Livsstil

Der er skjulte signaler i håndtryk og kram - sådan ved du, hvad der er passende

Når det kommer til mødet mellem politikere og embedsmænd, kan der være en god idé ikke at kramme, mener ekspert.

Måden, vi hilser på, har gentagende gange været til debat.

Senest efter man i Hørsholm Kommune har frabedt sig kram mellem politikere og embedsmænd. Og selvom det for nogen kan virke overflødigt, så kan det være nødvendigt, mener ekspert i takt og tone Bill Holmberg.

- Hvis man er en travl mand på et rådhus og skal kramme samtlige kollegaer i løbet af dagen, så tager det for lang tid. Der er håndtrykket bedre, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Et hemmeligt sprog

Men der er også en anden grund. For der ligger nemlig mere i en hilsen end håndflader, der mødes, og rygge, der klappes. 

Ifølge eksperten er der tale om et nonverbalt og hemmeligt sprog, og derfor giver det ifølge ham mening at lave retningslinjer.

- Her er der en pointe i ikke at kramme, for er man så mere kammerat med den ene end den anden? Har man allerede indgået et forlig? Der flere skjulte signaler i krammere og håndtryk, siger Bill Holmberg.

Forkerte signaler

Det var også det 'hemmelige sprog', der fik Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), til i første omgang at gøre det klart over for kommunens øvrige politikere, at man ikke krammer på arbejdspladsen.

- Man skal tænke over, hvilke signaler det sender til både borgere og andre politikere eller embedsfolk. Det kan måske få nogle til at føle, at andre får mere politik igennem, fordi en embedsmand og politiker er for gode venner, forklarede han i den forbindelse til TV 2.

Morten Slotved understreger, at reglen ikke er indført som følge af eksempler på grænseoverskridende adfærd, men alene fordi det kan sende de føromtalte forkerte signaler.

- Det er noget, man skal tænke over som politiker, fastslår han.

Det er der, kemien opstår

Det er dog ikke alle, der har lige nemt ved at aflæse en situation og dermed vurdere, hvilken version af en hilsen der er mest passende.

Kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm har tidligere udtalt sig til TV 2 om, hvad der kan gå galt, hvis man er usikker i sin hilsen.

Et håndtryk kan udvikle sig til 'den døde sild' (et slattent håndtryk, red.), en krammer kan blive decideret pinlig, og allerværst kan man helt glemme at sige ordentligt hej til de mennesker, man møder, fordi man er i tvivl om hvordan, fortalte han.

Og det er rigtig ærgerligt. For i en velfungerende hilsen skaber man ifølge kropssprogseksperten en umiddelbar god kemi mellem de mennesker, der mødes.

Nedenfor har Jesper Bergstrøm givet tre tommerfingerregler til den rette hilsen, så man kan undgå akavede øjeblikke.

Tommelfingerregler når du hilser

  1. Hvis i tvivl, tryk hånd

    Faktisk kan et rigtig godt håndtryk betyde lige så meget for folks interesse i hinanden, som længere tids small talk kan.

    Men det kræver blandt andet, at man er enige om hilsenen - skal det være et kram eller et håndtryk?

    - Du skal give håndtrykket, hvis du er i tvivl. Eller hvis det er forretningsforbindelser eller nogen, du ikke kender. Alle andre kan du godt kramme, lød rådet fra Jesper Bergstrøm.

  2. Undgå døde sild

    Går du med håndtrykket, er det også vigtigt at mestre den rette teknik: Musklen mellem tommelfingeren og pegefingeren skal møde den tilsvarende muskel hos den anden person. Og så skal der være god kontakt mellem håndfladerne.

    - Jeg tror, de fleste har prøvet at få den, der kaldes 'den døde sild' (en helt slap hånd, red.) og mange kvinder har prøvet 'knogleknuseren', fordi flere mænd har lært fra deres far, at de bare skal trykke til og kigge folk i øjnene, har kropssprogseksperten udtalt.

    - Reglen er, at du skal trykke med et fast og godt håndtryk. Og som regel skal du trykke med samme tryk som modparten. Det vil sige, at mænd nogle gange skal tone deres kræfter lidt ned.

  3. Hold krammet kort

    Lige som med håndtrykket, så kræver det gode kram også den rette teknik. Man skal blandt andet undgå at dreje kroppen, så man kommer skævt ind på hinanden,

    - Der skal være god kontakt, og så skal man give et hurtigt kram. Man skal ikke stå i lang tid og holde om hinanden.

    Mange mænd gør som i brydning og laver en clinch, hvor de klapper hinanden på ryggen. Det behøver man ikke. Det antyder blandt andet, at man synes, at krammet er ubehageligt.

    Rådene til det rette kram gælder primært, hvis du er i tvivl.