Livsstil

David Beckham skaber debat igen - må man kysse sit eget barn på munden?

Den tidligere professionelle fodboldspiller har igen vækket debatten om, hvorvidt man må kysse sine børn på munden.

Kys, trutter, mys, møsser. Kært barn har som bekendt mange navne, men må vi kysse vores kære børn på munden?

David Beckham har med et billede på Instagram, hvor han kysser sin syvårige datter Harper Beckham på munden, igen pustet liv i "kyssedebatten".

Billedet har fået tæt ved to millioner likes og flere end 10.000 kommentarer, hvoraf en stor andel er fra folk, der mener, at det er uacceptabelt og ulækkert.

- Hvordan kan du kysse din lille pige på munden? lyder en af kommentarerne, imens en anden skriver:

- Ikke på munden. Kinderne er ok.

Igen og igen og...

Den tidligere fodboldspiller må forventes at have været klar over den debat, hans opslag ville udløse. Tilbage i 2017 kom han ud i en lignende storm, da han postede et billede på Instagram, hvor han ligeledes kyssede sin datter på munden.

Dengang forholdt han sig til kritikken i det britiske medie The Telegraph.

- Jeg blev simpelthen kritiseret for at kysse min datter på læberne den anden dag. Jeg kysser alle mine børn på læberne, sagde han tilbage i 2017 og fortsatte:

- Måske ikke Brooklyn. Brooklyn er 18 år, og han vil måske synes, det er lidt sært. Men jeg er meget omsorgsfuld over for mine børn. Det er sådan, jeg og Victoria er opdraget, og det er sådan, vi er omkring vores børn.

Og faktisk var det Victoria Beckham, der tilbage i 2016, var den første til at lægge et billede på Instagram, hvor hun også kyssede lille Harper på munden.

Det udløste også dengang en voldsom debat, der dog aldrig nåede de samme højder, som husbondens kys har gjort det.

Kys dine børn

- Det er fortvivlende, at vi begynder at diskutere, om og hvordan man må kysse sine børn, siger psykolog og forfatter Margrethe Brun Hansen.

Margrethe Brun Hansen mener, at børn har brug for ømhed og omsorg, og i denne forbindelse er kys en af de helt naturlige måder at vise kærlighed på.

Problemet opstår ifølge hende, når man begynder at censurere sig selv i forhold til kys, fordi man tillægger det seksuelle motiver.

Ifølge Margrethe Brun Hansen er debatten om, hvorvidt man må kysse sine børn på munden, udtryk for krops- og seksualforskrækkelse.

Afstemning

Kysser du dine børn på munden?

- Man overfører en kropsforskrækkelse til en handling, der er blottet for seksuelle undertoner, siger hun og fortsætter:

- Der er så få mennesker, der ikke kan styre den lyst. Det skal ikke begrænse alle andre i at vise ømhed med blandt andet et kys på munden.

Margrethe Brun Hansen mener ikke, at forældre lægger noget som helt anderledes i et kys på munden end et på kinden eller i håret.

- For mig er det udtryk for følelser i den situation, man er i, og det er sørgeligt, at der er folk, der er bekymrede og lægger bånd på sig selv.

Brug din intuition, og læs dine børn

Ligesom David Beckham i sin kommentar til The Telegraph fortalte, at han nok ikke længere vil kysse sin ældste søn, den nu 19-årige Brooklyn, så mener Margrethe Brun Hansen, at vi som forældre er udstyret med en intuition, der fortæller os, hvornår og hvor vi må kysse vores børn, og det ændrer sig med alderen.

- Det er så smukt, at vi ser og læser vores børn, og hvornår de ikke vil kysses eller krammes, siger hun.

Og når det kommer til kys på munden eller andre steder, opfordrer hun blot til, at man lytter til sine børn.