Livsstil

34. graviditetsuge er magisk i forebyggelsen af brystkræft

Statens Serum Institut står bag banebrydende ny forskning.

34 er det magiske tal, når det kommer til gravide og nedsat risiko for kræft.

At få mange børn tidligt i livet har længe været en kendt faktor hos kvinder i forebyggelsen af brystkræft, men ny forskning viser nu, præcis hvor smart det er at føde sine børn i en ung alder.

Et nyt stort studie fra Statens Serum Institut, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Communications, viser, at for hvert barn en kvinde får, inden hun fylder 28 år, falder hendes risiko for at få brystkræft senere i livet med cirka 8 procent.

Det er dog de færreste danske kvinder, der får glæde af den nye forskning, da landsgennemsnittet for førstegangsfødende her i landet ligger på 29,2 år.

Noget magisk

- Der sker noget magisk i uge 34, siger Mads Melbye, professor og direktør for Statens Serum Institut og også en af forskerne bag undersøgelsen.

Forskerne har nemlig også fundet ud af, at beskyttelsen ikke gælder for kvinder, der føder før 34. graviditetsuge.

- Vi har været i stand til at identificere, at den her beskyttelse indtræder præcis i uge 34. Føder du i uge 33, har du ingen beskyttelse, men du får selvfølgelig stadig et barn, og det er en fantastisk gave, men du får ikke en beskyttelse mod brystkræft, siger Mads Melbye.

Den viden er vigtig, fordi forskerne nu ved præcis, hvor de skal kigge i forsøget for at aflure den mekanisme, som graviditet har på risikoen for brystkræft.

Et godt bud er ifølge Mads Melbye, at det har noget at gøre med de signaler, som graviditeten giver brystet netop i 34. graviditetsuge for at få det til at modnes til at producere mælk.

Interesse på verdensplan

Præcis hvad det magiske er, ved man endnu ikke, men det er der ifølge Mads Melbye en masse forskere, der interesserer sig for på verdensplan.

- Hvis vi med det her studie får dem til at fokusere på uge 34, vil der helt klart ske opdagelser, siger han.

Mads Melbye underviser også på Stanford University i USA, og her er de allerede i gang med at analysere de unge gravide kvinders blod ugerne op til den magiske uge i håbet om at finde svaret her.

- Det eneste vi med sikkerhed kan sige er, at der sker noget afgørende i uge 34, og effekten sker kun hos kvinder under 28.

Håbet er at kunne aflure, hvad det er graviditeten gemmer af godt i forhold til kvindernes senere risiko for brystkræft og omdanne det til en forebyggende behandling.

- Drømmen er at kunne give et medikament, der imiterer graviditet lige præcis på det punkt, hvor graviditet forebygger brystkræft, siger Mads Melbye.

Stærkt resultat

Forskerne har kigget på samtlige danske kvinder født mellem 1935 og 2002 – i alt godt 2,3 millioner kvinder – og fulgt deres historie med hensyn til graviditeter, fødsler og brystkræft i perioden 1978-2014. Det har givet en samlet undersøgelsesbase på knap 3,3 millioner graviditeter og fødsler.

Antistoffer mod brystkræft

I de seneste år har kræftlægerne haft stor succes med at behandle især brystcancer-patienter med antistoffer.

Populært sagt går behandlingen ud på at hindre kræftcellerne i at dele sig og dermed vokse.

I en fjerdedel af alle brystkræftsvulster findes i kræftcellerne en særlig receptor, kaldet HER2. Antistofferne trastuzumab og pertuzumab binder sig til de HER2-positive kræftceller og blokerer væksten.

Når de to antistoffer kombineres i behandlingen, har de vist sig at have god effekt både på patientens livskvalitet og overlevelse.

Også antihormoner kan bruges i visse tilfælde.

Kilde: Min-medicin.dk

De danske tal er derefter blevet holdt op imod en tilsvarende undersøgelse af alle norske kvinder – i alt 1,6 millioner kvinder – født mellem 1935 og 1994.

Niels Kroman, cheflæge og professor i brystkræftkirurgi hos Kræftens Bekæmpelse, har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, men han vurderer, at der er tale om videnskabelige konklusioner, der står usædvanligt stærkt.

- Der er ikke noget, der er en absolut sikkerhed, men som med al anden videnskab, kan man sige, at her nærmer man sig et eller andet, og det her resultat er videnskabeligt meget sikkert.

Magic bullet

Niels Kroman mener dog, at der langtfra er tale om det, han kalder en magic bullet i uge 34.

- Jeg mener ikke, at der er tale om en magisk hændelse i uge 34, men om en proces, der kommer i mål i netop den uge, siger han.

Niels Kroman drømmer som Mads Melbye også om et medikament, der kan forebygge brystkræft, men han mener, at sådan et har lange udsigter.

- Hvis man en dag kan påvirke brystvævet, og kun det, til en kunstig graviditet, vil det være særdeles spændende. Men en graviditet er en avanceret størrelse, og der er langt dertil endnu, siger han.

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder. Cirka hver niende kvinde får brystkræft, og hvert år rammes 4000 danske kvinder af sygdommen.