Særligt kakaoritual spreder sig – det er lidt ligesom at være fuld

Klubber i Europas storbyer holder alkoholfrie kakao-fester, hvor gæsterne drikker kakao og danser.

Kakao i koncentreret form bruges til særlige ceremonier til selvudvikling.

Men det er ikke den kakao, der bliver serveret til børnefødselsdagen eller på en kold efterårsdag. Den er stærkere og mere bitter. Og så indeholder den stoffer, der påvirker humøret og sanserne.

Det er den egenskab, der er kernen i de kakaoceremonier, som Metta Myrna arrangerer. Hun er uddannet sociolog og underviser i yoga, meditation og personlig udvikling og er indehaver af virksomheden Kærlig Kakao.

Ro og  nærvær

Når Metta Myrna laver kakaoceremonier, serverer hun en stærk kakaodrik og guider deltagerne gennem en meditation. Nogle gange laver hun øvelser, yoga eller spiller musik.

Den stærke kakao skærper sanserne og følelserne. Formålet er at opnå ro og nærvær med sig selv.

- Man kan ikke bruge det til at flygte med, som man kan med så meget andet. Hvis man bærer rundt på en stor sorg, er det meget sandsynligt, at man vil mærke den. Det er sundt, forløsende og godt, men derfor kan det godt være, at det ikke er behageligt, siger Metta Myrna i 'Go morgen Danmark'.

Hun har holdt kakaoceremonier i tre år cirka en gang om måneden. Typisk er der 20 deltagere, og seancen varer cirka fire timer.

Godt humør

Metta Myrna kalder kakao et ’superfood’ på grund af dens sammensætning af gavnlige stoffer.

- Den ændrer vores måde at være i verden på. Den får os til at være mere følsomme, siger hun.

Søs Wollesen er læge, forfatter til flere sundhedsbøger, zoneterapeut, akupunktør og psykoterapeut. Om kakaoens virkning forklarer hun:

- Det har et indhold af aminosyrer, der hedder tryptofan, der er forstadiet til lykkehormonet, der hedder serotonin. Det bliver produceret oppe i hjernen, og det bidrager til at slappe af i kroppen og gøre os i rigtigt godt humør, siger hun.

Minder om at være fuld

Mette Ingildsen, der er holistisk energiterapeut, har deltaget i en kakaoceremoni hos Metta Myrna. Det første kvarter efter, at hun havde indtaget kakaoen, skete der ingenting.

- Men så kunne jeg mærke, at mit hjerte begyndte at slå hurtigere, og min puls steg, fortæller hun.

Hun sammenligner oplevelsen med at have drukket alkohol.

- Det er lidt ligesom at være fuld, men at være fuld er der også noget negativt omkring, og det var der ikke ved den her oplevelse. Jeg følte, at mine sanser blev skærpet, men jeg følte mig stadig klar i hovedet.

- At være fuld er nok den kasse, jeg bedst kan sætte det i, som er nærmest noget, jeg har prøvet, siger hun.

Kakao-fester

Flere internationale medier har beskrevet kakao som et nyt ’partydrug’. Klubber i Europas storbyer holder alkoholfrie kakao-fester, hvor gæsterne indtager kakao og danser.

Metta Myrna har hørt om festerne, og hun har også selv prøvet at deltage.

- Det, mener jeg ikke, at man kan bruge det til. Det er ikke sådan, at man bliver meget høj eller skæv. Man bliver mere nærværende og sensitiv, fortæller hun.

Kakaoceremonier er ofte en indadvendt meditativ proces, forklarer Metta Myrna fra Kærlig Kakao.
Kakaoceremonier er ofte en indadvendt meditativ proces, forklarer Metta Myrna fra Kærlig Kakao. Foto: Kærlig Kakao

Søger meningsfuldhed

Alligevel kan kakaoens effekt godt minde lidt om alkohol, mener hun.

- Man kan godt bruge det i stedet for whisky til en social sammenkomst. Man får røde kinder, bliver åbenhjertig og kærlig, siger hun.

Metta Myrna oplever en stigende interesse for kakaoceremonier i Danmark og den vestlige verden. 

- Mange kommer, fordi de søger en ro og et nærvær i sig selv. De søger noget, som de ikke helt ved, hvad er. Et meningsfuldt liv, siger hun.

Overdosis

En kop kakao til en ceremoni indeholder 42 gram ren kakao. Den er ikke tilsæt mælk eller sukker, og den smager derfor meget anderledes end kakao, som de fleste kender den.

Kakaoen er så stærk, at man godt kan tage en overdosis.

- Man kan godt få for meget kakao og blive dårlig. Så får man ondt i hovedet, men der sker ikke andet, fortæller Metta Myrna.