Livsstil

Feder det om natten, hvis du spiser sent? Få svar på 27 myter om kost og sundhed

En sund og varieret kost er vigtig. Men hvilke myter om kost og sundhed er sande? Få svaret her.

Regeringen har onsdag præsenteret en ny måltidsstrategi.

Det er en plan med 14 initiativer for mad, måltider og sundhed, der skal forbedre danskernes madvaner og sundhed.

Men for mange kan det være svært at finde rundt i junglen af kostråd og myter om motion og sunde kontra usunde madvarer.

Én ting er dog helt sikker, fastslår Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring på Københavns Professionshøjskole:

- Man kan ikke pege enkelte fødevarer ud som ’supermad’. Det vigtigste er en blandet og varieret kost, men der findes altså ikke en superkost.

Du kan finde myndighedernes officielle kostråd i oversigten her.

Derudover har TV 2 samlet en liste med myter om kost og sundhed og forelagt dem for tre eksperter: Preben Vestergaard Hansen, ernæringsprofessor Arne Astrup, der er institutleder for Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, samt Jens-Christian Holm, som er leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Universitets Hospital.

Vi har spurgt dem: Er myterne fup eller fakta?

Kostråd

Lightprodukter er sundere end almindelige

BÅDE OG

- Light-begrebet dækker over en reduktion i fedt og sukker, og det er ikke raketvidenskab, at hvis der er kalorier i den ene og ikke i den anden, så må den i logikkens forstand være sundere. Isoleret set kan sukkeret påvirke blodværdier og leverens reaktionsmønster, og det kan betyde noget for sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme. Men der er ikke et entydigt svar på spørgsmålet, for der er også indikationer på, at lightprodukter kan øge trangen til sukker, som man så bare får andre steder, siger Preben Vestergaard Hansen.

- I forhold til sådan noget som sodavand kan man godt sige, at det er sundere. Men det er sværere med produkter, der skærer ned på fedt og erstatter med kulhydrater, så det er ikke sikkert, at de er sundere, siger Arne Astrup.

Det er sundere at stege i olivenolie end i smør og margarine

FALSK

- Principielt er det ligegyldigt. Det afhænger nærmere af, hvad du skal stege. En hakkekød vil afgive fedt, når den steges, men paneret kød vil suge mere. Det er rettere mængden af fedtstof, der rykker noget. Man kan med fordel bruge olie og komme lidt smør i, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Det er bedre at stege i olivenolie, rapsolie og smør, men man skal undlade at bruge solsikkeolie, majsolie og vindruekerneolie, der indeholder rene omega-6-fedtsyrer, siger Arne Astrup.

Du kan erstatte sund kost med vitamintilskud

FALSK

- Du vil ikke kunne klare dig på vitaminpiller på sigt. Man skal have dækket sit næringsbehov gennem maden, men for nogen kan det være svært at opnå gennem kosten, eksempelvis børn, gravide, ældre og syge, som så kan tage vitamintilskud, siger Preben Vestergaard Hansen.

Du skal undgå sukker

DELVIST SANDT

- Det er svært helt at undgå sukker, da der er sukker i rigtig mange produkter. Men gennem mange årtier har vi haft kostråd om at begrænse mængden af sukker og ikke at lade sukker udgøre mere end 10 procent af sit samlede energiindtag. WHO er endnu mere restriktive og anbefaler, at sukker kun udgør fem procent. Så meget tyder på, at du skal begrænse sukker så meget som muligt, siger Preben Vestergaard Hansen.

Fødevarer

Fisk og skaldyr er vigtigt for kosten

SANDT

- Det er vigtigt at få fisk, da de indeholder nogle særlige næringsstoffer, som du udover i fisk kun kan få gennem få andre fødevarer. Så det er en vigtig del af kosten, siger Preben Vestergaard Hansen.

Kartofler og ris er sunde

SANDT

- Der har været en kulhydratforskrækkelse, hvor mange har ment, at vi skal have mindre kulhydrater. Men kartofler er et fornuftigt valg, når man snakker om basiskosten, da de er næringsrige, mætter meget og ikke indeholder mange kalorier. Ris er også et ganske fornuftigt valg i forhold til næring og mæthed, hvis man vælger den grove type, siger Preben Vestergaard Hansen.

Tørret frugt er mere usundt end frisk frugt

SANDT

- Tørret frugt indeholder langt mere frugtsukker end samme mængde frisk frugt. Så man skal begrænse mængden af tørret frugt, og det er ikke et godt alternativ til slik, som mange måske ellers tror, siger Preben Vestergaard Hansen.

For meget rødt kød er usundt

SANDT

- I de senere år har man fået rimelig solid evidens for, at rødt kød øger risikoen for sygdomme og særligt kræft. Når man steger kød, kan det danne stegemutagener, og rødt kød indeholder hæmoglobin, som mistænkes for at påvirke udviklingen af kræft. Vi skal vælge magert kød og begrænse mængden, og anbefalingen er 500 gram om ugen, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Det er lidt usikkert, men vi kan sige, at forarbejdet rødt kød, som er saltet, røget, pumpet, ser ud til at øge risikoen for tyktarmskræft, siger Arne Astrup.

Mørk chokolade er sundt

SANDT

- Det er rigtig nok – i begrænsede mængder. Hvis man køber mørk, god kvalitetschokolade, indeholder det gode fedtstoffer og antioxidanter, som er godt for kroppen i de rigtige mængder, siger Preben Vestergaard Hansen.

Gluten er usundt

FALSK

- Det er der intet, der tyder på. Gluten er et protein, som er med til at få brødet til at hæve, og omkring en halv procent har glutenallergi, hvoraf nogle har reageret voldsomt, hvor tarmsystemet ødelægges. Men for alle de andre 99 procent af befolkningen er det ikke usundt, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Foruden glutenintolerante kan der være andre, som reagerer svagt negativt på det, men for de fleste er gluten et udmærket proteinstof, siger Arne Astrup.

Drikke

Mælk er kun for børn og unødvendigt for voksne

DELVIST FALSK

- Der er stadig konsensus om, at man skal fortsætte med at indtage mælk, når man er syg, gammel eller i vækst. Vi er de eneste ’dyr’, der indtager mælk, efter vi er holdt op med at die, og nogle mener, det kan påvirke knogleskørhed. Men Fødevarestyrelsen anbefaler en kvart til en halv liter om dagen, og det er med til en sund og varieret kost. Anbefalingen er dog, at man vælger magre mejeriprodukter, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Man kan sagtens leve et langt liv uden mælk, og mælk og smør er kostmæssigt neutralt. Men der er videnskabelig dokumentation for, at produkter som ost, yoghurt og skyr nedsætter forekomsten af diabetes og hjerte-kar-sygdomme, så det er faktisk sundt, siger Arne Astrup.

Te er mindre usundt end kaffe

HVERKEN ELLER

- Hverken kaffe eller te er i sig selv usundt. Faktisk har studier vist, at kaffe kan være sundhedsfremmende i moderate mængder, mens te også er kendt som en fornuftig drik, der indeholder antioxidanter, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Kaffe er meget sundere, end man tidligere har troet, og faktisk er både te og kaffe sundt. Det indeholder en masse stoffer, som er gode holdepunkter for at påvirke diabetes, kræft og  hjerte-kar-sygdomme, siger Arne Astrup.

For meget vand er usundt

SANDT

- Det er korrekt, at læger fraråder for meget vand. Vi bør drikke til vores mad og for at dække vores væskebehov alt efter temperatur og aktivitet. Men drikker man for meget, øger det væskeudskillelsen og dermed også saltudskillelsen, siger Preben Vestergaard Hansen.

Et glas vin om dagen er sundt

DELVIST SANDT

- Der er ingen forskel på øl og hvid- og rødvin. En enkelt genstand nogle gange om ugen ser ud til at nedsætte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men problemet er, at kommer man op i højere doser, kommer der skadesvirkninger, siger Arne Astrup.

- Sundhedsanbefalingen er, at kvinder maksimalt indtager syv genstande om ugen og mænd kun 14 genstande om ugen. Det er måske meget sagt, at det ligefrem er sundt, men det har vist sig, at nogle personer, særligt folk med hjerteproblemer, kan have fordel af et glas vin, der indeholder antioxidanter, og fordi det kan have en beroligende virkning, siger Preben Vestergaard Hansen.

Der er lige så meget sukker i juice som i cola

SANDT

- Det er helt korrekt. Kemisk set er der det samme sukker i juice, som der er i cola, så det er ikke et sundt alternativt til sodavanden, siger Preben Vestergaard Hansen.

Danskvand er sundere end sodavand

SANDT

- Det giver lidt sig selv, når man har undgået sukkeret og samtidig undgår at vænne sig til den søde smag, siger Preben Vestergaard Hansen.

Livsstil

Det feder om natten, hvis du spiser sent

FALSK

- Det er der ikke noget om. Der er mange diskussioner om måltiderne, men der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at det skulle fede mere at spise sent, siger siger Preben Vestergaard Hansen.

- Som udgangspunkt er det ligegyldigt, hvornår du indtager dine kalorier. Men der er en tendens til, at hvis du spiser meget sent og ikke er vant til det, sover du ikke godt og har paradoksalt mere sult næste morgen. Det er mere et spørgsmål om vane, vil jeg sige, fortæller Arne Astrup.

- Det er jeg ikke enig i. Det er vigtigt at tilpasse sin spiserytme til sin døgnrytme, som det passer ind i ens liv. Vores bedste erfaring er en balanceret ernæringsindtagelse over primært fire måltider, morgen, frokost, eftermiddag, aftensmad, hvor man spiser sundt og varieret. Det er en myte, som folk bliver forvirret af, siger Jens Christian Holm.

Det er sundere at spise flere små måltider end færre store

FALSK

- Det handler mest af alt om indtaget af kalorier, og hvis du indtager det samme antal kalorier, er antallet af måltider ikke afgørende. Men der kan være flere fordele ved færre, mindre måltider, blandt andet muligheden for at spise mere varieret og at undgå højere stofskifte, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Det spiller ikke nogen rolle. Det er vigtigere med indholdet af måltiderne, end hvor mange man spiser. Snacks kan sagtens være fint, hvis det er ting som mandler, nødder eller et kyllingelår, siger Arne Astrup.

- Det har ingen evidens. En god stabil daglig spiserytme er at foretrække, siger Jens Christian Holm.

For lidt søvn gør dig overvægtig

SANDT

- For lidt og for dårlig søvn er en stressfaktor, som påvirker biologien til, at man bliver mere sulten og får mere lyst til at spise saltede og lidt småfede ting, forklarer Arne Astrup.

- Det er rigtigt. Jeg mener, at søvnen er meget undervurderet. Det er vigtigt for ens ve og vel, at man får nok søvn, siger Jens Christian Holm.

Din kost er vigtigere end motion

FORKERT

- Det kommer an på formålet. Vil du tabe dig, er det vigtigt at reducere kalorieindholdet. Hvis det bare går ud på at styrke helbredet, hjerte og muskler, så er daglig motion nok vigtigere. Men jeg vil helst sige, at begge dele er ret vigtigt, så det bedste er at kombinere dem, siger Arne Astrup.

- Det er helt forkert. For at få en sund krop og leve et sundt liv er det vigtigt, at de fleste aspekter i ens liv er sunde. Kost, motion og søvn. Jeg mener, det er en forældet tankegang at sige, at kost er vigtigere end motion, siger Jens Christian Holm.

Det er usundt at tabe sig hurtigt

FALSK

- Så længe man taber sig på en lødig kost med tilstrækkelig protein, er det fint at tabe sig hurtigt. Faktisk viser det sig, at dem, der taber sig hurtigt, har højere chance for at gennemføre vægttabet, så de får ikke et dårligere resultat, siger Arne Astrup.

Man taber sig bedre, hvis man spiser morgenmad

DELVIST SANDT

- Der er ikke noget, der tyder på, at det i sig selv er medførende til vægttab. Men folk, der springer morgenmaden over, er ofte personer, der i øvrigt har en usund adfærd og er mere tilbøjelige til at spise sukker- og fedtholdigt senere på dagen. Så det er fordelagtigt at spise morgenmad, og når du har sovet, har du fastet, så det er vigtigt at have næring og fylde energidepoterne op, siger Preben Vestergaard Hansen.

- Det kan der godt være noget om. Men problemet er, at 13 procent af alle mennesker i verden ikke har lyst til at spise morgenmad. Det behøver ikke at være et problem – man kan sagtens spise om formiddagen. Men det kan være en god idé at spise morgenmad, siger Jens Christian Holm.

Vægttab

Du kan spise dit mavefedt væk

DELVIST SANDT

- Det kan kun lade sig gøre ved at tabe sig. Du kan ikke forbrænde mavefedtet bare ved at spise. Men hvis man taber 10 procent i vægt, så vil det være 20 procent af din fedtmasse, der er forsvundet, og 30 procent af din fedtmasse på bugen, der er forsvundet. Men motion er en en god kombination, fortæller Arne Astrup.

Du tager ikke lige så meget på af fuldkornspasta og -brød

DELVIST SANDT

- Fuldkornsprodukter feder lige så meget som andre produkter, men de har større næringsværdi og mæthedsgrad, hvilket derfor medvirker til, at du spiser mindre, og på den måde kan man godt sige, at det er rigtigt, siger Preben Vestergaard Hansen.

Du forbrænder ved at spise bestemte fødevarer

DELVIST SANDT

- Hvis du indtager eksempelvis grove grøntsager som kål, rodfrugter og broccoli med lavt energiindhold, lavt kalorieindhold, og som mætter godt, så øger det fordøjelsesaktiviteten, så det bidrager til at nedbryde, og så går det næsten lige op, siger Preben Vestergaard Hansen.

Mænd kan tabe sig hurtigere end kvinder

SANDT

- Vi kan se i alle studier, at mænd typisk taber sig mere end kvinder, også selvom man tager højde for, at de har højere stofskifte. Man ved ikke hvorfor, men nogle mener, at mænd er mere konkurrencebetonede, men det tvivler jeg nu på, siger Arne Astrup.

- Der kan godt være noget rigtigt i det, for det er rigtigt, at kvinder typisk har hormoner, som kan bevare fedtmassen, eksempelvis østrogen, siger Jens Christian Holm.

Juicekure er effektive til vægttab

FALSK

- Det er det ikke. Det er oversimplificeret at forstå vægttab således, og det er ikke langtidsholdbart, siger Jens Christian Holm.

- Det kan godt være, at det virker på vægten, men det er særdeles usundt. Der er ingen protein i juice, og der mangler næringsstoffer. Så selvom du mister fedt, forbrænder du også dine muskler, så det er en usund og potentiel farlig metode, siger Arne Astrup.