16x9

Kinderæg-samler køber 900 æg om året i jagten på spænding og sjældne figurer

I samarbejde med Normal

Gennem 20 år har Ole Sørensen samlet på Kinderæg-figurer. I dag har han mere end 16.000 af slagsen, og han elsker stadig spændingen ved at åbne æg.

For Ole var det kærlighed ved første blik.

Der er ikke tale om mødet med hustruen Mariann, men derimod om den første gang han så en Kinderæg-figur.

- Jeg fandt en giraf på en minicykel, der kæmper sig op ad et stejlt bjerg. Det ansigtsudtryk, den har, er simpelthen genialt, så der var jeg solgt, siger Ole Sørensen, der er formand for Dansk Kinderægforening.

Når man træder indenfor i Kinderæg-samlerens hjem i Glostrup, står det hurtigt klart, at de små, farverige figurer ligger Oles hjerte nært. Lejligheden består blot af tre værelser, og man bliver lynhurtigt draget mod et rum på 12 kvadratmeter spækket med alt lige fra legetøjsbiler over grønne marinesoldater, til små julemænd.

Figurerne er stillet til skue i kvadratiske glasmontrer, der fylder den ene langside, mens endevæggen er gemt bag ekstrastore og uåbnede æg, der står stablet, som var det æggebakker i et supermarked.

- På arbejdet er jeg blevet drillet lidt med at være det gamle legebarn, men de har efterhånden fået stor respekt for min samling, siger Ole og trækker på smilebåndet.

Giraffen der fik Ole til at forelske sig i Kinderæg. Figuren fandt han i 1998 på det lager, han stadig arbejder på den dag i dag.
Giraffen der fik Ole til at forelske sig i Kinderæg. Figuren fandt han i 1998 på det lager, han stadig arbejder på den dag i dag. Foto: Attila Gulyas

Det 60-årige legebarn har lyst hår med kraftige grå stænk, briller og hesteskoformet skæg, der går fra munden og ned til hagen. Han har samlet siden 1998, så i år er det 20 år siden, han fandt den giraf, der på et splitsekund ændrede hans liv.

I dag tæller hans samling i alt 16.200 figurer, men det er blot en tredjedel, der er udstillet i lejligheden på 2. sal. Resten af figurerne er pakket ned i kælderen.

Ole Sørensen, der er formand i Dansk Kinderægforening, elsker spændingen ved at knække æg og finde sjældne figurer. Video: TV 2 Branded Content

Man kunne nemt mistænke Oles hustru for at have sagt ”nok er nok” og have smidt resten af figurerne i kælderen. Men sådan forholder det sig ikke, pointerer Ole.

- Hun er faktisk meget aktiv i det her. Det er hende, der åbner æggene, og så noterer jeg, hvilke figurer jeg har og hvilke, jeg mangler. At de andre figurer ikke står fremme er udelukkende et spørgsmål om plads, siger han.

Kinderæg er spænding, legetøj og nå ja - chokolade

- Jamen, det er jo hele tre ønsker på én gang – det går da virkelig ikke.

Sådan lød det fra den omsorgsfulde mor i Kinderæg-reklamerne, der rullede over skærmen i 90’erne. Den dansksynkroniserede reklame var både klichefyldt og af tvivlsom kvalitet, men også opskriften på at få det lille chokoladeæg ud i de danske hjem ved både at love overraskelse, chokolade og legetøj.

På arbejdet er jeg blevet drillet lidt med at være det gamle legebarn, men de har efterhånden fået stor respekt for min samling

Ole Sørensen

Kinderægget, der kom til verden i 1973, står stadig på hylderne i dag og appellerer til både børn og barnlige sjæle - for mange på grund af legetøjet, der gemmer sig bag den søde skal af mælkechokolade.

Både i Danmark og i resten af verden er de mere end 42.000 forskellige legetøjsfigurer unikke samlerobjekter, der handles, byttes og udstilles på messer. På verdensplan er der godt og vel otte millioner samlere af de små figurer, der er fabrikeret af den italienske chokoladefabrikant Ferrero.

Oles samling

Samlingen består af cirka 16.200 figurer. En tredjedel er udstillet i Oles "passionsrum" på 12 kvadratmeter i lejligheden i Glostrup. Resten er pakket ned i kælderen.

Oles første figur er en lille, gul giraf på en minicykel, der kæmper sig op ad et bjerg.

Det dyreste stykke legetøj i Oles samling er fra 1975. Det er vurderet til 350 euro. Ole betragter det som uerstatteligt, da han aldrig har set et eksemplar magen til.

Ole køber cirka 900 Kinderæg om året, afhængigt af hvor mange nye serier, der kommer i Tyskland.

For Ole Sørensen er Kinderæg forbundet med stor spænding, og det er en del af forklaringen på, hvorfor han er så bidt af sin hobby. Figurerne er nemlig opdelt i serier, der har hver sit tema, og er man en rigtig samler, vil det altid være målet at eje alle i serien og gøre samlingen komplet.

Selv har Ole samtlige figurer fra 1992 og frem til i dag, hvor der stadigvæk kommer nye figurer til hvert eneste år. Når det sker, starter Ole og fruen bilen op og kører til Tyskland.

- Som de siger i reklamerne, ligger der jo en spænding i at se, hvilke figurer man får. Jeg køber op til 200 æg ad gangen, men det er ingen sikkerhed for, at man får dem alle sammen. Nogle gange er det for eksempel blot 10 figurer, man skal have fat i, og så får man måske kun tre af dem. Andre gange kan man åbne 20, og så har man hele serien,” fortæller Kinderæg-samleren.

- Man kan også købe en hel serie på nettet, men altså spændingen er jo også en stor del af det, når man sidder der og knækker æggene. Man risikerer at blive skuffet, når nærmest alle 20 æg er ens, men det må man tage med.

Udvalgte figurer fra Oles samling

Jagten på de sjældne figurer og den komplette samling er ifølge psykologer en drivkraft for mange samlere.

- For samlerne er det selve processen, der er det mest interessante ved det. De får tilfredsstillelse ved at stræbe efter målet, hvorimod det nok er de færreste, der får tilfredsstillelse, når de først er kommet i mål. Så sætter de sig måske nye mål eller begynder at samle på noget helt andet i stedet, siger psykolog Mikkel Arendt fra Aarhus Universitet.

DE PASSIONEREDE DANSKERE

Denne artikel er en del af artikelserien ’De passionerede danskere”, der præsenteres i samarbejde med Normal.

I serien stilles der skarpt på de gode, skæve og rørende historier fra det frivillige Danmark og de mange foreninger rundt om i landet.

Vi møder ildsjæle og foreningsmedlemmer i deres rette element og undersøger de mangfoldige fællesskaber, som binder dem sammen. 

Ifølge eksperter er det at samle langt fra en ny tendens blandt mennesker. I gamle dage samlede man forråd af mad for at overleve på linje med dyr, der indsamler mad til den lange vinter.

At samle på Kinderæg-figurer er dog ikke et spørgsmål om liv og død, så her er noget andet på spil, mener filosof Kirsten Hyldgaard. Hun fortæller, at samlerens lyst i dag bør forklares ud fra, at vi er sociale væsener.

”Man kan med fordel bruge begrebet begær frem for behov. For det er ikke et biologisk behov, der kan forklare, hvorfor vi stræber efter Kinderæg-figurer eller kuglepenne. Det peger derimod på, at vi er sociale væsener eller kulturmennesker, hvilket vil sige, at vi kan begære, for overlevelsen, helt værdiløse kunstobjekter eller fortjenstmedaljer. Objekterne får deres kvalitet i kraft af at være eftertragtede af andre som én selv,” forklarer hun.

Ole viser sin samling, der tæller mere end 16.000 Kinderæg-figurer. Video: TV 2 Branded Content

25.000 kroner for drømmeserien

Ole Sørensen finder en telefonbogslignende mobbedreng af et samlerhæfte frem og lægger det på spisebordet. Det er biblen for Kinderæg-samlere, for her finder man alle serier, der nogensinde er blevet lanceret. De enkelte figurer er her rangordnet efter årstal, og markedsværdien er anslået. Og bladrer man lidt i bogen, vil det hurtigt stå klart, at Kinderæg-figurer kan være en dyr hobby.

Ole fortæller, at der hvert år dukker nye figurer op, som har været i Kinderæg i tidens løb, og derfor udgives der årligt en ny, opdateret bog. På en af siderne i bogen finder man en yderst sjælden serie bestående af otte smølfer, der er vurderet til en samlet værdi af 25.000 kroner.

- Det er serien, vi alle sammen drømmer om at gøre komplet, men det gør jeg mig ingen forhåbninger,” siger Ole, der i dag har de fire mindst sjældne af smølferne.

- Smølferne skal forestille at være til Olympiade, og den dyreste enkeltfigur er den, der går på stylter. Den koster 9000 kroner og er særligt eftertragtet.

Ole betragter sin samlinger, der i dag tæller 16.200 figurer.
Ole betragter sin samlinger, der i dag tæller 16.200 figurer. Foto: Attila Gulyas

Ole anslår selv, at han bruger mellem seks- og syvtusinde kroner om året på Kinderæg. I sin samling har han legetøj, der koster helt op til 350 euro, svarende til 2600 danske kroner. Ole betragter de mest sjældne figurer som uerstattelige, da han ofte ikke har set eksemplarer magen til.

På grund af den høje affektionsværdi passer han naturligvis godt på alle dele af sin samling. Ole har ingen børn eller børnebørn, der leger med figurerne, men det hænder da, at han og hustruen får besøg af små, legelystne sjæle.

Afstemning

- Det er sjovt at se, når der kommer gæster på besøg med børn. De små bruger jo mere tid derinde, end de gør sammen med os. Det kniber for dem at holde fingrene væk derinde fra, men de ved godt, at de skal. Så spørger de ”Ole, kan du ikke lige tage den der frem, for vi vil godt se den. Jo, så lad gå da,” imiterer Ole efterfulgt at et stort grin.

Spiser sjældent chokoladen

På spisebordet i lejligheden står en stor kasse med gule kapsler, der engang var overtrukket med chokolade. Der er formentlig et sted mellem 80 og 100 dubletter, og dermed hvad der svarer til et halvt års forbrug af Kinderæg.

Ole har ikke helt tal på, hvor mange Kinderæg, han åbner på årsbasis – men det er mange. Et slag på tasken er omkring 900 æg. Denne eftermiddag har Ole netop fået tre nye æg, som han ikke kan vente med at åbne. Emballagen har han nemlig ikke set før, så der er måske en chance for at finde en ny figur eller to. For at undgå bakterier på chokoladen har Kinderæg-samleren iført sig hvide plastichandsker – og så går han ellers i gang.

- Jeg kan allerede se, at det er en figur, jeg har i forvejen, siger Ole, mens han rutineret deler chokoladen i to.

Der er heller ikke nogen ny figur i æg nummer to, men som bekendt er tredje gang lykkens gang.

- Den har jeg faktisk ikke. Så er man glad igen, smiler Ole.

Ole åbner Kinderæg, og tredje gang viser sig at være lykkens gang
Ole åbner Kinderæg, og tredje gang viser sig at være lykkens gang Foto: Attila Gulyas

Den søde mælkechokolade der for nogen er hovedårsagen til at købe Kinderæg, rører Ole sjældent. Det lader han børnene om.

De store mængder overskydende chokolade er flere gange blevet doneret til Rigshospitalets børneafdeling og Hvidovre Hospital. Idéen fik Ole, da han læste om Hospitalsklovne, der hævdede at indsamle penge til børn på Rigshospitalet, men som i virkeligheden beholdt størstedelen af pengene selv. Derfor foreslog Ole, at Dansk Kinderægforening burde forære chokolade og dubletter til de syge børn.

- Det var meget specielt at komme ind og møde kræftsyge børn på Rigshospitalet, men det var alligevel en god følelse at kunne gøre noget godt, fortæller Ole.

Vigtigt at dele sin hobby

Ole har tilfreds sat sig til rette bag tasterne. Bagerst i værelset med de udstillede Kinderæg-figurer sidder han i sin sorte kontorstol foran den stationære computer. Herfra bliver de gode nyheder delt med medlemmer i Dansk Kinderægforening, både når der er nyt om foreningen, og når formanden har gjort et nyt fund.

- I foreningen praler vi ofte over for hinanden. Så har man fundet noget nyt, deler vi det selvfølgelig med hinanden og skriver ”Se lige hvad jeg har fundet,” fortæller Ole.

Foruden sin egen samling bruger Ole mange af sine vågne timer på foreningsarbejdet. Han står blandt andet for at udgive medlemsbladet Kindernyt til foreningens 14 medlemmer. Heri kan de holde sig orienteret om nye Kinderæg-serier og gæve historier fra chokoladeæggets verden.

For blot fem år siden var der 52 medlemmer i foreningen, og den markante nedgang ærgrer Ole. For ham er fællesskabet om figurerne en meget vigtig del af det at samle.

Hør hvad Ole svarer, da han blev spurgt, om han er en Kinder-nørd. Video: TV 2 Branded Content

- Det er utrolig vigtigt for mig, at jeg kan være sammen med andre om det her og på den måde dele en passion. Samværet med medlemmerne skaber en hygge og begejstring, som jeg nødigt vil undvære, siger Ole og fortæller videre:

- Vi havde en kontakt i Østrig, som solgte utrolig mange figurer til os, men pludselig en dag fik vi en mail fra ham. Han skrev, at han ikke orkede mere. Han havde ikke nogen at dele sin hobby med, så han stoppede og solgte hele sin samling.

Dansk Kinderægforening

Foreningen tilbyder medlemskab for 200 kroner årligt.

Som medlem har man mulighed for at deltage gratis på foreningens messer, der som minimum finder sted to gange årligt.

Foreningen hjælper medlemmerne med at bestille udenlandske serier hjem til favorable priser.

Som medlem får man abonnement på Kindernyt, der minimum udkommer tre gange årligt. Foreningen udgiver også et nyhedsbrev.

Kilde: http://www.dansk-kinderaegforening.dk

Formandens egen forklaring på, at mange har valgt foreningen fra er, at det er blevet vanskeligere at være samler.

- Der kommer flere og flere figurer hvert år, og for mange er det derfor blevet for dyrt og uoverskueligt at skulle samle det hele. Før i tiden kom der måske 200-300 nye ting om året, men nu er vi oppe på mere end det dobbelte, siger Ole.

For nogen er det at samle på Kinderæg også en smule tabubelagt.

- Der er eksempler på, at det har taget folk et halvt år at komme ud af skabet og stå ved deres hobby. Dem kalder jeg for skabssamlere, siger Ole.

Selvom medlemstallet er svundet i Dansk Kinderægforening de senere år, er Ole overbevist om, at der stadig er mange, der deler hans hobby her i landet. I foreningens Facebook-gruppe, der er åben for alle, er der 120 medlemmer og stadig livlig aktivitet med at købe, sælge og bytte figurer. Derfor håber han heller ikke, at det bliver nødvendigt at lukke Dansk Kinderægforening, selvom det har været oppe at vende.

- Det er et problem, at vi ikke er flere, og vi vakler faktisk mellem, hvorvidt vi skal fortsætte eller ej. Men altså stoltheden vinder hver gang. Vi har jo eksisteret i 18 år.

To andre storsamlere

30-årig Ravnørd har femcifret gæld til sine forældre

square to 16x9
30-årige Anders Leth Damgaard samler på rav. Foto: Anders Leth Damgaard

Anders Leth Damgaard er en mand med en mission. Han vil have flere mennesker til at interessere sig for ravets magiske egenskaber. Ifølge den 30-årige skolelærer åbner rav en port gennem tid og sted, der gør os i stand til at studere livets udvikling.

Facts om Anders’ ravsamling

Som 19-årig købte han sit første stykke rav ved en fejl på en auktion. Det væltede hans budget de efterfølgende måneder.

Han har cirka 1600 biller i sin samling. Resten af ravinklusionerne er aldrig talt op.

Anders har solgt et to millimeter stort insekt for 25.000 kroner.

Hans ældste stykke er libanesisk og 130 millioner år gammelt. Det yngste er fra Madascar og har blot en alder på et par hundrede år.

Den billigste bille i samlingen koster kun 5 kroner, mens den dyreste er købt for 15.000 kroner.

- Rav er som en flaskepost fra fortiden, fordi det kan fastfryse øjeblikke, som man kan studere i detaljer. Noget så magisk fortjener mere opmærksomhed, og jeg føler mig forpligtet til at sige det højt, siger Anders Leth Damgaard, der er formand for den Danske Ravklub og indehaver af verdens største private hjemmeside om rav.

Den passionerede ravsamler har været dybt fascineret af det størknede harpiks, lige siden han som 19-årig købte sin første klump. Egentlig er det ikke så meget selve ravet, der optager ham, men mere det, der findes inde i ravet.

På rav-samlerens værelse i et bofællesskab i København gemmer der sig hundredvis af insekter fanget i det gyldne materiale. For Anders er det blevet et projekt for livet at stille spørgsmål og søge svar. Ravinklusioner som biller og snegle ryger under en stereolup, og de giver mulighed for at studere objekter, der er 50 millioner år gamle. I dag har Anders cirka 1600 biller i samlingen, fortæller han og griner:

- Der er jo materiale nok til et liv, og samlingen vokser hele tiden, så jeg skal vidst lægge mig i selen for at nå det hele. Men det smukke ved det er, at når jeg kradser af, så er der formentlig folk, der vil arbejde videre med min samling, siger han.

- Det er også sådan, at jeg skylder mine forældre et femcifret beløb for 15 snegle i rav. For når jeg finder en ny art, føler jeg mig forpligtet til at købe det, så det ikke bliver knust ved en fejl og går tabt for videnskaben. Så jeg var nødt til at købe dem og stifte gælden.

Den Danske Ravklub

Siden 1997 har klubben dannet mødested for danske rav-entusiaster.

I dag har klubben cirka 50 medlemmer, der kommer fra hele landet.

Klubbens medlemmer spænder vidt. Lige fra folk, der finder rav ved stranden, til ravslibere med værksteder og butikker, til eksperter med et nært kendskab til inklusioner i rav.

Klubbens primære opgave er at skabe kontakt mellem rav-entusiaster og at kunne være et flagskib inden for formidling af viden om rav.

Anders Leth Damgaard har været formand for klubben siden 2015.

Kilde: www.bricksite.com/ravklubben

Anders har allerede fundet mere end 26 nye billearter, som han har opkaldt efter kendte mennesker som Ghita Nørby, Benny Andersen og Susanne Bier. Rav-entusiasten er glad for den opmærksomhed navngivningen har givet i medierne, for det at dele sin interesse er helt afgørende.

- Rav er egentlig en meget individuel interesse, hvor man går selv på stranden eller sidder alene og studerer insektet i ravet. Men med en nichehobby som rav er det vigtigere end nogensinde, at man laver et fællesskab, hvor man deler og udveksler viden, for det giver i sidste ende en større forståelse for, hvad rav kan, og hvad det kan fortælle os om livets udvikling.

Verdens vildeste kuglepenne-samler bor i Vestjylland

square to 16x9
Finn Sørensen samler på kuglepenne Foto: Finn Sørensen

I en ganske almindelig baghave i Struer står tre store skibscontainere. De er proppet med mere end 400.000 kuglepenne og er verdens største private samling. Ejeren hedder Finn Sørensen, og han har samlet siden 1964, da han som otte-årig begyndte som avisbud på Aars Avis. En dag blev han inviteret ind på regionens store avis Aalborg Stiftstidende (i dag Nordjyske), og her fik han foræret sine første tre kuglepenne med avisens navn og logo på.

Finns samling

Samlingen består af mere end 400.000 kuglepenne og er dermed verdens største.

De mange skriveartikler har Finn opbevaret i baghaven i tre store skibscontainere. En udvalgt del af samlingen har også været udstillet på Struer Bibliotek.

Yndlingskuglepennen har Finn Sørensen fået foræret af Kongehuset. Det er en pen med Dronning Margrethes og Prins Henriks fællesmonogram.

Finn har også en Barack Obama-kuglepen. Ét tryk på pennen, og man hører et brudstykke af en Obama-tale – heriblandt den berømte frase ”Yes we can”.

Det var dog først i 1980, at hans hobby for alvor tog fart. På det tidspunkt opstod der et netværk for kuglepenne-samlere i hele Danmark, som Finn Sørensen blev en del af. I netværket mødte han en samler fra Lemvig, der ikke havde lyst til at samle mere. Derfor så Finn sit snit til at lave en smart byttehandel.

- Han fik en kasse Tuborg, mens jeg fik hans samling af kuglepenne, og så var jeg for alvor i gang, siger Finn Sørensen.

I 1987 havde netværket vokset sig så stort, at Finn stiftede Vestdanmarks Kuglepennesamlerforening, der dengang talte 53 medlemmer. I dag lever foreningen i bedste velgående – det samme gør Finn Sørensens passion for det blækfyldte skriveredskab.

Finn netop fået håndslag på, at han kan overtage en samling fra det sydlige Holland til foråret, og det vil betyde, at hans samling vil overstige den halve million. Selv erkender Finn, at det er en smule skørt, for det er faktisk ikke samlingens størrelse, der er afgørende.

- Vi er efterhånden der, hvor det er svært at vide præcis, hvor mange jeg har. Selvfølgelig er det sjovt at være den med flest kuglepenne, men det er i virkeligheden slet ikke det, det handler om. Det, der driver lysten, er fællesskabet med de andre samlere, og de venskaber, jeg har fået både herhjemme og i udlandet, siger han.