Her er navnene, ingen nyfødte får

Tidligere har navne som Gitte og Carsten været populære, men det sidste år er der ingen nyfødte, der har fået dem, og det er der en god forklaring på.

Når man som nybagte forældre sidder med en nyfødt baby i armene og skal til at beslutte sig for, hvad den lille guldklump skal hedde, er der meget lille chance for, at valget falder på et navn fra forældre- eller bedsteforældregenerationen.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik over de navne, børnene, der blev født i 2017, har fået – og ikke mindst ikke fået.

For på listen over navne, der ikke er blevet sagt højt af præster og gudforældre eller nedskrevet i navneattester det seneste år, optræder navne som Anette, Dorthe, Gitte, Klaus, Carsten og Torben.

Ingen nyfødte piger fik disse navne i 2017
Ingen nyfødte drenge fik disse navne i 2017

100-årig cyklus

Spørger man navneforsker Katrine Kehlet Bechsgaard, er det ikke så underligt, at det netop er navne af denne type, der har mistet popularitet de senere år.

- Dem, der er mest upopulære lige nu, er typisk navne, der tilhører den nuværende forældre- eller bedsteforældregeneration. Dem, der bliver bedsteforældre i disse år, hedder ting som Mogens og Bente, og den slags navne er de mest utænkelige at vælge lige nu, siger hun.

Katrine Kehlet Bechsgaard dødsdømmer dog ikke de navne, der ikke er blevet brugt det seneste år. I stedet forventer hun, at vi kan se navne som Betina og Bjarne vende tilbage om nogle generationer.

- Mange af de navne, der er populære nu, er oldeforældrenavne, der var i brug for omkring 100 år siden. De har været helt ude og været meget upopulære, men nu er vi nået dertil, hvor dem, som skal vælge navne til deres børn, ikke kender nogen personer, der har haft de navne. Derfor føles de friske igen, lyder det.

August og Agnes er vendt tilbage

Den tendens kan også ses på Danmarks Statistiks liste over de navne, børnene, der er født i 2017, har fået.

Her blander navne som August, Agnes, Nora og Alfred sig i toppen, og det er netop navne, der i en periode har været helt ude.

Sammenligner man eksempelvis med 1985 var der to, der blev navngivet August, en Agnes, ingen Nora’er og fem, der fik navnet Alfred. Det seneste år har flere end 300 børn fået hver af de navne.

Højdespringerne: pigenavne med størst stigning i popularitet
Højdespringerne: drengenavne med størst stigning i popularitet

Johnny og Ronni har hårdere odds

Danmarks Statistik har tal på, hvor mange der har fået hvilke navne siden 1985. Nogle af de navne, der i løbet af den periode har været nogenlunde populære, er ikke blevet givet til et eneste barn det seneste år.

Det gælder blandt andet for navne som Ronni, Jimmi og Johnny. Ifølge navneforskeren kan der være flere årsager til, at netop disse navne ikke længere bliver brugt.

- Der var en periode efter krigen, hvor engelske drengenavne blev populære. Flere af de her navne er blevet stemplet som lavsociale navne, fortæller Katrine Kehlet Bechsgaard.

- Men på et tidspunkt så man også sådan på Viggo, og det har man glemt igen. Sådan kan det også gå med Johnny og Ronnie, men de har nok lidt hårdere odds end andre navne.

Lige nu mener Katrine Kehlet Bechsgaard dog, at den primære årsag til Ronni, Jimmi og Johnnys manglende popularitet slet og ret skyldes, at de hører til bedsteforældregenerationen – ligesom Gitte, Tine og Betina.

Øverst på listen over populære navne har William kæmpet sig tilbage i toppen hos drengene, mens Ida for første gang er det mest populære hos pigerne. Læs mere om det her.