GO'

26-årig droppede piller og terapi - gik til Spanien for at komme ud af stress og depression

Jannik Johansen gik fra det liv, han havde, uden et mål for hvor han ville ende.

Han stod op, som han plejede. Satte sig ved morgenbordet med en kop kaffe. Han hørte godt, at hans kammerat, som han boede sammen med, sagde farvel for at tage på arbejde.

Alligevel var noget helt anderledes den morgen i oktober sidste år.

Da kammeraten kom hjem igen sent på eftermiddagen, havde Jannik Johansen ikke rørt sig ud af flækken. Han sad stadig ved morgenbordet og kiggede ud i luften.

- Min hjerne brændte sammen. Det var ligesom at sidde i et rum, og så var der nogen, der slukkede lyset. Jeg har faktisk ikke nogen erindring om den dag, siger Jannik Johansen, der efter eget udsagn gik ned, fordi han havde for meget at se til.

Job, uddannelse og to virksomheder

Forud for sammenbruddet havde han travlt med sit job, hvor han arbejdede med regnskaber og budgetter i en virksomhed. Om aftenen læste han en HD på Copenhagen Business School, og så ejede han et par virksomheder, ligesom han også var politisk aktiv.

Samtidig var han ramt af en depression, ligesom omkring en halv million af danskerne bliver i løbet af livet. Mange får piller mod depression, og det gjorde Jannik Johansen også. Det hjalp bare ikke.

Psykolog gik han også til, og på et tidspunkt spurgte psykologen, hvad der kunne gøre ham glad.

- Jeg kan godt lide at gå, svarede Jannik Johansen.

- Super, så skal du prøve det, svarede psykologen.

En gåtur uden bagkant

Om psykologen vidste, hvilken tur hun netop havde sendt den 26-årige Jannik Johansen i retning af, er uvist, men tankerne kørte rundt i hovedet på ham i et par måneder.

- Jeg fik en voksende lyst til at gå en tur uden bagkant. Uden deadline, uden destination.

I april gjorde han alvor af ideen. Sagde sit job op. Lukkede sine firmaer, opsagde sit lejemål og solgte sine ting.

Og så gik han 7. maj. Fra Viborg langs Hærvejen til Flensborg. Mod Bremen, videre til Dortmund, Köln og Bonn. Syd om Luxembourg og til franske Metz.

- Den største overraskelse for mig har været, hvad der skete, da jeg vandrede alene. Tankerne faldt på plads, og så kom der et tidspunkt, hvor jeg ikke havde flere tanker, siger Jannik Johansen, der peger på, at tankestrømmene blev erstattet af følelser.

- Det har overrasket mig, hvor meget man kan føle som menneske. Jeg oplevede, at jeg stortudede, hvis jeg var ked af det, og jeg kunne næsten ikke være i mig selv af glæde, hvis jeg var glad, siger Jannik Johansen.

Nåede til "verdens ende"

Han endte ved det, han kalder "verdens ende". Stedet er spanske Finisterre, en tange i Atlanterhavet, hvor man ikke kan komme længere.

- Det var et godt sted for mig at stoppe. Da havde jeg følelsen af, at nu er jeg færdig. Jeg var afklaret.

At den lange gåtur har hjulpet Jannik Johansen, undrer ikke professor i psykologi ved Aarhus Universitet Jan Tønnesvang.

- Han har givet sig selv et pusterum. Han er kommet fri af de daglige belastninger og giver sig selv noget tid, siger Jan Tønnesvang.

Professor: Stressramte vender ofte tilbage til det, der stressede dem

Han peger på, at mange med stress bliver behandlet, hvorefter de vender tilbage til det system, der stressede dem.

- Derfor er der nogen, der ikke kan komme ud af stressen. Men i dette tilfælde har den stressramte trukket sig radikalt ud af sit arbejdsliv og er begyndt at gå, siger psykologiprofessoren.

Ligeledes hæfter han sig ved det fysiske aspekt i den behandling, Jannik Johansen har givet sig selv.

- Han får brugt sine muskler og får pulsen op. Det får hjernen til at producere endorfiner, som man får det bedre af. Når han bruger sine muskler, sover han formentlig også bedre, siger Jan Tønnesvang, der råder folk til at tænke over, hvordan de skaber balance mellem det fysiske og det mentale.

- Det kan man gøre ved at løbe, ved at fiske, ved at gå eller ved at lave andre ting, siger han.

Har sagt nej til job

Jannik Johansen kom tilbage til Danmark for en uge siden. Turen, der varede godt et halvt år, gør, at han er kommet i kontakt med sine følelser igen.

Det betyder også, at han har sagt nej tak til et job, han fik tilbudt efter sin hjemkomst. Et job, der var næsten det samme som det, han havde, før han tog afsted.

- Turen har gjort mig mere opmærksom på de rammer, jeg giver mig selv. Det, jeg bruger min tid på, skal give mening, og så behøver der ikke være så mange penge i det, siger han.

Det sværeste ved at komme hjem har ifølge Jannik Johansen været, at han oplever, at folk bare taler om deres job og om vejret.

- Jeg har haft svært ved at opleve den her intimitet og ægthed, som jeg oplevede på min rejse.

Jannik Johansen gik fra Viborg 7. maj og vendte tilbage til Danmark 29. oktober. Han har endnu ikke besluttet, hvad han vil beskæftige sig med.