ser jeg, at de kommer myldrende frem, og s√• er jeg selvf√łlgelig ude at samle alle dem ind, jeg kan, s√• jeg kan f√• dem bortskaffet.¬†S√• snart de er fremme, begynder de at gnaske, siger han.

Nedenfor finder du Jesper Carl Corfitzens¬†r√•d til, hvad du kan g√łre for at forhindre, at dr√¶bersnegle f√•r overtaget i din have:

Seks råd til at slippe af med dræbersnegle

Skab en levende have

Pindsvin, vinbjergsnegle eller sågar moskusænder. Nyttedyr i haven af den ene eller anden slags er altid en god idé, fordi de roder i jorden og får gnasket snegleæg i sig. Derfor er de en god hjælpende håndsrækning i kampen mod sneglene. 

Sneglehegn

Man kan påmontere en kant på højbeddet, så det er svært for sneglen at komme op. Det sættes rundt om det bed, du gerne vil beskytte mod snegle. 
Det er ikke noget, der hjælper 100 procent. Men det gør det helt sikkert sværere for sneglene. 
I videoen her viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen, hvordan man kan skærme for dræbersnegle.

Indsamling af snegle

Den sikreste måde at få en sneglefri have på er at fjerne alle snegle og snegleæg fra den, men det er tidskrævende og nærmest en umulig opgave.
Gå en tur om morgenen og aftenen. Det er der, de kommer frem, fordi der er dug på græsset, og derfor er nemme at finde og slå ihjel.

Sneglegift

Kan du ikke overskue at bekæmpe dræbersneglene manuelt, kan du benytte sneglegift.
Der findes kun ét middel, der er godkendt til sneglebekæmpelse i Danmark. Det er ferrifosfat, som sælges under forskellige navne som Sneglestop og Ferramol. 
Sneglegift bør være den sidste løsning. Gift er som udgangspunkt ikke vejen at gå.

Undgå salt

Et gammelt råd er at hælde salt over dræbersneglene, men det er faktisk en rigtig dårlig idé.
- Salt er skidt i forhold til havens andre planter, da det ødelægger jorden, siger Jesper Carl Corfitzen.

Klip eller kog sneglene

Når man afliver dyr, bør man gøre det på den mest humane måde. Hvis man hælder kogende vand over, skal det være spildkogende, og der skal være masser af vand. Alternativt kan man gå ud og klippe dem over - gerne så tæt på hovedet som muligt.

F√• flere r√•d til at bek√¶mpe havens u√łnskede g√¶ster¬†p√• TV 2 PLAY.