Landmand søger kærlighed

Skæv fordeling - mænd vil stå for scoremenuen

Brændende kærlighed kan blive til flammende friture. Nederst i artiklen deler tre mænd deres uheldige gourmetforsøg.

Panden syder, og køkkenruderne dugger. I stuen dækker en voksdug det medtagne træbord. Sammen med to bloklys er den i sidste øjeblik fisket frem fra kommoden.

Mange genkender nok scenen fra deres eget liv, når tidligere deltagere fra datingprogrammet 'Landmand søger kærlighed' trakterer deres bedre halvdele med en romantisk middag i det nye madlavningsprogram 'Mænd, mad og kærlighed'.

I stigende grad er det nemlig mændene, der svinger potter og pander i køkkenet, når en særlig middag skal anrettes. For eksempel på sommerhusgrillen, til familiefesten eller til scoremiddagen.

Det oplyser organisationen Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet, som hvert år ser nærmere på dele af danskernes madvaner med undersøgelsen Madindeks.

Omvendt står kvinder i parforhold i tre ud af fire tilfælde for hverdagsmaden, viser tal fra 2015.

Selv når kvinderne ikke er interesserede i at lave mad, ender de alligevel oftere end mændene med at stå for hverdagsretterne, viser samme undersøgelse.

Kærlighedskur

Alligevel finder man i stigende grad danske mænd i køkkenet. Nemlig når der skal imponeres.

Afstemning

TIL KVINDER: Hvad laver din mand/kæreste i køkkenet?

Afstemning

TIL MÆND: Hvad laver din kone/kæreste i køkkenet?

Det fortæller Mette Byriel-Thygesen, som er museumsinspektør på Nationalmuseet med speciale i kønsforskelle gennem tiden:

- På trods af en fortsat voksende ligestilling ligger det stadig indlejret i vores kønsroller, at det er manden, der skal gøre kur og imponere kvinden: Tage initiativ, betale regningen og vise sine fjer, så at sige.

- Men i dag vil mange kvinder se, om det også er en mand, der kan lave mad.

På nogle punkter er der altså stadig traditionelle opfattelser af de to køns opgaver. Mens kønsbalancen på andre områder bliver udfordret og ændret, forklarer Mette Byriel-Thygesen.

Blandt andet i køkkenet.

Kønsopdelt køkken

Særligt i de større byer, hvor begge køn oftere har en karriereorienteret livsstil, forventes manden at stå for den romantiske middag.

Det skulle jeg nok ikke have insisteret på

Mikkel Vallesholm, 21 år

I takt med at der bliver stadig større ligestilling mellem kønnene, handler mandens rolle mindre og mindre om kun at sørge for økonomisk sikkerhed, lyder det fra Mette Byriel-Thygesen.

I stedet skal manden også hjælpe til i hjemmet – og her har mange mænd frem for de øvrige pligter især kastet sig over køkkenet. Med alt hvad det indebærer af særligt udstyr og jagt efter specielle råvarer.

- Der er en forventning om, at kvinden står for det næsten trivielle, men sunde og hurtige hverdagsmåltid. Mens det syndige, usunde og overdådige måltid mere er mandens domæne, siger Mette Byriel-Thygesen.

- Det er meget oppe i tiden, og i damebladene er det supersexet med mænd, der kan lave mad. På den måde kan man spå, at der med tiden kun kommer flere og flere mænd på banen i køkkenet.

Afstemning

Har du oplevet en romantisk middag, hvor maden gik galt?

Med den manglende erfaring fra hverdagens kødgryder slipper mændene imidlertid ikke altid lige heldigt fra stort anlagte middagsprojekter med langtidsstegning, grill og sovse fra bunden.

Jeg hører stadig for det, når vi kommer på besøg

Niels Bertelsen, 23 år

Heldigvis for mændene mener en tredjedel af danskerne – især kvinderne – dog også, at selskabet til en middag er vigtigere end selve måltidet. Det viser Madkulturens Madindeks-undersøgelse fra 2017.

Flammende friture

Et af de par, der har oplevet modgang i køkkenet, er Niels Bertelsen og Mette Jørgensen, der begge er 23 år.

Det skete hjemme hos førstnævntes forældre, hvor den unge mand for tre år siden tog tjansen med at tilberede pommes fritter i forældrenes frituregryde.

Mens hans kæreste snittede grøntsager, skruede Niels Bertelsen fuldt op for induktionsvarmen og glemte for en stund alt om den brandvarme olie – lige indtil høje flammer pludselig slog op fra gryden.

- I det øjeblik husker jeg heldigvis, at man ikke må kaste vand på olien – men jeg glemmer alt andet, siger Niels Bertelsen.

- Jeg griber gryden, løber ud og kaster den ud over havefliserne. Den dag i dag er der et stort mærke efter den. Jeg hører stadig for det, når vi kommer på besøg.

Sort og branket

Også 27-årige Niklas Hedegaard oplevede problemer med varmegraderne i køkkenet. Det skete, da han lavede mad med en daværende kæreste.

Da jeg åbnede ovnen, kunne jeg se, at de kartofler var lige lovligt 'well done'

Niklas Hedegaard, 27 år

Med ansvar for bagekartofler til måltidet sørgede han nemlig for at skrue godt op for ovnen, som han vidste, man skulle. Men at han ligefrem fik sat ovnen på pyrolyse – ovnens 500 grader varme rengøringsprogram – opdagede han først for sent.

- Mens vi ventede på maden, sad vi i køkkenet og kunne pludselig godt lugte, at noget var galt, siger han.

- Da jeg åbnede ovnen, kunne jeg se, at de kartofler var lige lovligt well done, som man siger.

Det samme var bøfferne hos et tredje kærestepar, Mie Johansen og Mikkel Vallesholm. De er begge 21 år.

- Vi var lige flyttet sammen og havde købt nogle lækre bøffer. Men vi var uenige om, hvordan de skulle steges. Det var lige ved at ødelægge aftenen, fortæller Mia Johansen.

Mens Mie mente, at parret kunne se på bøfferne, hvornår de var klar, havde Mikkel nemlig fundet en opskrift på nettet med et præcist minuttal til hver side af kødet.

- Det skulle jeg nok ikke have insisteret på. De blev fuldstændig sorte og brankede, siger Mikkel Vallesholm.

- Heldigvis smagte resten af maden godt, og det endte med at blive hyggeligt alligevel, supplerer Mie Johansen.

Se 'Mænd, mad og kærlighed' på TV 2 PLAY eller tirsdag klokken 21.10 på TV 2 FRI.

Se eller gense også nogle af deltagernes personlige historier i 'Landmand søger kærlighed' på TV 2 PLAY.