Blev fyret som 44-årig og samler flasker for at leve: - Det bedste, der er sket for mig

Forfatter Lars Morell har valgt at leve et noget anderledes liv end de fleste danskere.

Det ene øjeblik kan han stå i kridhvid habit og holde et foredrag om kunstneren Asger Jorn for fulde tilskuerrækker.

Her er han eksperten. Han gestikulerer, mens han taler, og han kniber mund og øjenbryn sammen i et let skeptisk udtryk, når han tier og lytter. 

Det næste øjeblik samler han flasker i Aarhus’ gader og roder efter mad i containere for at få hverdagen til at hænge sammen. På en god dag er der pant for 100 kroner.

61-årige Lars Morell skriver bøger og holder foredrag om kunst og arkitektur, men han lever også på kanten af samfundet.

Hans liv er et af omdrejningspunkterne i dokumentaren ’De originale’, der blev vist på CPH:DOX, og som lige nu kan ses på TV 2 PLAY.

Her følger instruktør Stig Guldberg forfatteren Lars Morell og hans omgangskreds af sære eksistenser i Aarhus.

- I hele skolesystemet og samfundet er der ikke meget plads til folk, der er anderledes. Vi bliver hurtigt rettet ind. Filmen hedder jo 'De originale' - i modsætning til originalerne. Der peger jeg på, at der er nogle særlige kvaliteter ved at stå udenfor, siger Stig Guldberg.

Gik ikke som ventet

Lars Morell flyttede som ung fra Aalborg til Aarhus for at studere idéhistorie. Dengang var han klædt som punker med blå hanekam og læderjakke.

40 år efter er punklooket lagt på hylden, men han bor stadig i den samme toværelseslejlighed som dengang.

- Jeg havde bestemt ikke regnet med stadig at sidde her i dag. Jeg troede, jeg ville få en fast stilling på universitetet, købe et hus i Risskov, stifte familie og slå græs. Men det gik ikke sådan, siger han.

- Jeg regner med at kunne fortsætte med at skrive 10-20 år endnu. Jeg gider ikke længere lave småting, nu er det de store idéer, jeg vil have ført ud i livet, siger Lars Morell.
- Jeg regner med at kunne fortsætte med at skrive 10-20 år endnu. Jeg gider ikke længere lave småting, nu er det de store idéer, jeg vil have ført ud i livet, siger Lars Morell. Foto: TV 2

Hans arbejdsværelse er en labyrint af reoler med bøger, arkivkasser og skotøjsæsker med sjældne udklip og dokumenter.

Det mest særlige i hans arkiv er samlingen af småtryk, der er publikationer på op til 16 sider.

- Småtryk er vigtige, fordi de ikke er registreret nogen steder. Det kan være gamle foldere, flyveblade fra krigen eller hæfter, siger han.

Lars Morells samling af småtryk er nøje kategoriseret hjemme i hans personlige arkiv.
Lars Morells samling af småtryk er nøje kategoriseret hjemme i hans personlige arkiv. Foto: TV 2

Han har over 100 arkivæsker og vil skyde på, at han har mere end 5000 småtryk i alt.

- Det er begyndt at hobe sig op i de senere år, det kan jeg godt se, siger han.

Fyreseddel blev vendepunkt

Efter studierne blev Lars Morell ansat på Aarhus Universitet. Her arbejdede han som timelærer i videnskabsteori på korte kontrakter, der blev fornyet hvert halve eller hele år.

Folk tror, man tjener mere som forfatter

Lars Morell, forfatter

Men efter 16 års ansættelse fik han pludselig ikke flere timer.

Så stod han der – 44 år gammel, arbejdsløs og uden a-kasse. Det blev et vendepunkt i hans liv.

- Når du arbejder sådan et sted, har du noget at stå op til, du har travlt. Du har noget at fylde ugen ud med. Så i den første tid svingede det meget, hvordan jeg havde det, fortæller han.

Men efter han begyndte at samle sig om at skrive bøger, er han faktisk blevet meget taknemmelig for, at han blev fri af jobbet som timelærer.

- Det var jo en kæmpe lettelse. Det er det bedste, der er sket for mig. Ellers ville jeg have været på universitetet endnu, siger han.

Morells skrivebord. Silkebåndene til skrivemaskinen køber han hos en boghandler i Rønde.
Morells skrivebord. Silkebåndene til skrivemaskinen køber han hos en boghandler i Rønde. Foto: TV 2

Han har hverken computer eller internet

Hver dag mellem klokken 8.00 og 17.00 kan man høre en taktfast smældelyd fra Lars Morells arbejdsværelse.

På sin gamle skrivemaskine af mærket Olympia Travel Deluxe arbejder han for tiden på en større historisk kunstbog. Han vil endnu ikke afsløre emnet, men regner med, at den er færdig i 2020.

Han har tidligere skrevet bøger om kunstnerne Per Kirkeby og Asger Jorn og om aarhusiansk kunsthistorie de seneste 200 år. Mere end 40 bøger er det blevet til, anslår han.

Det hele bliver skrevet på skrivemaskinen, og layoutet står han selv for at tegne med blyant og lineal.

- Jeg er blevet lidt sær, men på en produktiv måde. Jeg kan godt lide at lave sådan en stor ting, som man fuldstændig dykker ind i og ikke laver andet end i tre år. Du har teksten og billederne - det hele - oppe i hovedet, siger han.

Lars Morell har ingen computer, internetopkobling eller mobiltelefon. Han hader ikke computere, siger han. For ham er det bare lettere på skrivemaskinen.

- Du kan ikke sidde alene foran din computer, men det kan du foran skrivemaskinen. På computeren kommer der lige en mail, du skal lige google noget, så tjekker du lige dine billeder fra ferien. Hvorimod foran skrivemaskinen er det kun dig, din skrivemaskine og sproget.

Når han er færdig med at skrive, afleverer han sine kapitler enkeltvis til forlaget, der får en ansat til at skrive det ind på computeren.

Finder aftensmad i containeren

Når Lars Morell er færdig med dagens skriveri, går han sig en tur i det centrale Aarhus, hvor han bor. Her samler han flasker, han finder på vejen.

De penge, han får fra plaskepant, er med til at supplere hans sparsomme indkomst. Han tjener penge på at holde foredrag, lidt på bibliotekspenge, og så søger han legater og puljer, når en ny bog skal skrives.

- Jeg har boet i samme ejerlejlighed i 40 år, og den er betalt. Det er min redning. Hvis jeg boede til leje, ville jeg betale 7-8000 om måneden. Nu kan jeg finde flasker, så tjener jeg lige halvtreds kroner og kan klare mig for det, siger han.

Aftensmaden finder han i supermarkedets containere.

- Folk tror, man tjener mere som forfatter. Men det gør jeg i hvert fald ikke. Jeg får 8000 kroner i bibliotekspenge om året før skat, siger han.

Morells store interesse er kunstmaleren Asger Jorn, som han har udgivet flere bøger om.
Morells store interesse er kunstmaleren Asger Jorn, som han har udgivet flere bøger om. Foto: TV 2

Han formår at leve billigt og har eksempelvis aldrig fyret op i lejligheden. Så tager han hellere et ekstra lag tøj på om vinteren.

- Selv hvis jeg havde mange penge, tror jeg, jeg ville leve på samme måde, siger han.

Jeg plejer at sige, at jeg kun omgås folk fra psykiatrisk hospital. Det er jo lidt frækt sagt, men jeg synes ofte, de normale er så kedelige at høre på

Lars Morell, forfatter

Hans eneste store personlige udgift er tøj. Han tegner selv modellen og tager så ned til den lokale skrædder for at få det syet. Det tager op til over et år at få tøjet færdigt, og hvad det koster, vil han helst ikke ud med.

Han har fået syet jakkesæt i westernstil, og hans seneste projekt er en lys, ulden udgave af hættetrøjen, som ellers er mest populær blandt teenagere. De skræddersyede sæt har han på til sine foredrag.

Kun venner med psykisk syge

Når skrivemaskinen er pakket væk, og dagens arbejde er overstået, så ses Lars Morell med sine venner.

Præcis som ham selv er vennerne heller ikke, som folk er flest. De er kunstnere, samlere og har næsten alle en psykiatrisk diagnose. 

- Jeg plejer at sige, at jeg kun omgås folk fra psykiatrisk hospital. Det er jo lidt frækt sagt, men jeg synes ofte, de normale er så kedelige at høre på, siger Lars Morell.

Han har aldrig selv været indlagt, men for 10 år siden mødte han kunstneren Jens Jørgen Boje, der blev hans første møde med psykisk sygdom.

- Man ser jo nogle gange nogle idioter fra bunden af samfundet, der er blevet kanøflet, som kan mobilisere energi til at nå længere. Det kan godt ske, jeg er sådan en type, siger Morell. Her sammen med Jens Jørgen Boje.
- Man ser jo nogle gange nogle idioter fra bunden af samfundet, der er blevet kanøflet, som kan mobilisere energi til at nå længere. Det kan godt ske, jeg er sådan en type, siger Morell. Her sammen med Jens Jørgen Boje. Foto: TV 2

Deres venskab spiller en stor rolle i ’De originale’.

- Der er noget i hans outsideragtige måde at være på og klæde sig på, hans uro og nervøsitet, den måde, han er lidt forjaget på, som jeg godt kan lide, fortæller Morell om førstehåndsindtrykket af Boje.

Jens Jørgen Boje bankede på hos Lars Morell en sen nattetime for 10 år siden. Få hele historien om deres første møde i videoen her:

Lars Morell og Jens Jørgen Boje fra 'De originale' havde en lidt utraditionel begyndelse på deres bekendtskab. Video: Thomas Lee Christensen

De to ses nu næsten hver dag. Morell hjælper Jens Jørgen Boje med at vaske tøj og sørger for, at han får noget at spise.

- Jeg har stor respekt for Jens Jørgen. Jeg misunder den måde, han lever på, og jeg slapper af med det. Her er alt ordnet, jeg ved alt om, hvad der skal foregå de næste to år, og han ved ikke, hvad han skal lave i morgen formiddag. Vi komplementerer hinanden, og det er befriende, siger Lars Morell.

Instruktør: Vi skal give plads til de anderledes

Det har været et drive for dokumentarist Stig Guldberg undervejs i filmen at vise, hvordan et anderledes liv kan leves i Danmark.

Han håber, at folk vil se ’De originale’ og måske tænke sig om en ekstra gang, når de møder et andet menneske, der lever på en anderledes måde.

- Vi skal være mere tolerante over for hinandens forskelligheder og ikke dømme folk så hurtigt, siger instruktøren og bruger som eksempel, hvor let det er kun at se Lars Morell som en fattig flaskesamler, hvis man ser ham på gaden.

- Men i virkeligheden lever han jo et meget rigt liv. Han er utroligt vidende om emner som kunst og klassisk musik.

Stig Guldberg har fulgt Lars Morell i syv år - og undervejs blev han selv inspireret af Lars og vennernes anderledes måde at tænke på.

- Lars repræsenterer en modkultur til vores samfund, én, der går imod strømmen. Han går ikke op i penge, eller hvad andre synes om ham, og det fik mig til at tænke meget over mit eget liv, mens vi optog - hvad bruger jeg min tid, mine kræfter og penge på, fortæller Stig Guldberg.

’De originale’ bliver vist på TV 2 torsdag den 21. juni klokken 20.35, men kan allerede nu ses på TV 2 PLAY.