Livsstil

Han spurgte, om nogen havde lyst til en gåtur - nu har 3000 sagt ja

Det, der oprindeligt skulle være et arrangement for nogle få venner, er blevet til lidt af et tilløbsstykke på Facebook.

- Hej, har du lyst til gå en tur med mig? Vi mødes oppe på Kongens Nytorv klokken 9.

Sådan lyder det, når 38-årige Jakob Amsgaard selv omtaler den invitation, han har oprettet på Facebook. Her inviterer han på en 45 kilometer lang gåtur fra København til Helsingør den 1. juni 2019.  

Og det er der åbenbart rigtig mange, der har lyst til.

- Jeg havde regnet med, at måske 20 personer ville deltage alt i alt, siger han til TV 2.

Sådan er det dog langt fra gået. På blot to dage havde 10.000 brugere på det sociale medie meldt sig som deltagere eller interesseret i arrangementet. 

I skrivende stund er det lige knap fire uger siden, eventet blev oprettet, og flere end 34.000 personer har tilkendegivet deres interesse.

Den massive opbakning har betydet, at Jakob Amsgaard har været nødsaget til at kontakte Københavns Kommune.

- Som udgangspunkt har jeg fået tilladelse til at låne Kongens Nytorv som startsted i halvanden time. De kunne godt se oppe på kommunen, at det er et rimelig stort arrangement, siger Jakob Amsgaard.

Også Københavns Politi er blevet underrettet.

- Jeg har sendt et billede af ruten til dem. Vi har aftalt at snakke sammen løbende inden juni næste år. De kan først udstede en endelig tilladelse for ruten i 2019, men de har givet tilsagn om, at jeg får den. Hvis antallet af deltagere stiger eksplosivt, så bliver jeg nødt til at melde det ind, og så se, hvad vi gør, siger han.

Selvom der lige nu er flere tusinde personer på Facebook, som har meldt deres interesse i gåturen, så er Jakob Amsgaard udmærket klar over, at et svar på en invitation på det sociale medie ofte er meget flyvsk.

Det er pudsigt. Turen langs Strandvejen var lidt ligesom, når man går i skoven, så hilser folk på hinanden. Det er ikke det samme med en gåtur på Strøget

Jakob Amsgaard

Han holder sig til, at måske 10 procent af de, der har svaret 'deltager', dukker op, og det antal vil stadig være en stor mundfuld.

- Lige nu er jeg ret glad for, at der er så længe til. Jeg vil rigtig gerne få det til at lykkes, men det kræver en del arbejde.

Prestige i at have tid

At flere tusinde danskere har meldt deres interesse i en gåtur på 45 kilometer kan måske undre mange. Men ifølge Bente Klarlund, der er professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, så er det er blevet en trend at komme ud at gå.

Hun har netop udgivet bogen 'Gå-bogen', hvor hun beskriver alle fordelene ved at gå.

- Tidligere har vi gerne villet optimere vores tid. Det gjaldt om at finde fitnessprogrammer, som man kunne lave på så kort tid som muligt – en meget tidsøkonomisk indstilling. Nu er der sket en tendens i samfundet til, at der er prestige i, at man har tid til for eksempel at går en tur, siger Bente Klarlund TV 2.

Hun oplever, at mange danskere kombinerer gåturen med deres sædvanlige træning. Det er også dem, der er i god fysisk form og som for eksempel løber maraton, der finder glæde ved at gå.

- Det er måske fordi, man får et refleksionsrum og en mulighed for at fordybe sig og en større mulighed for indfald af tanker, siger Bente Klarlund.

Samvær og fællesskab er kodeordet

Den oplevelse har Jakob Amsgaard også haft. Han bruger daglige gåture som et frirum til at reflektere og opleve byens og naturens smukke sider - et gående frirum.

Ideen til den lange gåtur fra København til Helsingør fik han tidligere på sommeren, da han sammen med en god kammerat tog den præcis samme tur op langs den nordsjællandske kyst.

I sin fritid er Jakob Amsgaard blandt andet spinninginstruktør i motionscentret Fitness.dk, hvor han er vant til, at man skal presse sig selv til det yderste over kort tid. Men ligesom Bente Klarlund forklarer, så er han en af dem, der kombinerer de fysiske udfoldelser.

Derfor kom han på ideen med at gå i stedet for. 

- På sådan en tur kan man have samvær, samtaler og være sammen med sine venner - et fællesskab omkring nogle ting. Vi havde en mega fed tur, som tog os næsten ni timer, siger Jakob Amsgaard om sin gåtur denne sommer.

Han oplevede, at mange mennesker på sådan en gåtur er mere opmærksomme på dem, de møder.

- Det er pudsigt. Turen langs Strandvejen var lidt ligesom, når man går i skoven, så hilser folk på hinanden. Det er ikke det samme med en gåtur på Strøget.

Fokus for gåturen er fællesskabet, og at alle kan deltage. Det skal ikke være en konkurrence, men at vise, hvor nemt det er at skabe et fællesskab.

- Det er meget sjovt, at interessen for at gå er så stor. Jeg tror, det er fordi, det er så afslappet et event. Det kræver ikke, at du er i kanon form. Du kan gå det tempo, du vil, og så er det en smuk oplevelse siger Jakob Amsgaard.

Selvom det er fællesskabet, der er i højsædet, så er det ikke helt dumt for kroppen at deltage i en længere gåtur. Ifølge Bente Klarlund er der positive effekter at hente både på det fysiske og det mentale plan.

- Man kan få nedsat risiko for blandt andet cancer, hjertekar-sygdomme, diabetes og mange andre sygdomme. På den mentale side kan man ved at gå nedsætte risikoen for at blive ramt af stress, og det har nok også en let antidepressiv effekt, siger Bente Klarlund.