Halloween kurerer ung mands diagnoser: - Når jeg har kostume på, har jeg hverken angst, tics eller OCD
22-årige Mads Buur Holbeck har kæmpet med flere diagnoser, siden han var seks år. I dag bekæmper han det ved at spille rollespil.
Bag døren til en gammel, nedlagt fiskefabrik i Vejle gemmer der sig i disse dage skabninger, du ikke ønsker at møde alene en mørk aften. Da slet ikke på halloween, hvor mørkets magter siges at blive sluppet løs.
Men bare rolig. Det er frivillige skuespillere, der står bag.
22-årige Mads Buur Holbeck er en af dem. Han klæder sig i disse dage ud som en såkaldt edderkoppedrone og skræmmer fiskefabrikkens gæster fra sans og samling.
Og netop der - klædt ud og i en rolle, som han selv har skabt - har han det bedst.
Han lider nemlig af diagnoserne Tourettes, OCD, angst og ADHD. En ”fire i én-kombination”, som Mads Buur Holbeck selv kalder det.
Men i det øjeblik, han ifører sig sit kostume, forsvinder diagnoserne.
- Det vil ikke give mening, at den rolle, jeg spiller, har tics, OCD, angst eller ADHD – og derfor har jeg det heller ikke. Så simpelt er det for mig, siger han til TV 2.
Slår sig selv 400 gange om dagen
Touretten brød ud, da Mads Buur Holbeck var seks år. Den medførte, at han udviklede motoriske tics.
Når han blev presset, slog han sig selv i hovedet. Hårdt. Det kunne ske over tusinde gange om dagen og har givet tydelige tegn på hans næse, der er blevet skæv.
Den dag i dag mærker han det blandt andet ved et stærkt ubehag i sin venstre arm. Ufrivilligt begynder hans muskulatur at trække sig sammen, og hans hjerne fortæller ham, at han skal bøje den. Herfra sættes en kædereaktion i gang.
Først slår han sig selv i panden, så på venstre lår og til sidst i brystkassen.
Det hele sker i løbet af få sekunder, og hvis ikke han adlyder hjernens ordrer, bliver ubehaget blot værre og værre. Derfor laver han den bevægelse op til 400 gange om dagen.
- Det er simpelthen umuligt at være i, siger Mads Buur Holbeck.
Faktisk er det så ubehageligt, at han engang rørte en kogeplade 15 gange for at få det til at holde op.
Rollespil som medicin
Et lag ansigtsmaling og et kostume har dog vist sig at dulme Mads Buur Holbecks diagnoser.
Bag fiskefabrikkens mure står han aften efter aften klar til at skræmme iført sin sorte neoprendragt og fire falske edderkoppeben.
Han lever sig ind i rollen, der kræver, at han smyger sig langs væggene og indfanger de besøgende i sin edderkoppefavn.
Han har spillet rollespil, siden han for fire år siden fik konstateret angst. Dengang opdagede han fænomenet spøgelseshuse, og siden har han dedikeret al den tid, han kan, til at skræmme folk. I år er det blevet til 16 dage alene i forbindelse med halloween.
En investering, der giver mere end dobbelt igen.
Efter én aften som droneedderkop oplever han, at de fire diagnoser er dulmet i op til to dage efter. Han forsøger derfor at spille så meget rollespil som overhovedet muligt.
- Jeg får sådan en tryghedsfølelse. Jeg bliver til en anden, når jeg får mit kostume på, og det giver mig en vis ro, siger han.
Spøgelseshuse er populære som aldrig før
Det er som frivillig hos Dystopia Entertainment, at Mads Buur Holbeck udspiller sin rolle som kæmpeedderkop. Gruppen består af en række kreative sjæle, som alle har en forkærlighed for gys og skræk tilfælles.
- Det er fedt at få en voksen mand til at skide i bukserne. For det sker, siger Mads Buur Holbeck og bryder ud i latter.
Når kostumet er på, spiller de alle en rolle, der har til formål at skræmme de besøgende, der lægger vejen forbi spøgelseshuset i den gamle fiskefabrik. Og dem er der mange af.
Ifølge Per Stærk Andreasen fra Dystopia er spøgelseshuse som deres mere populære end nogensinde før – både hvad angår besøgende og frivillige skuespillere.
Siden Dystopias opstart i 2014 er antallet af skuespillere gået fra 40 til 100 personer, fortæller Per Stærk Andreasen.
Heksejæger til eksamen
I det daglige, hvor han ikke kan spille en rolle, kæmper Mads Buur Holbeck med de diagnoser, der har været en del af ham, siden han var seks år. Men han har i højere grad lært at kontrollere dem.
- Jeg tror, det bliver ved med at blive bedre, så længe jeg spiller rollespil, siger Mads Buur Holbeck.
Han håber, at flere med psykiske lidelser vil give rollespil en chance – men ikke nødvendigvis i spøgelseshuse.
Mads Buur Holbeck bruger nemlig rollespillet i flere situationer. Blandt andet har han dulmet sin angst ved at tage til engelskeksamen klædt ud som heksejæger.