GO'

Tourens største fan har aldrig set det - Jørgen Leth er imponeret

Kommentator Jørgen Leth kalder det "en inspiration", at hans ord kan få blinde Hans Erik Olsen til at se Tour de France for sig.

Hans Erik Olsen er født blind, men han har fulgt Tour de France hver sommer, siden cykelløbet blev transmitteret på fjernsyn for allerførste gang.

- Siden den 8. juli 1990, siger han prompte i 'Go' morgen Danmark' - som var datoen indprentet i hans hukommelse. 

- Jeg nyder det. Tour de France er min sommerferie. Hvert år, fortsætter Hans Erik Olsen.  

Derfor ved han også, at der torsdag er tale om tv-transmission nummer 602, når Tour de France-feltet cykler op ad den berømte stigning på Alpe d'Huez i kampen om en af løbets mest prestigesfyldte etapesejre. 

Kan høre brostenene

Og selvfølgelig ser Hans Erik Olsen ikke cykelrytterne og de franske bjerge. Udbruddene, nedkørslerne eller den gule trøje. Men han får meget med alligevel. 

- Når de kører ned ad nedkørsler, kan jeg høre på hjulenes fart, at der virkelig er knald på. Og når de kører opad, er det omvendt, siger han. 

Hans Erik Olsen er født blind. For ham er touren virkelig lyden af sommer.

Derfor var det også for ham en særlig etape, da de franske brosten søndag gav ekstra drama og et voldsomt styrt kostede den australske tour-favorit Richie Porte sin deltagelse. 

- Jeg oplevede det som en fantastisk etape. Det var selvfølgelig trist, at Richie Porte styrtede og måtte udgå. Men jeg glædede mig, lige som Jørgen Leth over, at de kørte over brosten. For jeg kan ligefrem høre, at cyklerne de hopper hen over dem, siger han. 

Leth kan male billeder med ord

Det er detaljer som disse, Hans Erik Olsen lægger mærke til, ved siden af kommentatorernes udlægning af etaperne.

Men deres beskrivelser er bestemt også en stor del af oplevelsen for ham. Favoritterne er Dennis Ritter, Rolf Sørensen og især forfatteren og filmmanden Jørgen Leth. 

- Hans fantastiske indlevningsevne og viden er unik. Han maler et billede, som jeg kan forstå, siger Hans Erik Olsen.

Og rosen har gjort indtryk på den garvede cykelekspert, der har sendt en videohilsen til Hans Erik Olsen, som blev vist i 'Go' morgen Danmark'

Det var jo lige det, jeg ikke kunne sætte ord på

Hans Erik Olsen om Jørgen Leths hilsen

- For mig som digter er det næsten en inspiration, at man skriver sådan, at du med dit handicap kan se det for dig, siger Jørgen Leth og fortsætter: 

- Det er sådan, jeg oplever, at digte skal være. At man skaber en fantasti, som er så reel og så bundet i observationer og realiteter, at den bliver levende for den, der hører. 

Hans Erik Olsens t-shirt afslører, at han er fan af Jørgen Leth.

Og endnu engang fik Jørgen Leth imponeret Hans Erik Olsen med sine ord.  

- Det var jo lige det, jeg ikke kunne sætte ord på, som Jørgen Leth gjorde her. Digterens fortællekunst, siger han efter at have hørt hilsenen. 

Cykler også selv

Hans Erik Olsen glæder sig til at se, hvem der ender på podiet - og han håber selvfølgelig på, at der bliver plads til danske Jakob Fuglsang, selvom han rykkede ned i klassementet på onsdagens 11. etape. Derudover holder han med hollandske Tom Dumoulin.  

Hans Erik Olsen er medstifter af to tandemcykelklubber - og den ene har han nu været formand for i 18 år. Her ses han med sin tidligere pilot Leif Jørgensen, som han cyklede med i 30 år.

Men selv hvis det ikke bliver til en podieplads for en af favoritterne, er han uanset hvad fascineret af cykelrytternes præsation. 

- Deres styrke, deres råhed, deres kraft, deres vilje, fortæller Hans Erik Olsen, der selv cykler i sin fritid og har gjort det i 43 år. 

Det foregår på tandemcykel med en "pilot", der sidder forrest og styrer og beskriver det landskab, de cykler igennem.

Noget, Hans Erik Olsen nyder lige så meget som at se Tour de France: 

- Jeg mærker hele vindmodstanden, jeg hører alle naturens lyde, jeg mærker bakkerne, når det går op og ned. 

Se hele interviewet med Hans Erik Olsen på TV 2 PLAY