Plejehjem har succes med kælesnegle: - De er totalt nuttede

Snart flytter der to afrikanske kæmpesnegle ind på plejehjemmet i Nordsjælland.

De fleste har hørt om besøgshunde og sågar besøgsbabyer, der kommer og hilser på de ældre på de danske plejehjem.

Men på Skovsminde Plejecenter i Græsted i Nordsjælland har de fornylig fået nogle anderledes og en anelse mere slimede venner. Nemlig de afrikanske kæmpesnegle.

Sneglene tilhører Chanette Hjorth, der arbejder på plejehjemmet og har intet mindre end 800 af dem derhjemme. Og de kan noget helt særligt, fortæller hun i 'Go' aften Danmark'.

- Det er nogen, som alle andre ikke har. Jeg er helt forelsket i dem - og så er de totalt nuttede i ansigtet.

Snegle kan sagtens nusses

Den afrikanske kæmpesnegl hører til verdens største snegleart og måler op til 20 centimer i længden.

Sneglen Slowpoke elsker at blive nusset, fortæller dens ejer, Chanette Hjorth, i 'Go' aften Danmark'.
Sneglen Slowpoke elsker at blive nusset, fortæller dens ejer, Chanette Hjorth, i 'Go' aften Danmark'. Foto: TV 2

Og selvom de flere hundrede voksne snegle og unger bor i kasser hjemme i Chanette Hjorths lejlighed, så kommer de ofte ud. Især den største af sneglene, Slowpoke.

- Han er kælen. Og jeg elsker at kæle og nusse med ham, siger Channette Hjorth. 

- Sneglene har meget forskellige personligheder. Hvor nogle slet ikke har lyst til, at man rører ved dem, så kan man nusse med andre i flere timer.

Og det har de ældre på plejehjemme også fået øjnene op for. Især beboeren Lilly synes, at sneglene er kære og finder det helt naturligt at lægge kinden mod det kølige sneglehus.

Se Lillys møde med kæmpesneglen øverst i artiklen.

Channette Hjorth holder 800 afrikanske kæmpesnegle som kæledyr i sin lille lejlighed. Det gør hende glad, når de har det godt og lægger æg - og så forpligter de ikke lige så meget som en hund og en kanin. Video: Maja Kærhus Jørgensen

- Det er en fryd at opleve

Det glæder centerlederen, Lene Skovgaard Steensen, på Skovsminde Plejecenter at se de glade beboere. Dyr er altid et hit, fortalte hun til TV 2 Lorry, der besøgte plejehjemmet tidligere på måneden.

- Beboerne lyser op, når dyrene kommer ind af døren. Der kommer en strålen i deres øjne, som man ikke ser ellers. Og nogle smil. Så det er en fryd at opleve, sagde hun.

Ifølge hende er sneglene ekstra sjove, fordi de er lidt anderledes og meget stille og rolige. Og så er det vigtigt med den fysiske kontakt, slutter lederen.

Nye beboere flytter ind

Kærligheden til de bløde væsner med de snoede huse har tydeligvis bredt sig blandt de ældre. 

Og det betyder, at de i fremtiden ikke kun skal se frem til at få sneglene på besøg.

- De var helt vilde med dem. Så nu har vi lavet en aftale på plejehjemmet om, at de skal have deres egne snegle, siger Channette Hjorth.