Stine og Kris flyttede til Costa Rica
Rejser

Ungt par sprang ud i drømmen – flyttede til Costa Rica med to små børn og åbnede en kaffebar

Annoncørbetalt indhold: Stine og Kristoffer Layton hev teltpløkkerne op og flyttede med deres to små døtre til Costa Rica for at forfølge deres drøm.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Danske Spil.

Hvide sandstrande, brusende bølger, varme solskinsdage og ikke mindst god kaffe.

For tre år siden besluttede det unge par Stine og Kristoffer Layton at forlade deres trygge og velkendte hverdag på Islands Brygge for i stedet at flytte til Costa Rica sammen med deres to små døtre på henholdsvis seks måneder og tre år.

Her forfulgte de deres drøm om at bo i udlandet og starte en kaffebar. En drøm, som havde spiret hos dem længe.

Start drømmen

Denne artikel er en del af artikelserien ’Start drømmen’, der præsenteres i samarbejde med Lotto.

I serien møder vi en række modige danskere, som alle har forfulgt en stor drøm.

Vi taler med dem om, hvad der har fået dem til at springe ud i drømmen, og hvordan det føles at opnå noget, som de har drømt om og kæmpet for – hvad end det handler om at rejse jorden rundt, flytte til et andet land eller blive hotelejere på en dansk ø.

- Vi har altid rejst meget sammen, og vi har altid haft en fælles interesse for kaffe. Hver gang vi rejste til en ny by, ledte vi efter det sted, hvor vi kunne få den bedste kop kaffe, siger 38-årige Stine.

På kaffebarerne rundt omkring i verden sad de ofte med hver deres kop kaffe i hånden og talte om, hvordan de ville gøre det, hvis de en dag skulle åbne deres eget kaffested.

De lagde planer for indretningen, for arbejdsfordelingen, for konceptet. De diskuterede detaljer og destinationer. De drømte.

Men én ting er at drømme. Noget andet er at gøre det.

Familien Layton boede i Costa Rica i to år.

Spørger man Stine og Kristoffer, hvad det var, der i 2015 fik dem til at springe ud i eventyret og flytte til Mellemamerika efter flere års drømmeri, svarer 39-årige Kristoffer grinende:

- Vi talte altid meget om, hvornår og hvordan vi skulle gøre det. Jeg kan godt lide at have en plan. Men så en dag sagde Stine: "Lad os nu bare booke billetterne – så finder vi ud af det". Og så bookede hun fire envejsbilletter til Costa Rica.

- Ja, så var det bare ’make it or break it’, griner Stine, der på det tidspunkt var på barsel.

Afstemning

Hvad står øverst på din ønskeliste?

Hun tilføjer dog, at det selvfølgelig ikke var helt så spontant, som Kristoffer får det til at lyde.

- Vi var blevet enige om, at det var det, vi ville. Så handlede det bare om rent faktisk at gøre det, siger hun.

Ville væk fra det grå Danmark

Da Stine og Kristoffer i 2015 forlod Danmark og flyttede til Costa Rica, havde de kendt hinanden i syv år. De mødtes gennem nogle fælles venner til en fest i 2008 og blev kærester et par år efter.

Guatemala, Mellemamerika

Guatemala

 • Hovedstad: Guatemala City
 • Størrelse: 108.890 km2 - cirka 2,5 gange større end Danmark
 • Befolkning: 16,9 millioner - cirka 3 gange så mange som i Danmark
 • Officielt sprog: Spansk
 • Temperatur i hovedstaden: 23-28 grader
 • Geografi: To store bjergkæder løber gennem landet, og der findes mange vulkaner – både aktive og udslukte. Derudover er der regnskov, græsarealer og hvide strande.
 • Klima: Tropisk klima ved kysterne og i den nordlige del af landet. I Østguatemala regner det hele året rundt.
 • Forventet levealder: 72 år (for et barn født i 2015). I Danmark er tallet 79 år.
 • Kilde: Globalis.dk

Kristoffer kommer oprindeligt fra Guatemala i Mellemamerika. Inden han flyttede til Danmark, havde han boet i både Costa Rica og Sverige for at studere.

Stine er født og opvokset i Danmark, men har boet en kort periode i Brasilien.

Allerede i starten af deres forhold talte de om, at det kunne være sjovt at bo i et andet land sammen en dag.

- I Danmark er alting så gråt og planlagt. Alle går i samme retning. Du får en lejlighed, så får du en bil, så får du en større lejlighed, og så får du en bil mere. Jeg ville gerne have, at mit liv var anderledes, siger Stine.

Det unge par talte om at rykke til udlandet flere gange. I 2013 tænkte de især på Australien. Dengang var kaffedrømmen dog ikke blevet konkret endnu.

Derfor begyndte Kristoffer, der er uddannet marine biolog, at søge efter et job i Australien.

Men uden held.

Vores drøm gik i opfyldelse, vi fuldførte det, det lykkedes. Hele den oplevelse har gjort os til en gladere og stærkere familie.

Kristoffer Layton
Kristoffer i Costa Rica sammen med Isabell.

Ingen ville ansætte Kristoffer uden først at have mødt ham til en rigtig samtale.

Så det endte med, at parret droppede flytteprojektet.

- Vi var nok ikke helt klar til det. Jo, hvis jeg havde fået et job, og det hele var gået nemt. Men vi var ikke klar til bare at tage af sted og håbe på, at det hele ville ordne sig, når vi kom frem, forklarer Kristoffer.

- Måske var det bare ikke ’meant to be’. Det kan jeg huske, at vi tænkte, tilføjer han.

Men i 2014 fik en rejse til Costa Rica dem til at drømme igen.

Den helt særlige ’vibe’ i Costa Rica

Siden Stine og Kristoffer blev kærester, har de haft en årlig tradition om at rejse til Guatemala for at besøge Kristoffers familie.

Det var i forbindelse med en af de rejser, at de i 2014 tog til Costa Rica sammen med deres datter Gloria, som dengang var 2 år gammel.

På nogle måder mindede landet dem om Guatemala, men alligevel var det helt anderledes. Der var en anden ’vibe’ og en anden frihed, fortæller Stine.

Stranden ved Tamarindo

I Guatemala var de vant til at bo hos Kristoffers familie i hovedstaden. Her var de omgivet af hektisk trafik og dyttende biler. I Costa Rica boede de ude ved kysten. Og her oplevede de ro.

Costa Rica, Mellemamerika

Costa Rica

 • Hovedstad: San Jose
 • Størrelse: 51.100 km2 - cirka 20% større end Danmark
 • Befolkning: 4,7 millioner - cirka 1 million færre end i Danmark
 • Officielt sprog: Spansk
 • Temperatur i hovedstaden: 20-25 grader
 • Geografi: I midten af landet ligger et bjergområde, som deler landet i to. Der er vulkaner, hvide strande og frodig natur.
 • Klima: Tropisk klima. Landet har kun to årstider – regntid (maj-november) og tørketid (december-april).
 • Forventet levealder: 79 år (for et barn født i 2015). I Danmark er tallet det samme.
 • Kilde: Globalis.dk

Smukke bjerge tårnede sig op i horisonten, lysegrønne palmer vajede i vinden, og farverige fugle og små aber hoppede rundt i træerne.

Deres lille datter legede i det fine, hvide sand, mens surfere løb ud i havet for at fange de turkisblå bølger. Der var folk fra hele verden, som alle var åbne og imødekommende.

- ”Wow, det her er et godt sted!” Det kan jeg huske, at jeg tænkte, fortæller Stine.

- Det var lidt mere veludviklet end Guatemala, og det virkede mere trygt. Og så var der bare virkelig, virkelig smukt, tilføjer hun.

Efter turen var hun og Kristoffer blevet fuldstændig forelskede i idéen om at flytte til det lille land i Mellemamerika.

De var også så småt begyndt at tale om at gøre deres kaffepassion til deres levevej.

Men så opstod det store spørgsmål; Hvornår er det rette tidspunkt?

Gik på barsel og bestilte flybilletter

I Danmark havde Stine et job i kommunikationsbranchen, som hun var glad for. Selvom hun ønskede at forfølge drømmen, var det svært for hende at give slip på sikkerheden, satse alt og tage af sted.

Men da hun i 2014 blev gravid med deres andet barn, så hun og Kristoffer en god mulighed. Hvorfor ikke rejse af sted, mens Stine var på barsel?

- Det gav god mening at gøre det dér. Så kunne vi give det nogle måneder, og hvis det ikke gik godt, kunne jeg vende tilbage til mit arbejde, når barslen var slut, forklarer Stine.

Stine og Kristoffer mødte hinanden til en fest i 2008.

I sommeren 2014 tog Kristoffer til Costa Rica for at undersøge mulighederne og finde et sted, hvor familien kunne bo. Valget faldt på den lille kystby Tamarindo.

På mange måder mindede den om den by, som de tidligere havde besøgt på deres rejse, og som havde slået benene væk under Stine. Der var surfere på stranden, vilde dyr i junglen og liv i gaden.

I byen besøgte Kristoffer de forskellige skoler, ledte efter den perfekte bolig og tjekkede byens kaffebarer ud. Imens sad Stine derhjemme med de to piger og studerede nysgerrigt alle de billeder, som Kristoffer sendte hjem til hende.

Der var billeder af stranden, af skolen, af byen og af naturen. Billeder af deres nye liv.

Familien Layton boede 10 kilomenter fra stranden og tog tid af sted for at bade og surfe.

Parret besluttede sig for, at det var det, de ville, og en dag i 2015 tænkte Stine: ”Nu skal det være”. Hun bestilte flybilletterne, og pludselig var der ikke kun en drøm, en idé og en tanke – der var også en deadline.

Nogle måneder efter – da deres yngste datter, Isabell, var seks måneder gammel – var Stine og Kristoffer klar til eventyret og klar til at vinke farvel til deres liv på Islands Brygge.

En limegrønt lokale på anden sal

Da familien Layton ankom til Costa Rica, havde de sikret sig, at de havde et sted at bo. Men for at kunne forfølge deres drøm om at drive en kaffebar, manglede de en vigtig detalje; nemlig selve kaffebaren.

Tamarindo - her boede Stine, Kristoffer og deres to døtre

Hjemmefra havde de kontakt med en ejendomsmægler, som var i fuld gang med at hjælpe dem med at finde et lokale.

Kristoffer tog også selv ud for at lede. Han gik gennem Tamarindo og kom forbi massevis af surfershops, restauranter, hoteller og hyggelige barer. Bagved de mange butikker kunne han se den smukke, hvide strand, hvor turister solbadede, surfede og drak eksotiske drinks.

Det var et perfekt sted at åbne en kaffebar, mente parret, og efter et par dage kom Kristoffer tilbage med en god nyhed: Han havde fundet det sted, der skulle blive deres.

Kristoffer og Stines kaffebar - efter at den var blevet renoveret

Sammen gik de gennem den lille by for at se lokalet. De gik forbi de små, fine butikker og de hyggelige barer, og pludselig stoppede Kristoffer – foran et lille udendørs shoppingcenter.

Her ledte han Stine op ad trapperne – helt op til anden sal – og viste hende ind i et lokale med skrigende limegrønne vægge.

Lokalet havde stået tomt i et stykke tid. Ingen var interesserede i at leje det. I byen vidste alle nemlig, at ingen tidligere var lykkedes med at starte en forretning op der.

- Det er vildt, at Kris så potentiale i det, griner Stine, der dengang var en lille smule skeptisk.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Hvordan skal vi nogensinde få lokket folk helt op på anden sal?” tilføjer hun.

Men lokalet var forholdsvist billigt, udsigten fra terrassen ud over gaden var smuk, og Kristoffer var fuld af gåpåmod. Så den lille familie endte med at takke ja til lejemålet.

Og så gik det hårde arbejde i gang.

”De første måneder havde jeg faktisk lyst til at tage hjem”

Med hjælp fra lokale håndværkere og Stines far, der er arkitekt, satte Stine og Kristoffer lokalet i stand.

I starten passede Stine de to piger derhjemme. Senere fik de en barnepige, så Stine kunne bruge mere tid i kaffebaren.

De fik specialdesignet møbler, der passede til deres tanke om et let og nordisk-inspireret sted, og fik lavet et logo, en menu og en forretningsplan.

Især for Stine var de første måneder svære. Hun passede pigerne hjemme i huset det meste af tiden og havde ikke tid eller overskud til ret meget andet.

- De første måneder havde jeg faktisk lyst til at tage hjem. Det er hårdt at passe en baby, og jeg følte mig alene, for Kris knoklede som en gal for at få det hele til at lykkes, fortæller hun.

Derfor besluttede de at få en barnepige, som kunne passe den yngste, mens den ældste var i skole.

Det ændrede alting for Stine.

Nu kunne hun for alvor blive en del af kaffeprojektet. Kristoffer har tidligere arbejdet på både restauranter og kaffebarer, så han stod for alt det, der havde med køkkenet at gøre, mens Stine tog sig af promoveringsdelen og stod bag disken i kaffebaren.

Og i december 2015 var de klar til at slå dørene op til deres kaffebar, Nordico Coffee House.

Der begyndte hurtigt at komme mennesker i kaffebaren. Turister, lokale og venner, som de smalltalkede med og hyggede om. Stine og Kristoffer elskede det.

- Det var endnu bedre, end vi havde drømt om, siger Stine.

Stine, Kristoffer og de to piger brugte det meste af deres tid i kaffebaren og fik et nært forhold til de ansatte.

Da Stines barsel lakkede mod enden, var hun derfor ikke et øjeblik i tvivl om, hvad hun skulle gøre. Hun sagde sit job op, så de kunne blive i Costa Rica.

Surfing, morgenyoga og strandture

For både Stine og Kristoffer var arbejdsdagene lange. Men selvom de knoklede, var der også masser af tid til at nyde livet.

Inden arbejde tog Kristoffer ofte ud for at surfe, mens Stine hyggede sig med pigerne og startede arbejdsdagen i byens yogacenter.

Kristoffer og Stine tog tit på stranden med deres to døtre.

Eftermiddage og søndage tog parret som regel pigerne med til stranden. I området omkring Tamarindo ligger der mere end ti strande. Her badede de, legede i sandet, nød solens stråler og nød at have tid til hinanden.

Andre dage blev de hjemme ved deres lejlighed, der grænsede op til junglen.

Her spiste de aftensmad udenfor i de varme aftentimer, imens aber hoppede rundt i trætoppene bag dem, og junglelydene blandede sig med hverdagssnakken over middagsbordet. De hoppede i poolen og nød en kold øl i solen, og pigerne legede med de mange børn, der boede i området.

Ligesom den by, de havde besøgt på deres ferie, var Tamarindo fuld af liv og varme, åbensindede mennesker fra hele verden.

- Det var lige det, jeg ledte efter. I Danmark er mange – inklusiv mig selv – meget ens. Men i Tamarindo havde alle forskellige værdier, baggrunde og tilgange til livet. Det var så cool, siger hun og fortæller, at de hurtigt fik mange venner og blev inviteret til masser af fester – både hos folk, de kendte, og folk, de ikke kendte.

- Alle var så åbne, og det var super inspirerende. Åbenheden er virkelig en af de ting, jeg har taget med mig hjem, siger hun.

For Stine og Kristoffer var Costa Rica alt, hvad de havde drømt om – og mere til.

Det var derfor ikke med deres gode vilje, at de i sommeren 2017 blev nødt til at rejse tilbage til Danmark.

Familien Layton boede tæt ved junglen og havde fire forskellige pools i området. Her elskede pigerne at bade.

Ville ikke opgive livet i Danmark

Stine, Kristoffer og deres to døtre nåede at bo i Costa Rica i to år, inden de solgte deres kaffebar, tog afsked med det eksotiske liv og vendte snuden hjemad.

Kristoffer elsker at surfe og prøvede også at lære pigerne det.

Kristoffer havde endnu ikke fået permanent opholdstilladelse i Danmark, og for ikke at miste retten til dette, var han nødt til at vende tilbage, forklarer han. Desuden havde familien en lejlighed på Islands Brygge, som de ikke måtte leje ud i mere end to år.

- Vi ville gerne være blevet et år længere i Costa Rica, men vi var ikke klar til at opgive Danmark og vores liv der, så vi var nødt til at tage hjem, siger Kristoffer og understreger, at det nu ikke var helt skidt at komme tilbage.

I Danmark ventede nemlig deres familie, venner og alt det, de kendte fra før, de tog af sted.

- Vi forlod jo ikke Danmark, fordi vi ikke kunne lide det her. Det var ikke en flugt. Vi ville bare gerne prøve noget andet, siger Kristoffer og tilføjer:

- Og selvom det var dejligt at være af sted, var det også rigtig dejligt at komme tilbage.

Næste eventyr venter

I dag er det et år siden, at familien kom hjem, og deres hverdag minder på mange måder om den hverdag, de havde, inden de tog til Costa Rica. Men noget har alligevel forandret sig.

- Jeg har fået en anden forståelse for Kris og det sted, han kommer fra. Og det har helt klart gjort vores forhold stærkere og mere dybt, siger Stine.

Det oplever Kristoffer også, siger han og fortæller, at det ikke kun er Stine, der har fået en større forståelse for hans baggrund. Det samme har deres to døtre, som nu taler både dansk, spansk og engelsk.

"Hvornår skal vi til Costa Rica igen?" Isabell og Gloria var vilde med Costa Rica og spørger tit, hvornår de kan komme tilbage.

For Kristoffer har det stor betydning, at pigerne har lært spansk, og at de har oplevet den kultur, han kommer fra. Men hvis man spørger ham, hvad det bedste ved rejsen var, er det noget andet, han fremhæver:

- Det bedste var, at vi gjorde det! Vi fik en kaffebar op at køre. Vores drøm gik i opfyldelse, vi fuldførte det, det lykkedes. Hele den oplevelse har gjort os til en gladere og stærkere familie, siger han og fortæller, at de to år i Costa Rica har givet ham og Stine blod på tanden til at forfølge endnu flere af deres drømme.

Det er Stine enig i.

- Pigerne spørger tit: ”Hvornår skal vi til Costa Rica igen?”. Og det er helt sikkert ikke sidste gang, vi har gjort sådan noget her, siger hun og tilføjer:

- Nu skal vi lige være voksne for en tid og tjene nogle penge. Men så skal vi af sted på eventyr igen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.