Herlufsholm for livet

Quiz: Herlufsholms hemmelige sprog - kan du forstå det?

De har udviklet sproget i mere end 150 år. Kan du afkode det?

I sovesalene, i spisesalen og i de dybe, mørke skove omkring privatskolen Herlufsholm bliver der brugt ord, som folk udefra ikke kan forstå.

Eleverne har nemlig igennem mange år udviklet et sirligt system af ord, som kun de bruger.

- Det er bare noget, vi bruger uden at tænke over det, siger Charlotte Blixen-Finecke, der lige nu er aktuel i dokumentarserien 'Herlufsholm for livet', som du kan se andet afsnit af på TV 2 i aften klokken 21.25 eller allerede nu på TV 2 PLAY.

Når man bruger herlovianersprog, tager man de første konsonanter fra et ord samt fra sidste trykstærke vokal og skaber således et nyt ord, der er en sammentrækning af det gamle. Men sådan er det dog ikke altid. Nogle ord er så gamle, at deres oprindelse og forklaring ikke kan huskes, men de bruges alligevel i hverdagen.

Herlovianersproget stammer formentlig fra tiden omkring 1830. I første halvdel af 1900-tallet udkom to herlovianerordbøger endda.

- Det er jo rigtig fedt at have et sprog, som andre ikke forstår, for det gør, at man meget hurtigt føler sig som en del af en stor familie, siger Charlotte Blixen-Finecke.

Når de nye elever starter på skolen, skal de dog lige ind i det interne lingo.

- Til at starte med var det forvirrende, men man kommer hurtigt efter det, siger Charlotte Blixen-Finecke, og en elev skriver følgende i en stil fra 1996:

- Da jeg ankom til skolen i 1994, indså jeg hurtigt, selvom jeg nødigt ville, at det var nødvendigt med lynets hast at lære alle disse udtryk, for når folk ved bordet spurgte efter gad (grønsagsfad), kad (kødfad) eller sbræk (sømandsbræk = lever­postej), som i øvrigt er udgået nu, hvor vi har fået kafeterieordning, blev man lidt til grin, hvis man gentagne gange måtte bede dem om at oversætte.

Nedenfor kan du teste, om du kan regne Herlufsholms specielle ord ud.

Hvad betyder 'heis' og 'lal'?

  1. Hvad betyder 'lal'?

  2. Hvad betyder 'heis'?

  3. Hvad betyder 'vyrd'?

  4. Hvad betyder 'blaver'?

  5. Hvad betyder 'skygning'?

  6. Hvad betyder 'mavse'?

  7. Hvad betyder 'speber'?

  8. Hvad betyder 'pager'?

  9. Hvad betyder 'hvalen'?

  10. Hvad betyder 'dipel'?