Hvad koster det at gå på Herlufsholm? Her er 12 ting, du skal vide om kostskolen
Hvad koster skolen, og hvorfor skal eleverne bære uniform? Få svar på dine spørgsmål om Herlufsholm her.
Myterne og fordommene er mange, når det kommer til den mere end 400 år gamle kostskole Herlufsholm. Det fortæller både rektorer og elever på skolen.
I mange år har Herlufsholm Skole og Kostskole været forbundet med overklasse, snobberi og gammeldags traditioner.
Fakta om Herlufsholm
- Herlufsholm er et tidligere kloster, men er nu en privat dagsskole og kostskole. Herlufsholm ligger uden for Næstved på Sjælland.
- Skolens grundlæggere er Herluf Trolle og hans hustru Birgitte Gøye. De grundlagde skolen i 1565.
- I de første mange hundrede år var skolen forbeholdt drenge. Piger fik adgang til skolen i 1966.
- Man kan gå på skolen fra 6. klasse til 3.g.
- Gennem tiden har eleverne på Herlufsholm Skole skabt et særligt Herlovianersprog, der indeholder en række specielle ord. For eksempel kaldes rektor for 'Heis', blækopgaver for 'blaver' og læsesal for 'lal'.
For få år siden fik skolen lavet en YouGov-undersøgelse, der viste, at hver femte dansker forbandt Herlufsholm med at være ”snobbet” og "for de rige". Danskerne tænkte også på ordet ”overklasse”, når de hørte om skolen.
Men hvad ved vi egentlig om Herlufsholm? Få svaret på 12 spørgsmål om den traditionsrige skole her:
Er Herlufsholms Kostskole for de riges børn?
- Ja! Det er der ingen tvivl om. Hvis man ser på vores segment, så er det en skole for velhaveres børn.
Sådan lød svaret fra Klaus Eusebius Jakobsen, der var rektor på skolen fra 1993 til 2016, da han gæstede 'Go’morgen Danmark' i 2017.
Men ifølge nuværende rektor Flemming Zachariasen er der også mange elever fra Næstved og omegn blandt skolens dagelever.
- Cirka 65 procent af Herlufsholms elever kommer fra oplandet, og det er et udtryk for, at skolen er attraktiv for et bredt segment, siger han.
Hvor mange elever går der på Herlufsholm?
Der går cirka 600 elever. 215 af dem er kostskoleelever, der bor på skolen, mens 385 er dagelever, der kommer på skolen om morgenen og går hjem om eftermiddagen.
Hvad koster det at gå på Herlufsholm?
Det koster 52.400 kroner for dagelever og 154.400 kroner for kostskoleelever at gå på Herlufsholm i skoleåret 2018/2019.
Derudover skal man regne med ekstra udgifter til blandt andet skolebeklædning, studieture og mulige tillæg, alt efter hvilken studieretning man ønsker.
Hvorfor skal eleverne gå i uniform?
Eleverne på Herlufsholm går i uniform (eller skolebeklædning, som skolen selv foretrækker at kalde det) for at opretholde en gammel tradition.
Kostskolelederen forklarer, at tanken bag ens skolebeklædning er, at eleverne oplever et større fællesskab, når de bærer uniformer. Samtidig afholder det de unge fra at skulle leve op til en bestemt trend og kunne adskille sig fra hinanden i forhold til, hvem der har råd og lyst til at følge trenden, og hvem der ikke har.
Eleverne kan vælge mellem forskellige typer tøj og farver og variere deres udtryk. Tøjet skal dog holdes i farverne mørkeblå og mørke- og mellemgrå, og man skal desuden altid være iført en lyseblå skjorte.
Til hverdag kan eleverne vælge mellem cardigan, tynd sweater og trøjer med V-udskæring. Pigerne kan vælge mellem nederdel og bukser. Det er valgfrit, om man vil bære det stribede slips. Til skolens forskellige fester i løbet af året skal eleverne desuden ankomme i hel eller halv galla.
Hvad koster skoleuniformerne, som eleverne bærer på kostskolen?
Det er muligt at købe dele af uniformen brugt, men det er der ikke garanti for. Skal du erhverve dig en ny uniform, koster det mellem 15.000 og 20.000 kroner. En smule mindre for dagelever, der ikke skal have lige så mange sæt.
Hvorfor har eleverne et værelse, hvis de alligevel sover på sovesale?
Sovesalene er en gammel tradition på Herlufsholm. De medvirker ifølge skolens ansatte til, at eleverne oplever større samhørighed og hurtigere kommer ind på livet af hinanden.
Det lille rum, som eleverne hver især har, kan bruges til lektietid, og hvis man har behov for at trække sig lidt tilbage. Rummet kaldes et hummer. Eleverne gør ofte deres hummer personligt med tæpper, møbler og plakater. Nogle deles to og to om et lidt større hummer.
Skolen er inddelt i forskellige bygninger, som bliver kaldt elevgårde. Nogle elevgårde er forbeholdt piger, andre drenge og nogle er blandede, men med opdelte sovesale. Hver elevgård rummer elevernes værelser, en fælles opholds- og tv-stue, bad, køkken og selve sovesalen.
Går der nogen kendte på Herlufsholm?
Der har gået flere kendte på Herlufsholm gennem tiden.
Her kan du se en liste over nogle af dem:
- Greve og landsforræder Corfitz Ulfeldt
- Journalist Hans V. Bischoff
- Kunstner Kristian von Hornsleth
- Iværksætter og milliardær Christian Stadil
- Skuespiller Joen Bille
- Skuespiller Pilou Asbæk
- Prins Nikolai
Pilou Asbæk er blandt de kendte, der har fortalt om sin tid på Herlufsholm Kostskole.
- Mange af de ting, Herlufsholm gav mig, har jeg brugt i mit arbejde hver eneste dag. Jeg har lært, at struktur og rammer er godt. Og jeg har fået nogle sociale kompetencer, jeg kan bruge i alle livets forhold, har Pilou Asbæk tidligere fortalt om sin tid på kostskolen.
- Du lærer at begå dig i et selskab, og det gør, at du slapper bedre af, når du kender de usynlige spilleregler, fortalte han i 'Go’morgen Danmark' i 2017.
Skal kostskoleeleverne konstant være på skolen?
Skoleåret er inddelt i rejseweekender og mellemweekender for at tilgodese de elever, der kommer fra udlandet eller fjerne egne af Danmark.
I en rejseweekend tager eleverne hjem om fredagen og har først undervisning igen den følgende tirsdag. I mellemweekenderne har eleverne kun fri om søndagen og altså undervisning om lørdagen.
Hvilke store traditioner har de på skolen?
Særligt to dage er store på Herlufsholm: Trolledag og fugleskydningsdag.
På fugleskydningsdagen er der inviteret forældre og gamle elever, og her gælder det om med bue og pil at skyde en træfugl ned fra en høj pæl. Den kvindelige og mandlige vinder bliver hædret til slut.
På Trolledagen hædres Herluf Trolle og hans hustru, der grundlagde skolen. Her danses der lanciers, og forældrene er inviteret til at overvære dansen.
Derudover har skolen blandt andet vildtaften, komediebal, julebal, maskebal, gøyebal (et bal til ære for Herluf Trolles hustru, red.) og koncertbal.
Er antallet af ansøgere stigende, stagneret eller faldende de seneste par år?
Rektor Flemming Zachariasen fortæller, at ansøgerantallet er faldende på Herlufsholms kostskoledel.
Bestemmer skolen, hvad eleverne må lave i deres fritid?
Eleverne skal følge en række regler, når de er og bor på skolen. Er de hjemme på weekend eller ferie, bestemmer de selv.
Eleverne ikke må købe, besidde eller drikke alkohol, som ikke bliver serveret af skolen, når de er på skolen eller i en af de nærliggende byer.
De må gerne være kærester, men de må ikke sove på hinandens sovesale.
Sovetiderne er faste. I hverdagene skal eleverne være på deres sovesal klokken 22.30, og der skal være ro klokken 23.
Hvad er en præfekt?
En præfekt er en gruppe udvalgte elever fra 3.g. Præfekterne har ikke magt over de andre elever, men de hjælper med at minde om regler, få de andre op om morgenen, agere "storesøskende" over for de yngre elever og generelt hjælpe til med opgaver på skolen.
Svarene er udarbejdet efter samtaler med rektor Flemming Zachariasen og kostskoleleder Niels Christian Koefoed.
Anden sæson af 'Herlufsholm for livet' kan ses tirsdag klokken 20.50 på TV 2, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.