Michael Alhof og Lene Richter begyndte at brygge øl i 2005, fordi de var stoppet med at ryge og manglede noget at kaste sig over.
Livsstil

Ægtepar sagde op for at forfølge drømmen - Nu driver de et succesrigt ølbryggeri

Annoncørbetalt indhold: Da Michael Alhof og Lene Richter investerede i et anlæg til ølbrygning, var det kun for sjov. I dag lever de af at brygge øl.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Carlsberg.

- Jeg har altid ønsket at kunne rejse bort i januar, som i Danmark er meget kold, grå og trist. Den mulighed har vi nu. Sidste år var vi i Thailand, og det var nok ikke gået for nogle år siden. Den drøm var ikke gået i opfyldelse uden Humleland.

Sammen Om Hele Humlen

Denne artikel er en del af artikelserien ’Sammen Om Hele Humlen’, der præsenteres i samarbejde med Carlsberg. I serien inviterer vi danskerne indenfor i en verden af øl, stemninger, historie og fællesskab.

Vi går tæt på ølbrygningens kunst, de nye tendenser i vaner og forbrug, og vi undersøger, hvordan vi bruger øllen i samværet med hinanden.

Ordene kommer fra Lene Richter, der er den ene ejer af bryggeriet Humleland. Sammen med sin husbond har hun taget springet, som mange drømmer om.

Fra fast job og sikker indkomst i bundne rammer til selvstændig med alt, hvad det indbærer af risici, udfordringer, glæden, når det hele lykkes, og friheden til at rejse, når man gerne vil.

Vi er på besøg i ægteparrets nyindrettede bryggeri på havnen i Aarhus, hvor de deler bygning med restauranten HantWerk, der også sælger bryggeriets øl.

Når man træder ind i bygningen, bliver man straks mødt af en speciel duft. Sød, men gæret. Det er malt. Duften kommer fra en stor tank. Nede i den ligger en brunlig masse, som godt kunne forveksles med øllebrød, men som om ganske få uger vil være omdannet til en lækker efterårs-øl.

Bryghus på få kvadratmeter

Før ægteparret rykkede ind, lå der en gammel Maskinmesterskole, men nu er her altså foruden bryggeriet også en hip restaurant, hvor selv den største øl-entusiast kan få alt det, som hjertet begærer. Lige fra pale ale over mørk IPA til en frugtig saison.

- Rigtig mange gæster spørger, hvor øllet kommer fra. Når de i baren peger bagud og siger ”Herfra”, så er der mange, som er ved at falde ned fra stolen. ”Herfra?”. Så kommer de som regel om og kigger, fortæller Lene Richter.

Hun sidder sammen med sin mand og medbrygger ved et af de lange borde i restauranten med en kop kaffe foran sig.

- Ja, det kommer bag på de fleste, at det kan lade sig gøre på så lidt plads. Men udover de to bryggryder, vi producerer øllet i, har vi også seks store gærtanke, hvor øllet står og gærer. De kan indeholde 1.000 liter. Og så har vi to mindre tanke, hvor vi kan lege lidt. Pladsen er godt udnyttet, forklarer Michael Alhof.

Lene og Michaels yndlingsøl

Lenes top tre over øltyper

  1. Sort IPA (mørk udgave af India pale ale). En øl, der er mørk som en porter, men har en humlet smag som en IPA. Ofte med noter af fyrnåle og malt, der giver en fornemmelse af chokolade og kaffe.
  2. Almindelig India pale ale. Kendetegnet ved en bitter, humlet smag. Har ofte en aroma af citrus, humle, blomster, frugt.
  3. Saison. En frugtig pale ale-øl med ofte en høj alkoholprocent.

Michaels top tre over øltyper

  1. Saison.
  2. Almindelig India pale ale.
  3. Michael er generelt vild med mange forskellige øl-stilarter. Så på Michaels tredjeplads ligger et bredt udvalg.

Han slukker for den motor, som sørger for, at der konstant røres rundt i tanken. Roen sænker sig, og kigger man ud af vinduespartiet, kan man næsten forestille sig lyden af havets stille vuggen. Så roligt er der ikke altid.

Sidste år bryggede ægteparret 40 forskellige øl, mens de i år forventer at runde 70 af slagsen. Det siger en hel del om den iver og den passion, der kendetegner Humleland.

Hobby på fuld tid

Det hele begyndte i 2005, da Michael Alhof en dag begejstret spurgte sin hustru, om ikke det ville være fedt, hvis de begyndte at brygge øl.

Først var hun noget tøvende, men der gik ikke længe, før en lille 30 liters tank var installeret på matriklen i Risskov nord for Aarhus.

Kort forinden var de begge stoppet med at ryge, og pengene, som ellers var gået op i røg, blev i stedet brugt på at investere i udstyr til deres lille hjemmebryggeri.

Hurtigt viste det sig, at 30 liters tanken ikke opfyldte ægteparrets ambitioner. I 2011 byggede de derfor 20 kvadratmeter til deres hus. Nu var der plads til et 500 liters bryganlæg.

To år efter kom fødevaregodkendelsen, og så kunne de sælge deres øl, der er inspireret af amerikanske øl-traditioners meget humlede smag.

- Der er mange stilarter inden for øl-genren, og de forskellige stile kan så trækkes i flere retninger. Det er fascinerende, og man kan virkelig lege, når man brygger øl. Det var det, vi gjorde, fortæller Michael Alhof.

- Til gengæld kan det også hurtigt gå galt. Vi lavede engang en øl inspireret af thailandske krydderier. Jeg sagde til Michael, at han kun måtte bruge halvdelen af blandingen. Da jeg vendte ryggen til, hældte han det hele i. Det smagte meget specielt, siger Lene Richter, mens hun sender et smil til sin mand.

Juletræskøb førte til kommercielt bryggeri

Ægteparret, der også går under kælenavnet Humlelænderne, fik deres samarbejdspartner ved et rent tilfælde. René Vinding, medejer af VinDanmark, var i 2015 ude at købe et juletræ. Her smagte han ”JuleSæson”, som er én af Humlelands juleøl. Han var ikke i tvivl - den øl kunne noget. Så han kontaktede Humlelænderne, de inviterede ham på besøg, og kemien var god.

Sammen brugte de måneder på at søge efter lejemål, men da de først havde set den gamle bygning på Fiskerivej, var der ingen vej tilbage. Her skulle det være.

Med det nye lejemål besluttede de at gå linen ud. Lene vinkede farvel til sit job efter 25 års ansættelse ved Aarhus Kommune. Michael havde nogle måneder forinden også forladt sit job i den grafiske branche.

Vinder af DM i håndbryg

Michael Alhof og Lene Richter vandt i 2012 den eftertragtede pris DM i håndbryg. Det skete med deres øl Det Gule Akvarium, der er en amerikansk pale ale. Præmien var at få øllen brygget på et kommercielt bryggeri. Pludselig stod ægteparret med 6.000 liter øl mellem hænderne, og hvad gør man så? Heldigvis fik de hjælp til at få øllet distribueret.

Det lille hjemmebryggeri skulle nu være ægteparrets levevej, og den beslutning skulle lige bundfælde sig.

- Vi tænkte over det, det er klart. I vores alder kan man ikke på samme måde kaste sig ud i iværksætterprojekter, som ungdommen kan. Vi har nogle forpligtelser, siger Michael Alhof og forklarer:

- Derfor var det også vigtigt for os, at vi indgik i samarbejdet, som er i Hantwerk. Vi var fra start sikret et sted, hvor øllene fra Humleland kunne sælges. Det gjorde satset, vi tog, væsentlig mindre, og derfor turde vi godt kaste os ud i det.

Den 2. februar 2017 slog de derfor dørene op, og så kunne gæster besøge mikrobryggeriet. Lige siden har klientellet hos Hantwerk kunnet nyde frisktappet øl fra Humleland.

Et rigt liv handler om mere end økonomi

Siden de begyndte har Lene og Michael brygget omkring 700 forskellige øl. På en reol inde i bryggeriet står mørke flasker i snorlige formationer. Der står stort set kun danske navne på de farvestrålende etiketter.

”Kakaobønnen”, ”Det Var Lige Godt Sørens”, ”Desertøren” og ”Mosaic” er blot et lille udpluk af de mange øl, som Humleland producerer.

Da spørgsmålet om, hvad de gjorde sig af tanker om at starte virksomhed sammen, kommer, kigger ægteparret på hinanden. Der har ikke været nogen problemer. Hverken for Humleland eller deres forhold.

- Det er klart, at vi har gjort os nogle tanker om det. Vi har også brug for at tale om andet end humletyper og gæringsprocesser. Men linjerne skrider, når vi sidder og ordner regnskab ved køkkenbordet, siger Michael Alhof.

Heldigvis er de gode til at mærke efter, hvornår det er tid til en forlænget weekend eller en ferie. Der er de bare dem og ikke bryggeriejere. Til gengæld er det sværere i hverdagen, og det er en af deres udfordringer. Humlelænderne tager det dog ikke så tungt, fordi de stadig ser øl-brygningen som en passion og ikke kun et arbejde.

- Vi er ikke blevet økonomisk rigere af at have Humleland. Men vi kan leve af det, og vi gør det, vi gerne vil, og vi bruger tiden sammen. Vi er blevet gladere af det. I sidste ende er det det, som tæller, siger Lene Richter.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.