Guide: Det skal du lave i efterårsferien

16x9
Ingen efterårsferie i Odense uden Magiske Dage i Odense. I efterårsferiens sidste dage fyldes Odense igen af oplevelser for alle med hang til magi og trylleri - uanset alder. Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen / Scanpix Denmark

Vi har samlet et koncentrat af de tilbud, man kan lave i efterårsferien, hvad enten den skal være voksen-, børnevenlig eller lidt af det hele.

Der er rigeligt med muligheder for at komme ud at nyde ferien og det gode vejr med en masse udendørs aktiviteter. 

DMI lover lunt og stort set tørt vejr hele efterårsferien, så for dem, der har fri, kan vejret ikke bruges som undskyldning for at blive indendøre. 

Vi har samlet en række bud på, hvad du kan få tiden til at gå med her i efterårsferien, og der er garanti for, at du ikke behøver at kede dig. 

Guide: Få inspiration til aktiviteter i efterårsferien

Den børnevenlige

Onkel Reje optræder på Bakken i efterårsferien Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark
Onkel Reje på Bakken
Han lugter og er ligeglad. DR Ramasjangs Onkel Reje står klar hver dag i efterårsferien (13.-21. oktober) på Bakken, hvor feriebørn og deres forældre kan se ham ganske gratis klokken 13 på Friluftsscenen. 
Drømmeskibet Elsinore
M/S Museet for Søfart i Helsingør gemmer på et ikke mindre end 400 kvadratmeter stort legeunivers – legemotorskib Drømmeskibet. Kravl ind i motorrummet, og tjek at alt virker. Hjælp kaptajnen med at laste skibet og holde kursen. Sæt gang i maskintelegrafen, når skibet skal op i fart – og prøv at holde balancen i messen, når det hele gynger. Kravl helt op i stævnen, og hold øje med hajer og søuhyrer – eller tag en slapper i sømandens hængekøje, mens I navigerer efter stjernerne.
Børn har gratis adgang til Drømmeskibet og resten af museet.
Æbleræs
Æbleflæsk, glaserede æbler, friskpresset æblemost og kassevis af æbler bliver lørdag den 13. oktober solgt over skibssiderne ved Maritimt Center i Svendborg
Klokken 9.00-15.00 lægger træskibene til ved Sejlskibsbroen, hvor skipperne kappes om at sælge æbler over skibssiderne. Havnepladsen omdannes til et efterårsmarked. Æbler presses til most, de ærøske pandekager står og syder på store pander, og der er boder med alt godt fra øhavet. Igen i år er der gratis glaserede æbler til børnene. Indenfor i det hyggelige pakhus er der musik og mulighed for at købe æbleflæsk, øl og vand, kaffe og kage. Kom til sildebord med skipperne klokken 13, hvor bordene dækkes op til sildebord, hvor alle er velkomne til at fejre afslutningen på sæsonen sammen med skippere og besætninger fra alle træskibene. 

Den (u)hyggeligt sjove for modige børn

Du kan blandt fodre dyrene med græskar eller selv prøve at spise melorme i Odense zoo i efterårsferien (Arkivfoto). Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark
Halloween i Odense ZOO
Kom og nyd de smukke efterårsfarver, og se haven udsmykket med græskar, fakler og pynt i massevis.
Programmet er fyldt med sjove og (u)hyggelige aktiviteter for både børn og voksne. Giv græskar til dyrene, smag på melorme, tag med Halloween-ekspressen eller besøg dyrekirkegården og det hjemsøgte zombiehus. 
Hver dag i hele efterårsferien.
Mød en rigtig heks
Søndag den 14. og torsdag den 18. oktober klokken 14.00 - 16.00 tager heksen Dannie Druehyld imod gæster i sit værksted i Rebildcentret.
Man ved aldrig, hvad der kan ske, når man besøger Danmarks eneste professionelle heks Dannie Druehyld i hendes værksted i Rebildcentret.
Måske lærer hun dig at holde spøgelserne fra livet ved hjælp af særlige urter, og måske viser hun dig, hvordan du laver en heksekost, så du kan feje onde ånder og dårlig stemning væk, og måske falder der en uhyggelig historie af - eller to....
Halloween i Tivoli Friheden
Parken invaderes hele efterårsferien af hekse, spøgelser, monstre og hundredvis af edderkopper. Løber det allerede nu koldt ned ad ryggen på dig, så fortvivl ikke, for mellem alt det uhyggelige har parken sørget for velkendte ansigter og hyggelige aktiviteter.
Der er ingen grund til at stresse over at nå alting på én dag. Når du først har købt turbånd til Halloween i Friheden, har du entré og turbånd hele ugen, hvis bare du beholder turbåndet på armen.
Magiske Dage Odense
Harry Potter-feberen raser i hjertet af Odense i efterårsferiens sidste dage fra torsdag til lørdag. Besværgelser vil flyve gennem luften, magiske skikkelser kan træffes på hvert et gadehjørne, og tusindvis af små og store Harry Potter-fans kan sammen overvære quidditch-turneringen nå internationalt niveau.         
Find hele programmet, og læs seneste nyt på festivalens officielle hjemmeside.
Flakhaven 1, 5000 Odense C

Den voksne

Efterårsferien kan også bruges iført waders og sweater på østerssafari. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark
Østerssafari
Træk en gammel sweater på, hop i et par waders og kom i nærkontakt med helt friske østers. På Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing M 13.-14. oktober.
Der vil også blive givet gode råd til, hvordan man åbner og tilbereder delikatesserne samt undgår dårlig mave.
Man tilmelder sig arrangementet gennem Morsø Turistbureau.
Inkluderet i prisen er lån af waders, spand, net med mere, et glas vin + opskrifter og en masse østers, som du selv har samlet.
Spaophold hos ’naboen’
Ska’ der være spa, så la’ der være spa. Et bud på den børnefri spaoplevelse kunne være i det allersydligste af Sverige. Her ligger Ystad Saltsjöbad få minutters gang fra Østersøen og bare 45 minutters kørsel fra Øresundsbron. Her er muligheder for selvforkælelse, afslapning og wellness.
Bilmesse og brugtmarked
Find alt fra Alfa til Zodiac-dele, dæk, interiør og andre spændende ting til hobbyværkstedet.
Danmarks største salgsmesse og udstilling af specialbiler i Fredericia kører afsted 20.-21. oktober. På messen er der mellem 300-400 specielle biler, som er til salg og kan købes direkte af ejeren, 150 stande med knallerter, motorcykler og reservedele – nyt og brugt. Desuden vil der være cirka 100 kræmmer- og samlerstande med antikviteter, gamle modelbiler og legetøj, skilte, husgeråd, tøj, lædervarer, hobbyartikler og partivarer. Der vil være et køreteknisk anlæg med opvisninger og mulighed for at få ture i specialbilerne. 
Messen har cirka 700 stande fordelt over 28.000 kvadratmeter indendørs - så der er god mulighed for masser af oplevelser og fordybelser.
Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia.

Den loppede

En mands skrald er en anden mands guld. Gå på skattejagt i efterårsferien. Foto: Christian Liliendahl / Scanpix Denmark
Brørup Marked
Oplev den ægte markedsstemning med husdyrauktionen og stort kræmmermarked hver fredag fra klokken 08.00 – 14.00.
Markedet består af kræmmermarkedet udendørs og i flere store haller indendørs, Det indre Marked samt Brørup Husdyrauktion.
Klokken 12.00 starter husdyrauktionen, hvor landmænd og handelsfolk på bedste traditionelle auktionsmanér og i en hektisk atmosfære køber og sælger kalve, køer og tyre. Man må gerne overvære husdyrauktionen, men vinker du, kan du pludselig være den heldige ejer af en malkeko.
Gode handler fejres i Markedsrestaurationen over et solidt måltid med kød og sovs i rigelige mængder.
Markedsvej 4, 6650 Brørup
Vig Tuske- & Kræmmermarked
Få afprøvet dit handelstalent, når der "pruttes" om priserne ved det store og stemningsfulde kræmmermarked, som har eksisteret i mere end 25 år. Der er altid mellem 80 og 120 kræmmere fordelt på 2 markedspladser - midt i byen og ved siden af SuperBrugsens parkeringsplads. Åbent hver lørdag, samt onsdag den 17. oktober fra 9-14 ved Vig Stationsvej 9.
Loppemarked i Viby Centret
Søndag den 14. oktober fra 11-14 står 75 loppeister i alle aldre klar til at sælge alt mellem himmel og jord i centrets overdækkede gade.
Er du blandt de første 300, er der gratis kaffe og kage.
Viby Ringvej 10, 8260 Viby J
Bagagerumsmarked i Aalborg
Har du en masse ting, du gerne vil sælge? Er du samtidig også på jagt efter nye brugte ting til hjemmet? Så skal du tage til bagagerumsmarked i Aalborg, der afholder årets sidste marked 14. oktober 2018 klokken 9-15.
Markedet holder til på Dyrskuepladsen i Aalborg SV og er Skandinaviens største bagagerumsmarked med 400 stadepladser og op til 35.000 besøgende pr. markedsdag.
Hobrovej 437, 9200 Aalborg SV.