365 dage til succes

Var midt i at opfylde løfte til sin døende far - men under ét møde tabte hun alle millionerne

Kamelmælk blev kaldt et dansk iværksættereventyr. Men med ét ville ingen købe de 100.000 flasker på lageret.

Pernille Lykke Christoffersen går målrettet mod vandet. 

Hun kigger mod Operaen på modsatte side af Københavns Havn. Fumler lidt med den iPhone, hun vil filme sig selv med, og trykker så på optageknappen. 

- Jeg er på et sted, hvor jeg tager hen enten for at tænke, eller når jeg er fucked, siger hun til kameraet og holder en pause, før hun fortsætter.

- Og lige nu er jeg total fucked

33-årige Pernille Lykke Christoffersen er med i TV 2-programmet '365 dage til succes'. Et program, der følger iværksættere gennem et af de første år i deres nyopstartede virksomhed.

Og lige dér ved vandet er Pernille i gang med et sidste desperat forsøg på at redde sin store drøm, virksomheden Kamelmælk.

Hendes håb er, at videoen vil gå viralt på de sociale medier og hjælpe hende til at sælge de 100.000 kartoner kamelmælk, hun har stående på et lager i Køge.

Et lager på en million

Det var kamelmælk, der skulle være endt på hylderne i 700 danske supermarkeder – og næsten lige så mange svenske og tyske.

Kamelmælk, der var 1,3 millioner kroner værd, og som hun havde betalt for up front på en kamelfarm i Dubai. Vel at mærke uden at have mere end ord på, at hendes 700 danske butikker ville have mælken ind som en fast del af deres sortiment.   

- Det var der, jeg satsede. Min forretning var skruet sådan sammen, at jeg var nødt til det. Og med store chancer kommer store nederlag, siger hun til TV 2.

Hun satsede, fordi det gik godt. Det gik så godt, at Børsen kaldte hendes virksomhed for et iværksættereventyr. 

Blå bog: Pernille Lykke Christoffersen

Født 29. november 1984 i Hornbæk. 

Har boet 29 forskellige steder i fem forskellige lande. 

Begyndte karrieren som selvstændig som 21-årig. Her åbnede hun en juice- og smoothiebar i København.

Siden har hun startet eget træningsfirma og været medejer af et tøjfirma, før hun i 2013 købte en foodtruck og solgte morgenmad på Hovedbanegården i København.  

Herefter blev hun Danmarks første importør af kamelmælk. Hun blev i 2016 nomineret til iværksætterprisen Ivækst i kategorien som 'Årets Idealist'. 

I 2018 udgav hun bogen 'Det ordner sig' om sit liv som iværksætter.

Men med ét styrtdykkede de imponerende resultater. Hendes mundtlige aftaler med store danske supermarkedskæder faldt som dominobrikker. Danskerne var ikke så vilde med kamelmælk, som både hun og supermarkederne troede. Og forsøget med videoen på de sociale medier gav heller ikke succes.

Derfor gik Pernille Lykke Christoffersen konkurs i december 2017. Alt det, hun havde tjent i firmaet, var styrtet i ruinerne. Og hendes liv og det løfte, hun havde givet sin far, fulgte med.

Det hele begyndte nemlig med et løfte.

- Alt kunne lade sig gøre

Pernilles far var uhelbredeligt syg af kræft. Han lå på hospice, og inden han døde, lovede hun ham, at hun ville få danskerne til at smage kamelmælk.

Selv var han nemlig så syg, at han ikke kunne spise og var afhængig af måltidserstatninger. Men han blev dårlig af produkternes e-numre, og derfor søgte Pernille efter et naturligt alternativ på Google.

Hun opdagede, at udlandet var gået i svime over kamelmælk. Nogle eksperter mente simpelthen, at det var et mirakelmiddel, der kunne have positiv effekt på kræft og en række sygdomme som blandt andet sukkersyge og fødevareallergier hos børn.

Derfor forelskede både hun og hendes far sig i drømmen om at få kamelmælk til Danmark. Hun var nemlig lige så forretningsglad som ham, og de mente aldrig, at en idé kunne blive for skør. 

- Ligegyldigt hvor galt det ville gå, kunne jeg altid blive enig med min far om, at "det ordner sig". Det betød også, at alting kunne lade sig gøre, siger hun.

Mælken blev en mission

Men 29. august 2015 stoppede de gode snakke. Pernille Lykke Christoffersen mistede sin far.

Allerede ved hans side på hospice var hun begyndt at undersøge, hvor i verden hun kunne finde den største kamelfarm. Hun ville i gang med det, hun havde lovet ham.

Danskerne skulle have den forbandede kamelmælk

Pernille Lykke Christoffersen

En måneds tid efter sin fars begravelse sad Pernille Lykke Christoffersen derfor i et fly mod Dubai. Og få dage senere sad hun for enden af et stort rundt bord med seks kamelsheiker. Ene kvinde forhandlede hun sig til muligheden for at sælge kamelmælk i Danmark som den eneste – de gav hende et halvt år til at bevise sit værd. Og det gjorde hun.

På få måneder vækstede hun 400 procent. Af første sending på 200.000 kartoner kamelmælk solgte hun lynhurtigt 195.000 styk.

Supermarkederne ringede til hende for at høre, om hun var den tosse, der kørte rundt i Danmark og forsøgte at overtale alt og alle til at smage på den søde mælk. Kædernes vigtige folk var nysgerrige og ville mødes med hende. Og møderne gav aftaler.

På den måde brugte Pernille kamelmælken til at bearbejde sorgen over tabet af sin far. Samtidig fik hun et skarpere og skarpere cylindersyn på målet.

- Udover at det var noget, jeg havde lovet min far, blev det også en mission at sørge for, at danskerne skulle have den forbandede kamelmælk, siger hun.

Og forbandet blev den.

Kunne ikke betale sin husleje

Selvom Pernille Lykke Christoffersen i dag ser Kamelmælk som det største eventyr nogensinde, sendte det hende også helt ned med flaget. For lige så magisk, som opturen føltes, lige så hård var nedturen.

Det var helt euforisk for hende at modbevise de mennesker, der i begyndelsen grinede af hende og hendes kamelmælk.

- Jeg følte mig som eksemplet på, at man skulle forfølge sin skøre idé, uanset hvad andre sagde. Men lige pludselig blev jeg eksemplet på det modsatte. Og det var svært, siger hun.

14 dage efter at hendes anden sending på 100.000 flasker kamelmælk kom hjem fra Dubai, skete det, der ikke måtte ske. Kæderne Coop og Dagrofa havde ombestemt sig. De ville ikke bestille mere kamelmælk, fordi flaskerne fra første sending samlede støv på hylderne.​

Hun fik beskeden på et møde. Og selv om hun er typen, der altid forsøger at smile, trillede tårene ustoppeligt efter det møde. Pernille Lykke Christoffersen vidste, det betød, at hun måtte dreje nøglen om. Og hun følte, at hun mistede halvdelen af sig selv, da Kamelmælk gik konkurs. Hun havde lagt så meget tid i projektet, og hvem var hun så, nu hvor 'Kamel-Pernille' ikke fandtes længere?

Økonomisk var hun også presset. Hun var ikke kommet ud med gæld. Men alt var væk. Pengene på kontoen rakte ikke til andet end havregrød, og hun mistede sit hjem for en stund, fordi hun ikke havde råd til at betale husleje.

Jeg synes, det er vigtigt at vise, at der virkelig ikke er noget, der er så galt, at man ikke kan overleve det

Pernille Lykke Christoffersen

Derfor besluttede hun at leje sin lejlighed ud, indtil hun kunne betale den igen. Kørte rundt med sine vigtigste ting i bilen og anede ikke, hvad hun skulle gøre af sig selv. Det fandt hun ud af, da hun mødtes med en ven til en kop kaffe – som han betalte.

Da hun fortalte, hvor slemt det stod til, tilbød han, at hun kunne sove på hans sofa på ubestemt tid.

- Det var ren overlevelse, siger Pernille Lykke Christoffersen.

- Intet er så galt, at man ikke kan rejse sig

Hun blev på sofaen i en måned. De første 14 dage brugte hun på at samle sig selv op fra den selvforskyldte krise, hun var havnet i. Derefter skabte hun sig en ny plan.

For Pernille Lykke Christoffersen har erfaret, at livet fortsætter, selvom man har det svært.

- Havde jeg sat mig ned i et halvt år og fokuseret på, at jeg var gået konkurs, var jeg ikke kommet videre. Så var jeg blevet ved med at være hende, der gik konkurs, siger hun.

- Men jeg vil ikke gå glip af livet, og jeg synes, det er vigtigt at vise, at der virkelig ikke ikke noget, der er så galt, at man ikke kan overleve det.

Og som en gang før skulle et nyt projekt blive hendes vej op af hullet.

Pernille Lykke Christoffersen kom i tanke om en kontakt i Paradis Is, som for længe siden havde fortalt hende, at den danske isproducent havde planer om at rykke mod Los Angeles og ekspandere.

Pludselig tænkte hun, at der måske kunne være en mulighed for, at hun kunne komme med på vognen. Måske fordi hun havde brug for et job af den dur lige præcis på det tidspunkt.

- Da jeg sad der og syntes, det hele var noget rod, tænkte jeg: "Jeg skal væk". Jeg ville simpelthen væk fra at være hende tossen, der havde optrådt alle mulige steder og haft en levende kamel med, fortæller hun.

Derfor inviterede hun sig selv til jobsamtale hos Paradis Is, som i mellemtiden havde åbnet ti butikker i L.A. og havde ambitioner om at udvide yderligere.

Pernille Lykke Christoffersen havde derfor kontaktet dem på det helt rigtige tidspunkt. Hun fik job på det danske hovedkontor 20. januar 2018, og dagen efter sad hun i flyet på vej mod USA, på vej for at netværke og undersøge det amerikanske marked.

En skæbne som selvstændig

I dag fortryder Pernille Lykke Christoffersen ikke, at hun satsede så stort, at hun gik konkurs. For hun tror på, at der er en mening med alt, der sker.

- Nogle gange skal man miste alt, før man indser, hvad der virkelig er noget værd, siger hun.

- Jeg er mega stolt af, at jeg overholdt løftet til min far. I starten tænkte jeg, at det ikke lykkedes. Men så måtte jeg minde mig selv om, at jeg bare skulle få danskerne til at smage kamelmælk. Og det har jeg dæleme gjort, siger hun.

Lige nu er Pernille Lykke Christoffersen stadig dansk ansat af Paradis Is, men hun arbejder på at få godkendt sit visum, så hun kan rykke permanent til West Hollywood i Los Angeles og arbejde for isproducentens amerikanske afdeling.

For første gang siden hun var 19 år, betaler en arbejdsgiver hendes løn. Ellers har hun altid stået i spidsen for sine egne projekter som selvstændig. Og hun ved, at der nok kommer en ny idé på et tidspunkt, som hun er nødt til at forfølge.

- Jeg tror, det er min skæbne, siger hun.

Du kan følge Pernille Lykke Christoffersens hæsblæsende år med Kamelmælk i '365 dage til succes'. Programmet kan ses på TV 2 PLAY og mandag klokken 21.25 på TV 2.