GO'

Så du også drengen Piets skønne hospitalsklovn i tv? Her er hendes historie

Piet fra 'De sjældne danskere' er travet lige ind i danskernes hjerter. Men også en ganske særlig klovn gør stærkt indtryk i programmet.

- Det var da noget mærkeligt noget. Gud, hvor er det malplaceret. 

Det var det første, skuespiller og psykoterapeut Charlotte Nefer tænkte, da hun for 18 år siden så en tv-udsendelse om Danmarks første hospitalsklovn.

Programmet kom lige i kølvandet på endnu et langt hospitalsforløb og måneder i kørestol for hendes dengang 13-årige søn Alexander. Som barn og teenager gennemgik han flere store rygoperationer, siger hun i 'Go' Aften Danmark'.

- Jeg kommer ikke truttende

Men da udsendelsen var slut, og Charlotte Nefer havde set, hvad klovnen faktisk gjorde for de syge børn, var der noget, der faldt på plads, fortæller hun: 

- Jeg tænkte: "Det er dét her, jeg skal bruge mit liv til". Nogle gange handler det om 'skal-skal ikke', men det her var overhovedet ikke til diskussion. Jeg skulle være selvstændig hospitalsklovn.

Med en baggrund som skuespiller fandt hun meget naturligt ind i rollen som hospitalsklovnen Stella.

- Stella er en lidt forsigtig karakter. Når hun er på stuen med et sygt barn, så er det barnet, der er i fokus. Jeg kommer ikke truttende ned ad gangen og overdøver det hele. Det kan være alt for voldsomt for mange af de alvorligt syge børn, siger Charlotte Nefer. 

Piet er noget særligt

For Charlotte Nefer er det nemlig vigtigt, at man ikke kommer blæsende og overtager rummet.

Hendes mål er, at barnet får en succesoplevelse, et selvtillidsboost og bliver lidt mere tryg og positiv. Nogle gange er det barnet, der er den stærke, og andre gange er det klovnen.

- Hvis det er svært at tage en pille, kan det være, at sygeplejersken lige kommer ind og siger: “Nå, der var du Stella! Du skal lige tage din pille”, og så spejler jeg barnets følelser. Er barnet bange, så er Stella også bange for at tage pillen. Så bliver barnet den stærke, der skal hjælpe Stella og forklare, hvorfor det er vigtigt, fortæller Charlotte Nefer.

Han er en ganske særlig dreng, som trasker ind i alles hjerter

Charlotte Nefer om Piet

Stella har kendt seerdarlingen Piet Kyndesgaard, siden han var et år. Han tog danskerne med storm efter sin medvirken i dokumentarserien 'De sjældne danskere', hvor seerne også møder Stella. Og mens Piet har stor glæde af hospitalsklovnen, så har skuespilleren Charlotte Nefer også meget stor glæde af Piet.

- Han er noget særligt, må jeg jo indrømme. Jeg er ikke meget for at fremhæve nogle, for jeg møder mange fantastiske børn. Men han er en ganske særlig dreng, som trasker ind i alles hjerter. Han er så ligefrem, autentisk og ærligt et menneske. Det er en befrielse og gør ham helt fantastisk inspirerende.

Pause fra alt det ubehagelige

Ifølge autoriseret børnepsykolog ved Regionshospitalet i Randers Mia Byrialsen, skaber hospitalsklovne et fortroligt rum og et tillidsforhold til det syge barn, og det har stor værdi både for patienten og for personalet.

- Hospitalsklovnene kan give børnene en pause fra alt det skræmmende, der foregår på hospitalet. Så kan de pjatte, bande og lege, og det afleder smerterne for en stund. Og så samarbejder man ofte med personalet om, når der skal ske noget, som er lidt ubehageligt, siger hun. 

Og så hjælper klovnene også børnene med at klare de ting, der gør ondt.

- Når klovnen er til stede, så er situationen knap så alvorlig og farlig. Det giver en ro. Og samtidig er klovnen også med til at mobilisere barnets styrke. Så går det lige pludselig at klare en blodprøve eller måske en operation, siger Mia Byrialsen.

Hospitalsklovnene giver også en uvurderlig ro for forældre til alvorligt syge børn.

- Når man ser sit barn være bange og have stærke smerter, så er det en fantastisk pause, når klovnen kommer, og man kan se barnet smile og være glad, forklarer børnepsykologen.

Se hele interviewet med Stella - eller Charlotte Nefer - på TV 2 PLAY