16x9

En gang om m√•neden m√łdes en gruppe ingeni√łrer for at brygge deres egen 'trylledrik': - Det er n√¶rmest gr√¶nseoverskridende

Betalt partnerskab med Carlsberg

I √łlklubben Kapslen samles 150 ingeni√łrer om ‚ÄĚ√łl, der sparker r√łv‚ÄĚ.

Skulder ved skulder st√•r de med koncentrerede blikke fastfrosset mod indholdet i gryderne. Der r√łres rundt, m√•les, h√¶ldes i og registreres.

Hænderne er markerede efter et langt arbejdsliv, men bevægelserne er blide og nænsomme. Nærmest kærlige.

Omkring 12 m√¶nd fra √ėlklubben Kapslen ‚Äď de fleste i en moden alder ‚Äď er stuvet sammen i det smalle, rektangul√¶re kantinek√łkken.

Til daglig er det her, der laves mad til medarbejderne i en af Skandinaviens f√łrende, r√•dgivende ingeni√łrvirksomheder.

Vi er p√• bes√łg hos NIRAS, det store danske r√•dgiverfirma, der har hoveds√¶de i Blovstr√łd nord for K√łbenhavn.

I k√łkkenets tilst√łdende rum st√•r to m√¶nd og skyller af, mens endnu en h√•ndfuld ingeni√łrer roder med spande og beholdere i kantinens spisesal. Der er masser af aktivitet fordelt p√• et sn√¶vert areal, men der er overraskende lidt st√łj.

Det er ikke som i et kokkek√łkken, hvor ordrerne flyver henover sk√¶rebr√¶tterne. Det er n√¶rmere en summen, der agerer lydtapet. Alle koncentrerer sig om at udfylde deres rolle.

En gruppe ingeni√łrer fra Nordsj√¶lland har skabt et helt s√¶rligt sammenhold i firmaets voksende √łlklub. Video: Johan Lyngholm-Bjerge

Dagens opgave er at brygge 250 liter √łl til firmaets √•rlige Oktoberfest den 26. oktober. Det er godt og vel en liter √łl til hver g√¶st, hvis man tager udgangspunkt i deltagerantallet fra sidste √•r.

- Men der g√•r rygter om, at der kommer flere i √•r. Sidste gang var de helt vilde med √łllet, griner Erik Madsen, der er en af de fremtr√¶dende medlemmer af Kapslen.

Sammen Om Hele Humlen

Denne artikel er en del af artikelserien ‚ÄôSammen Om Hele Humlen‚Äô, der pr√¶senteres i samarbejde med Carlsberg. I serien inviterer vi danskerne indenfor i en verden af √łl, stemninger, historie og f√¶llesskab.

Vi g√•r t√¶t p√• √łlbrygningens kunst, de nye tendenser i vaner og forbrug, og vi unders√łger, hvordan vi bruger √łllen i samv√¶ret med hinanden.

√ėlklubben Kapslen blev stiftet for 10 √•r siden af godt 15 medarbejdere i NIRAS. Siden har foreningen boblet og g√¶ret, s√• medlemsantallet nu er ved at skumme over med sm√• 150 glade amat√łrbryggere.

Kvaliteten i bryggerkunsten er √łget fra √•r til √•r kulminerende med guldmedaljen i kategorien Bock-√łl ved DM i h√•ndbryg for to √•r siden.

- Det var stort, lyder det samstemmigt fra Erik Madsen og √łlklubbens formand, Ole Viggo Andersen.

square to 16x9
Til den √•rlige oktoberfest er det udelukkende Kapslens √łl, der serveres. Foto: Kapslen / TV 2

Der findes ikke pr√¶cise tal p√•, hvor mange √łlklubber, der findes i Danmark. Heller ikke en decideret definition.

For nogle kan en √łlklub v√¶re et f√¶llesskab, hvor man samles om smagen af forskellige √łl, mens det for andre handler om at m√łdes for at brygge. Der findes klubber med √¶ldre, yngre, kvinder og m√¶nd.

Finere madlavning for mænd

Med rekordmange bryggerier og √łlvarianter p√• det danske marked ‚Äď if√łlge Bryggeriforeningen kom tallet op p√• 197 bryggerier i 2017 - kan man konstatere, at interessen for √łlbrygning og smagsudvikling er frembrusende.

30 nye mikrobryggerier s√• dagens lys i 2017, viste en opg√łrelse af √łlsitet beerticker.dk tidligere p√• √•ret.

square to 16x9
Ole Viggo Andersen har været med i Kapslen siden starten i 2008 Foto: Johan Lyngholm-Bjerge / TV 2

I Kapslen brygger man ikke til andre end sig selv og kollegerne i firmaet. Ogs√• selv om der har v√¶ret interesse for klubbens √łl udefra.

Medlemmerne brygger for deres egen skyld. For at dyrke passionen om at brygge og være sammen om processen.

- Det er finere madlavning for mænd, lyder det kækt fra Ole Viggo Andersen, da han holder en pause fra gryderne.

Fakta om Kapslen

  • √ėlklubben Kapslen blev stiftet i 2008 af en mindre gruppe medarbejdere i NIRAS.
  • I dag er der godt 150 medlemmer, hvoraf omkring 25 er entusiastiske bryggere.
  • Ole Viggo Andersen var med til at stifte klubben og sidder i dag som formand.

Dem er der i √łvrigt mange af i en √łlbrygningsproces, som kr√¶ver stor t√•lmodighed. S√• er der tid til at sludre.

- Det giver et helt s√¶rligt kammeratskab at m√łdes om √łllen. Brygprocessen har en samlende effekt for os.

- Vi er alle sammen grebet af det magiske i, at vi kan lave s√•dan en drik selv. Der er s√•dan lidt trylledrik over det, fort√¶ller 60-√•rige Ole Viggo Andersen, mens √łjnene lyser op i en barnlig gl√¶de trods en d√•bsattest, der er i gang med till√łbet til pensionsalderen.

Det er der i √łvrigt flere af medlemmerne, der er. Derfor gl√¶der man sig over, at der l√łbende kommer yngre kr√¶fter til, og alle NIRAS-medarbejdere er velkomne.

- Det handler ikke kun om at lave √łl. Det handler om at v√¶re sammen om processen. Det giver en s√¶rlig gl√¶de at l√łse opgaven i f√¶llesskab, forklarer Ole Viggo Andersen og kalder det "n√¶rmest gr√¶nseoverskridende", at de ved hj√¶lp af malt, g√¶r og humle kan lave deres helt egen √łl. Som endda smager godt.

Afstemning

Formanden giver en rundtur i kantinen. Det kapslede hjemmebryg med egne etiketter er sat til skue p√• r√¶kke uden for k√łkkenet. Dem st√•r de ogs√• selv for at trykke.

- Og her er ‚ÄôBrygmobilen‚Äô, smiler han og peger p√• en rullevogn, der er fyldt op med ingredienser og redskaber til √łlfremstillingen. Alt er n√łje sorteret p√• vognen.

Lederhosen og tyrolerhatte

For formand Ole Viggo Andersen startede passionen for lidt over 10 √•r siden. Indtil da begr√¶nsede hans forhold til √łl sig til et normalt nydelsesniveau.

Men da hustruen gav ham et bryggerkursus i gave, startede det en passion, han aldrig vil slippe igen.

'Guld-√łllen'

Ved Danske √ėlentusiasters √łlfestival i 2016 vandt 'Kapslen' guldmedalje i kategorien bock ved DM i H√•ndbryg. Bock er en underg√¶ret st√¶rk lager√łl, der har sin oprindelse i den nordtyske by Einbeck.

Det f√łrte til en weekendtur til Ebeltoft G√•rdbryggeri sammen med en gruppe venner, og s√• var han solgt.

- Der bryggede vi en hel weekend og sov n√¶rmest sammen med kedlerne. Vi kastede os ud i det og arbejdede i d√łgndrift. Der gik det op for os, at vi kunne sgu lave √łl. Det, der virkede helt uopn√•eligt, kunne vi pludselig lave selv.

Det har egentlig været drivkraften lige siden, fortæller Ole Viggo Andersen.

Cirka en gang om m√•neden m√łdes han og bryggerkollegerne i de omgivelser, hvor de til daglig er ingeni√łrer. S√• forvandles NIRAS-kantinen til et summende bryghus, hvor f√¶llesskab og samarbejde er i centrum.

De er sj√¶ldent mere end 25 ad gangen. Det er vigtigt, at der er en rolle at udfylde for hver enkelt, n√•r de m√łdes for at brygge.

Denne aften i kantinebryggeriet skal der laves weissbier, IPA og pilsner. Det er det √łl, der skal serveres til den √•rlige oktoberfest, hvor lederhosen, tyrolerhatte og lattermuskler skal luftes.

Gennem √•rene er variationen af √łl fra Kapslens amat√łrbryggere vokset st√łdt. Der eksperimenteres med smage og typer. Lige fra hvede√łl til den m√łrke stout.

Etikken til Kapslens stolte bryg: DM-guldvinderen i 2016
Etikken til Kapslens stolte bryg: DM-guldvinderen i 2016 Foto: Privat / TV 2

√Čn ting g√•r dog igen: Procenterne.

- Vi har lidt svært ved at holde procenterne nede, griner Ole Viggo Andersen.

- Det g√łr, at √łllene sparker r√łv. Det er sj√¶ldent, vi kommer under fem procent. Vi har for eksempel lavet en stout med lakrids p√• 11 procent.

Dr√łmmen om en pilgrimsrejse

For Ole Viggo Andersen, Erik Madsen og de √łvrige bryggere i Kapslen er ambitionen hele tiden at optimere kvaliteten.

Derfor har de haft bes√łg af en brygmester fra Carlsberg og en anerkendt √łlsmager, og derfor har de planer om at rejse udenlands for at s√łge yderligere inspiration.

- For os vil det v√¶re en pilgrimsrejse at tage til Belgien, hvor de brygger s√• meget god √łl. Det er en af de ting, vi dr√łmmer om. Vi arbejder p√• en studietur, hvor vi skal ned og bes√łge Leffe, Orval og Chimay, siger formanden, der ogs√• g√•r med planer om p√• sigt at kunne producere r√•varerne til brygningen selv.

square to 16x9
Sammenholdet er helt afg√łrende i Kapslen Foto: Johan Lyngholm-Bjerge / TV 2

Sikkert er det i hvert fald, at Ole Viggo Andersens passion for √łlbrygning er uden udl√łbsdato. Og n√•r pensionsalderen en dag banker p√•, kan han se frem til en titel som √¶resmedlem.

Kapslen er forbeholdt medarbejdere af NIRAS, men tro bryggertjeneste anerkendes, og det bel√łnnes med et √¶resmedlemsskab, n√•r arbejdslivet parkeres.

S√• kan tiden bruges p√• fortsat at eksperimentere og udvikle bryggerkunsten, ligesom de sociale b√•nd kan vedligeholdes. For de er mindst lige s√• vigtige som det hjemmebryggede √łl.

Som ingeni√łren Lars Paulsen udtrykker det, mens han betragter kollegernes arbejde ved gryderne:

- Det er lidt som at sidde i sauna sammen. Vi har noget unikt sammen, når vi står her og brygger.

Der r√łres videre, h√¶ldes i, m√•les og registreres. Nu skal det bare st√• og boble.

Som en rigtig trylledrik.