Landmand søger kærlighed

Landmand fra tv bor stadig hos mor og far: - Jeg kan ikke bo tæt op ad en anden mands have

Niels Kjær Sørensen er 25 år og bor stadig hos sine forældre. Her fortæller han hvorfor.

Traktoren er nyvasket, flaget hejst, og værelserne ryddet og rengjort. Og så er forældrene sendt på camping, da tre unge kvinder flytter ind hos landmanden Niels Kjær Sørensen.

Som den midterste i en søskendeflok på fem bor 25-årige Niels Kjær Sørensen nemlig stadig hjemme hos sine forældre i Højslev nær Skive.

Det bemærker de unge kvinder under deres besøg i TV 2-programmet ’Landmand søger kærlighed’, hvor Niels Kjær Sørensen spørger ind til deres tanker omkring det.

- Det vil du ikke vide, siger 24-årige Renée Clemmensen med et skævt smil.

- Men du lader også til at have det godt her. Så det er vel ikke noget, der haster, supplerer 22-årige Katrine Skøtt.

Og faktisk har Niels Kjær Sørensen tidligere været flyttet hjemmefra.

Halvårig afstikker

I starten af sine 20’ere gjorde den unge landmand nemlig som mange andre unge danskere; fløj fra reden og flyttede i lejlighed i en større by. I dette tilfælde Viborg.

Jeg tror kun, jeg nåede at sove syv-otte nætter i Viborg

Niels Kjær Sørensen

Men glæden ved de nye 65 kvadratmeter varede ikke længe for Niels Kjær Sørensen.

- Det med at bo tæt op ad en anden mands have i byen, det kan jeg ikke længere se mig selv i, fortæller landmanden i dag.

- Jeg kedede mig så meget. Nogle gange gik jeg ned og handlede i Føtex fire-fem gange om dagen, fordi jeg intet havde at tage mig til, når jeg havde fri.

I stedet foretrak Niels Kjær Sørensen at bruge sin fritid, som han havde plejet hidtil; uden for byen og lejligheden. Blandt andet med at spille musik, optræde og reparere landbrugsmaskiner.

Når han altså havde fritid.

- Jeg var hjemme at arbejde hele tiden. Så der var ikke meget ved at tage til Viborg bare for at tage tilbage og arbejde igen kort tid efter, fortæller Niels Kjær Sørensen, der som landmand i perioder både starter og slutter sin arbejdsdag langt uden for solens åbningstider.

- Jeg tror kun, jeg nåede at sove syv-otte nætter i Viborg. Det passede oftest lige med en bytur.

Hjem til gården

Et halvt års tid nåede Niels Kjær Sørensen at have lejligheden i Viborg. Indtil han indså, at hans sande hjem stadig lå i Højslev.

Derfor flyttede han tilbage til sine forældre og to yngste søstre, som på det tidspunkt stadig begge boede hjemme.

- Mine forældre sagde ikke noget til det. Jeg overnattede der jo alligevel hele tiden. Så hverken de eller jeg mærkede nogen forskel, siger Niels Kjær Sørensen.

I år 2017 blev landmanden dermed en af de næsten 46.000 unge mænd mellem 18-29 år, som flyttede hjemmefra. Samt en af de lidt over 17.000, der i samme periode flyttede hjem igen.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Fra- og tilbageflytning af unge

I 2017 flyttede 45.760 mænd på 18-29 år hjemmefra.

I samme periode flyttede 17.050 tilbage til deres forældre. Dog ikke nødvendigvis de samme.

Tilsvarende flyttede 40.828 unge kvinder på 18-29 år hjemmefra i 2017, mens 12.961 flyttede hjem igen.

Flere piger end drenge under 18 år flyttede hjemmefra i 2017.

Tallene omfatter ikke unge, der er flyttet ud og hjem indenfor samme kvartal.

Kilde: Danmarks Statistik

Dermed flytter knap 24 procent flere unge mænd end kvinder hjem til forældrene igen.

Afstemning

I hvilken alder bør man flytte hjemmefra?

Arbejder på det

I dag er Niels Kjær Sørensen tilbage i sit gamle barndomsværelse på forældrenes gård.

Selv om det er mindre end lejligheden i Viborg, har landmanden langt kortere til både arbejde og større vidder uden for hovedhuset.

Hvis jeg kun boede hjemme for at gå i byen og spille Playstation, så ville jeg skamme mig

Niels Kjær Sørensen

Samtidig følger en række andre fordele, fra tøjvask til middagsmad, eller som i ’Landmand søger kærlighed’ – en rengøring af værelset med hjælp fra sine yngre søstre.

Siden optagelserne til ’Landmand søger kærlighed’ er Niels Kjær Sørensens yngste lillesøster på 18 år flyttet hjemmefra. Ligesom hans storebror og -søster på henholdsvis 31 og 29 år.

Niels' sidste søster på 23 år bor ligesom ham selv stadig hjemme. Om hun også kommer til at overhale ham med udflytningen, må tiden vise. Men han tror det ikke.

- Jeg har aldrig oplevet noget tabu om det. Hverken fra familie eller venner. Jeg hjælper jo til derhjemme og arbejder for det, siger Niels Kjær Sørensen.

Blandt andet tager han i øjeblikket kartofler op på gården.

- Men mutter er da begyndt at prikke lidt til mig. Hun håber ikke, at jeg bor hjemme til næste år. Og man skal jo passe på, at man ikke gror fast.

Herre i eget hus

Trods tallene fra Danmarks Statistik synes Niels Kjær Sørensen, at det er unormalt at bo hjemme i hans alder. Sådan helt generelt.

Men som landmand og arbejdende på gården føler han, at andre har forståelse for hans situation. Også de tre unge kvinder i ’Landmand søger kærlighed’.

- Jeg nævner i programmet, at jeg nok er for gammel til at bo hjemme. Men jeg synes ikke, det er pinligt, siger han.

- Det, jeg ville synes var pinligt, var, hvis jeg kun boede hjemme for at gå i byen og spille Playstation. Så ville jeg skamme mig.

Selvom han stadig foretrækker at bo uden for de større byer, lægger den unge landmand heller ikke skjul på, at han stadig er klar til at blive herre i eget hus.

For eksempel hvis han finder en kæreste at flytte sammen med - eller får et godt tilbud på en ejendom.

Om det så bliver med egen bolig eller en overtagelse af forældregården, ved Niels Kjær Sørensen endnu ikke. Men lejligheder er han færdig med.

I stedet må der gerne være plads til en fremtidig familie.

Følg ’Landmand søger kærlighed’ på TV 2 PLAY og tirsdage kl. 20.00 på TV 2.