1 døgn, 2 hold, 3 dyr

Sebastian Klein måtte advare konen om sin altopslugende passion: - Jeg er jo besat

Sebastian Kleins hjerte banker for fugle, dyr og åbne vidder. Alligevel bor han i byen.

I 17 år har han forsøgt at overtale sin familie. Forgæves.

Nu er de tre mod én, og Sebastian Klein har indset, at han ikke kommer til at flytte fra København foreløbig. Selv hvis han skulle få sig en efternøler, han kunne vinde over på sin side, ville de to stadig være i undertal.

- Måske burde jeg skifte min familie ud og få en ny? spørger Sebastian Klein i en drilsk tone.

- Ej, det er alligevel for drastisk. Nu kender jeg dem jo så godt.

Sebastian Klein

 • Tv-vært og forfatter med over 20 års erfaring som dyre- og naturformidler.
 • Desuden foredragsholder og passioneret ornitolog.
 • Blev især kendt i rollen som Doktor Pjuskebusk i børneprogrammet 'Naturpatruljen'.
 • Medlem af Det Dyreetiske Råd siden 2013.
 • 45 år, gift og far til to teenagedrenge på 13 og 16 år. Søn af Jesper Klein og Lykke Nielsen.
 • Opvokset og bosat på Amager, København. Har dog et svagt punkt for den jyske vestkyst og Christiansø.

Sebastian Klein er naturmenneske til benet. Samtidig er han en ”stakkels bybo”, som han kalder det.

I sine 45 leveår har naturen været omdrejningspunktet for hans liv. I mere end halvdelen af dem har den dannet grundlag for hans karriere som naturformidler for både børn og voksne.

Senest med TV 2-programmet ’1 døgn, 2 hold, 3 dyr’, hvor han sammen med - og imod - andre naturnørder forsøger at opspore en række danske dyrearter.

To hjem

Mens mange andre børn mistede interessen for dyrene i takt med, at der kom flere lys i lagkagen, blev Sebastian Klein stadigt mere opslugt af naturens verden.

Siden har dyrene og deres levesteder fyldt så meget for ham, at han følte sig nødsaget til at advare sin kone, Rikke, da han mødte hende.

Hun var og er stadig udpræget bymenneske.

- Jeg frygtede lidt, at hun ville løbe skrigende væk, men det gjorde hun altså ikke, siger han.

- Hun har vist så senere fortalt, at hun ikke helt troede på, at det nu også var så voldsomt. Men sådan var det.

Fem ting, du ikke vidste om Sebastian Klein

 • Er næsten uddannet skolelærer, men mangler at færdiggøre biologifaget.
 • Opdagede på Christiansø i 2016 en ny fugleart i Europa – efter eget udsagn den største naturoplevelse i hans liv.
 • Har den britiske naturformidler David Attenborough som sit største idol.
 • Er pjattet med tigere, næbdyr, skældyr og kæmpemyreslugere.
 • Har hasselmusen som sit danske favoritdyr. - Jeg går normalt ikke specielt op i bløde og storøjede dyr. Men der findes få dyr, der er så nuttede som Danmarks.

Siden har også Sebastian Kleins to sønner, Christopher og Sylvester på 13 og 16 år, tænkt, at der måske er lige lovlig meget natur i deres fars hoved, forklarer han med et grin.

- Jeg har prøvet at overtale dem til at bo et naturskønt sted med højt til himlen og udsigt over vandet. Men det er stadig ikke så fedt som fodbold og computerspil. Som venner, veninder, butikker og et pizzeria rundt om hjørnet.

Naturnarkoman

Selv sætter Sebastian Klein sig så ofte som muligt i sin bil og drager mod vest. Forbi de ensartede marker og videre mod Nord-, Vest- og Sønderjyllands vilde klitter, kyster, skove og heder.

Her arbejder eller opholder han sig cirka en tredjedel af årets dage. Han kalder Jylland for sit andet hjem.

Alle andre tanker forsvinder. Bare se og lugte og høre

Sebastian Klein, naturformidler, forfatter og tv-vært

Når turen igen går til Amager, København, tænker Sebastian Klein stadig på naturen. På hvordan han finder den næste fugl. Hvordan han kan se en ulv i Danmark. Eller måske en sneleopard i Nepal.

- Jeg er jo besat. Jeg er narkoman af naturen. Jeg kan ikke lade den være, siger han.

- Bare det at vende en sten derude. Man ved jo ikke, hvad den gemmer på.

Netop her finder man en flig af det, der får Sebastian Kleins hjerte til at banke for vildnisset.

Her er der konstant noget uforudset at udforske. Små mysterier, man selv kan opklare. Også i den danske natur, som Sebastian Klein selv skatter allerhøjest - i hvert fald fra maj til november.

- I hverdagen og indenfor hjemmets fire vægge kan vi planlægge os ud af alt: Hvad vi skal have at spise, og hvad vi skal gøre i løbet af dagen. Men naturen er uberegnelig. Den indbyder til at gå på ekspedition, på opdagelse. At se det uventede og blive overrasket, siger han.

Naturlig ro

Der er ingen tvivl om, at naturmennesket Sebastian slapper allermest af, når han er udendørs.

I den friske luft finder han en ro og et fokus, han sjældent støder på i bylivets tankemylder og vildtvoksende to-do-lister.

- Når jeg er ude og lede efter dyr og fugle, tænker jeg kun på det, fortæller Sebastian Klein.

- Alle andre tanker forsvinder. Bare se og lugte og høre. Jeg tror, der er noget primalt over det. Noget meget primitivt, men tilfredsstillende. Og naturligt.

Ved at fortælle andre om naturen håber Sebastian Klein at kunne bevare den. Ved at vise den frem, håber han at gøre den tilgængelig for flere. Børn såvel som voksne.

Plads til det hele

Selvom Danmark er et lille land, er vi som nation velsignet med mange forskellige typer natur, fortæller Sebastian Klein.

Selv på tørre, sandede og tilsyneladende golde steder myldrer det med liv. I hvert fald så længe livet får plads til at være der.

- Naturen er det vigtigste, vi har. Den er forudsætningen for alt andet. Derfor er det så absurd vigtigt for mig at formidle dens betydning. Vi skal nyde og elske den, for kun derigennem får vi lyst til at passe på den, siger han.

Naturen indbyder til at gå på ekspedition, på opdagelse

Sebastian Klein, naturformidler, forfatter og tv-vært

Men hvordan er det så at have en kone, der går mere op i kultur end natur? Og to teenagere, der vælger computerspil og fodbold over vandreture i skoven?

Med drillende stemme erkender Sebastian Klein, at det måske har givet bagslag ikke at præge sine børn med naturen fra barnsben. At det set i bakspejlet muligvis har været forkert at lade dem finde deres egne interesser.

Og så alligevel ikke.

- Det er fedt at bevæge sig og fedt at nørde. Om det så er fodbold, film, frimærker, musik eller computer. At have noget, man går op i og synes er fantastisk - det tror jeg, man bliver lykkelig af, siger han.

- For mig er det naturen. Men jeg vil jo også gerne være gift med min kone og være sammen med mine børn. Og det foregår så altså i byen.

Følg Sebastian Klein og andre naturentusiaster lede efter sky og sjældne danske dyr i programmet '1 døgn, 2 hold, 3 dyr'.

Afstemning

Hvor ofte er du ude i naturen?