Landmand søger kærlighed

Tv-landmand var skuffet over pigers udseende - men hvor går grænsen for datingbilleder, der snyder?

Så længe du stadig ligner dig selv, må dine billeder fremhæve dine allerbedste sider, mener de unge, TV 2 har talt med.

- Jeg har ikke fået den vare, jeg har bestilt. Det er ikke ærlighed. 

Med den kommentar delte landmanden Martin Iversen Danmark i to.

Han havde været på speeddate med fem kvinder i datingprogrammet 'Landmand søger kærlighed' og var ikke tilfreds med, hvad han så. 

I bedste sendetid kritiserede sønderjyden kvinderne for at have pyntet for meget på sandheden ved at sende ham billeder af dem selv, som i hans øjne ikke stemte overens med virkeligheden. 

sociale medier var der mange, der forstod landmandens skuffelse og kritik, mens der var også dem, der mente, at landmanden gik over stregen ved at fokusere så meget på kvindernes udseende. 

Så længe man ligner sig selv

Spørger man andre unge, som har erfaringer med at fremstille sig selv på sociale medier og møde andre, de kun har set på billeder, så er opfattelsen klar: Selvfølgelig vil man vise sig fra sin bedste side, og det er okay. 

- Så længe man kan se, at det er vedkommende, når man rent faktisk møder folk, lyder det fra 25-årige Anna Wulff. 

Sådan har hun også selv gjort. For eksempel har der på hendes profil ligget et billede af hende, hvor hun står foran et vandfald. Her er håret bølget og smilet stort, og faktisk var der en veninde, som kommenterede billedet over for Anna. 

- Jeg fik at vide, at jeg lignede en bimbo, og at hun ikke sådan helt kunne genkende mig i det. Men jeg fjernede ikke billedet af den grund. Jeg syntes, det var et godt minde. Og det viste en side af mig som naturelsker og som en, der godt kan lide at have lidt vind i håret og gøre noget ud af sig selv, forklarer hun og tilføjer:

- Hvis jeg kan genkende vedkommende på alle billeder, og der ikke kun er vandfaldsbilleder (på profilen, red.), så synes jeg, det er legitimt at bruge de bedste billeder.

Afstemning

Har du delt billeder af dig selv, som man i virkeligheden ville have svært ved at kende dig ud fra?

Det søde smil findes jo i virkeligheden

Den opfattelse deler veninderne Mathilde Vangkilde og Sandra Jørgensen. 

- Vi vil alle sammen gerne vise den side af os, som vi har det bedst med. I mit hoved er det ikke som at fremstille sig selv på falsk vis. I mit hoved er det at vise den side af sig selv, som man gerne vil have, andre ser, lyder det fra 19-årige Mathilde Vangkilde.

- Vi skal også huske, at det søde smil, man fremhæver, jo også er der i virkeligheden. Det er jo ikke, fordi det kun er noget, jeg havde i det øjeblik, tilføjer hun.

Sandra Jørgensen giver hende ret. Hun tager oftest billeder af sig selv, når hun synes, hun ser ekstra godt ud. For eksempel når hun skal i byen med veninderne og har gjort noget ekstra ud af sig selv.

- Der er så mange, der døjer med usikkerhed, så hvis man endelig kan lægge et billede ud af sig selv, hvor man tænker: "Damn, jeg er flot her", så læg det dog ud, siger hun, men tilføjer, at der er en grænse: 

- På datingapps skal man selvfølgelig ikke lægge et billede op, hvor man tænker: "Er det dig?", når man ser folk i virkeligheden. Det er decideret at snyde, siger hun.

Veninden Mathilde Vangkilde supplerer: 

- Personligt synes jeg, det bliver for meget, når der kommer photoshop ind i det. Så givet det nemlig et falsk billede af, hvem du egentlig er. 

Drop photoshop

23-årige Mathias Pedersen er enig. Han har mødt piger, hvor han tænkte: "Okay, der havde du fanget dig selv fra den absolut bedste vinkel og i det helt perfekte lys". For ham er det over grænsen, hvis man begynder at ændre sin krop på et billede. 

- Jeg synes, man skal holde det til filtre og kontraster, så man kun ændrer på, hvordan billedet viser sig. Men hvis du begynder at photoshoppe store guns (overarme, red.) eller større bryster ind på billedet, så er det måske lige på grænsen, siger han. 

Dog mener han, det er helt fair, at man bruger det allerbedste billede, man har. 

- Det er vel ligesom, når et band går i studiet og indspiller det samme track 100 gange for at få den bedste version. Så kan man også tage det absolut bedste billede, man har, siger han. 

Handler om forventninger

22-årige Kasper Just Mathiesen har også prøvet at tage på en enkelt date, hvor han ikke helt kunne genkende hende, han sad overfor, fordi hun var slankere på sine billeder, end hun var i virkeligheden.  

- Det var også fint nok, men det var ikke det, jeg havde forventet. Så jeg tror meget, det handler om forventningsafstemning. Og folk skal gøre, hvad de selv har det godt med, siger han.

Han ville aldrig dele et billede, hvor han ikke lignede sig selv, på de sociale medier. Faktisk har han prøvet at gå efter den modsatte effekt:

- Selvfølgelig har jeg billeder, jeg synes er gode, men jeg prøver at nedtone deres forventninger. Så får man ikke det der akavede sammenstød, når man mødes, fordi de tænkte: "Ej, hans billeder er bare så gode." Det vil jeg gerne undgå og i stedet gå efter den modsatte effekt, siger han. 

Afstemning

Er det fair at dele billeder af sig selv med andre, som ikke stemmer overens med virkeligheden?

En grad af ærlighed

Psykolog Thomas Markersen, som blandt andet rådgiver sine klienter om at date, mener som de unge, at det er helt naturligt, at man fremstiller sig selv bedst muligt, når man skal imponere andre. 

- Hvis du går til jobsamtale og bøvser og sidder og fortæller om alt det, du ikke kan – og også går dårligt klædt – så kan det godt være, du er autentisk, men du adlyder ikke reglerne. Det er det samme i dating: Man skal vise sig fra sin bedste side. Det er det, man gør, siger han. 

Samtidig påpeger han, at den nemme adgang til at vælge og vrage på online datingtjenester, skaber større konkurrence. Det stiller endnu højere krav til, at man præsenterer sig selv bedst muligt. Men der er en grænse, lyder det fra psykologen. 

-  Der er nødt til at være en grad af ærlighed. Ellers er det at drive gæk med folk.  

Gode råd til datingbilleder

  1. Billeder er nødvendige

    Har du ingen billeder på din profil, kommer du til at fremstå anonym.

    På onlinedating vælger de fleste i første omgang ud fra udseendet, så du risikerer slet ikke at blive taget i betragtning, da du er for svær at afkode.

    Samtidig er flere billeder mere effektivt end et enkelt.

  2. Vis dig fra din bedste side - men vær ærlig

    De uskrevne regler for datingbilleder er – ligesom ved en jobsamtale – at man viser sig fra sin bedste side.

    Derfor er det helt acceptabelt at fremstille sig selv i det bedst mulige lys.

    Samtidig er man nødt til at have en grad af ærlighed og ikke bruge billeder, der ligger for langt fra virkeligheden.

    Ellers er det at drive gæk med andre og vil sandsynligvis koste et tillidsbrud og tab af interesse.

  3. Vis din personlighed

    Det gode datingbillede siger noget om dig som person.

    Undgå billeder med alkohol, eller som er taget fra sengekanten. Data fra datingsider viser nemlig, at den slags fotos giver dårligere chancer for at finde en date.

    Det samme gælder standardsituationer, hvor du eksempelvis er sammen med dine venner. Fremhæv i stedet dig selv og dine egne interesser på billederne.

  4. Accepter biologien

    Datingbilleder spiller enormt meget på biologi og seksualitet.

    Derfor er det helt naturligt, at kvinder bliver tiltrukket af mænd, der på billeder udstråler overskud og klassisk maskulinitet – fx gennem aktiviteter, åbent kropssprog og smil.

    Omvendt bliver mænd ofte tiltrukket af fotos af kvinder, der udviser blidhed, sårbarhed og klassisk feminine træk – fx knækkede håndled, store pupiller, at have hovedet på skrå eller kigge opad og smile.

  5. Tænk over modtageren

    Når du vælger et datingfoto, så tænk over, hvem du egentlig ønsker at møde i forhold til, hvilke signaler billedet sender.

    Mange undrer sig for eksempel over, hvorfor de har svært ved at møde en stille og rolig partner, men bruger måske samtidig billeder med meget sexede signaler, der tiltrækker helt andre typer.

  6. Vis overskud

    Modtagere af begge køn tiltrækkes af positive og flotte billeder.

    Tag eksempelvis billeder i flot lys og gerne sammen med en ven, så du er afslappet imens.

    På fotos kan man ofte aflæse din sindstilstand. Ved du derfor, at der bliver taget billeder, kan du imens tænke på en sjov vittighed, en god oplevelse eller nogle mennesker, du kan lide.

    De positive tanker vil som regel herefter afspejle sig i dit ansigt og kropssprog på billedet.

    Især mænd bør også tænke mere på deres påklædning på datingbilleder.

Kilder: Thomas Markersen og Jacob de Lichtenberg