Livsstil

Hun deler alt med 200.000 unge - men én ting har hun længe haft lyst til at holde helt privat

Julia Sofia så Youtube, hvor andre så Disney Channel. Det, der begyndte som en hobby, har nu gjort hende så kendt, at hun bliver genkendt alle steder.

De skulle mødes ved Storkespringvandet i det indre København en søndag klokken 12. Det håbede youtuberen Julia Sofia Aastrup i hvert fald, at hun og hendes følgere skulle. Det var hendes første såkaldte meet-up nogensinde.

- Kom og sig hej, hvis I har lyst, havde hun sagt i den video, hun delte på Youtube nogle dage forinden.

På det tidspunkt havde Julia Sofia "kun" omkring 20.000 følgere, og hun anede ikke, om nogle af dem ville komme. Derfor havde hun inviteret et par gymnasieveninder med. 

- Jeg var bange for, at der ikke var nogen, der dukkede op, siger den i dag 20-årige youtuber.  

Men hun havde ikke behøvet at bekymre sig. Hundredvis af piger ventede på hende. Måske var der 200, måske endnu flere.  

- Det føltes helt insane! Der var en far, som var der med sin datter. Han spurgte: "Skal du ikke have en vagt på? Skal du ikke have lavet en kø?"

Det havde Julia Sofia slet ikke overvejet. 

- Jeg tænkte: "Hvornår blev det lige mit liv?" Det var faktisk lidt syret, at der var så mange, der havde lyst til at se mig. Det gjorde, det jeg lavede, meget mere ægte for mig. 

Deler alt, hun føler og tænker

Siden den dag for fire år siden er der kommet flere og flere følgere til. Hendes kanal runder snart 200.000 abonnenter, som det hedder på Youtube'sk. Og hun deler hele sit liv med dem. Poster alt det, hun laver, føler og tænker.

- Jeg har altid haft en følelse af, at Youtube kun kan lykkes, hvis det er helt autentisk, siger Julia Sofia, der netop nu er aktuel i serien 'Julia Sofia & Friends' på TV 2 PLAY. 

Derfor ved hendes følgere, hvordan hun bor, hvad hun spiser, og hvilke bind hun bruger. De var med, da hun fik sine tatoveringer. Da hun flyttede ind i sin lejlighed. Og da hun valgte at droppe ud af gymnasiet for at hellige sig til et liv som fuldtids-youtuber. 

De ved også, at hun engang har skammet sig over sin vægt, men at hun ikke gør det mere. 

Youtube er hele mit liv. Jeg slukker jo ikke telefonen og går hjem fra arbejde

Julia Sofia Aastrup

- For mig har Youtube været enormt empowering, fordi der har været plads til, at man kunne dele sårbare og skrøbelige sider, siger hun.

Og det har været nemt, fordi det føltes trygt, forklarer hun. Derfor har Julia Sofia Aastrup også delt ting om sig selv, hun ellers tænkte, hun ville holde privat, da hun optog sin første video.  

Den kom, da hun var 15 år. Og på det tidspunkt havde hun plaget sin mor om at få lov, siden hun var 12. For Julia Sofia var anderledes end sine jævnaldrende.

Nørdede Youtube, mens de andre så fjernsyn

Hvor hendes bror kunne navnene på alle fodboldspillere, kunne hun navnene på alle læbestifter i sin samling. Og allerede som 9-årig – hvor Youtube blot havde eksisteret i to år – så hun videoer, mens hendes venner så Disney Channel. 

- Jeg kunne bruge timevis på mit værelse på at se Youtube-videoer, mens jeg eksperimenterede med makeup eller prøvede at finde ud af, hvordan jeg skulle klippe min egen video, siger hun. 

Hendes mor var dog ikke meget for idéen om, at hendes datter skulle lægge videoer af sig selv på nettet. Hun mente, man skulle være forsigtig med den slags. Og hvad nu, hvis Julia Sofia fik dårlig respons? Ville hun kunne klare det? 

Men tiden modnede hendes mor, og Julia Sofia fik lov. Herfra brugte hun to måneder på at optage og redigere sin første video og finde modet til at offentliggøre den. Det var en gennemgang af en masse nyindkøbt makeup.

Og på det tidspunkt havde hun ingen idé om, at hun satte gang i en karriere, der ville gøre det umuligt for hende at gå ubemærket rundt i offentligheden. 

Seksualitet var det af alt, hun ville holde for sig selv

Men det er kun gået den vej for en af Danmarks største Youtube-stjerner. Da medierne skrev om hende for første gang i 2015, var det under overskriften: "Dansk gymnasieelev tjener 35.000 kroner om måneden på Youtube". 

De største danske youtubere

Alexander Husum – 347.988 abonnenter

Morten Münster – 308.204 abonnenter

Rasmus Brohave – 256.875 abonnenter

Armin Merusic – 254.880 abonnenter

Eiqu Miller – 234.230 abonnenter

Kristine Sloth – 216.518 abonnenter

Julia Sofia – 199.715 abonnenter

Naja Münster – 186.948 abonnenter

Albert Dyrlund – 181.012 abonnenter

LouLiving – 162.073 abonnenter

Læs mere her

Siden har hendes videokanal åbnet så mange døre, at man nemt glemmer, at den lyshårede pige fra Greve kun er 20 år.

Hun har udgivet to bøger, startet sit eget makeup-firma, danset sig til en femteplads i 'Vild med dans'. Og i august i år overskred hun sin egen grænse for, hvad hun hidtil havde delt på sin kanal. 

Hun åbnede op omkring, at hun indtil nu kun havde forelsket sig i kvinder. Og selvom hun aldrig havde været typen, der slap sin kærestes hånd på gaden, fordi der kom en forbi, hun kendte, var det anderledes, da videoen skulle udgives.

- At tale om min seksualitet skræmte mig rigtig meget, fordi det var noget, jeg ikke havde involveret følgerne i fra dag ét, siger hun. 

Hvis jeg åbner op og snakker om min seksualitet der, kan det måske være nemmere for den næste

Julia Sofia Aastrup

Men det var der flere grunde til, at hun ikke gjorde. Først skulle hun finde ud af det selv. Dernæst skulle hun fortælle sin familie og venner om det.   

- Og så har jeg haft følelsen af, at måske bør det her være den eneste ting af alt, jeg holder privat. Også fordi det ikke er alle i mit liv, som synes, der er nogen grund til at snakke om det. 

Men samtidig havde Julia Sofia lyst til at tale om seksualitet, og derfor skulle hun finde ud af, hvad der fyldte mest. Behovet for at dele, eller behovet for at tie? Og en dag var hun ikke i tvivl længere.  

- Youtube er det, jeg kender allerbedst og føler mig allermest som mig i. Og hvis jeg åbner op og snakker om min seksualitet der, kan det måske være nemmere for den næste, siger hun.  

For Julia Sofia Aastrup ved, at det ikke er nemt for alle at åbne op omkring det svære. Hendes følgere skriver nemlig til hende om de problemer, de har. 

- Det er mine mennesker

Faktisk får hun omkring 150 beskeder hver dag, har hun talt sig frem til sammen med sin manager. Og mange kommer fra unge piger, der skriver om angst, ensomhed eller at de bare ikke føler sig gode nok. Enten fordi de mener, de er for tykke, for grimme eller for svære at holde af.  

- Det kommer enormt tæt på, fordi Youtube er hele mit liv. Jeg slukker jo ikke telefonen og går hjem fra arbejde. Jeg lukker folk ind, og når jeg får de beskeder, føler jeg, at det er mine mennesker, som har brug for et kram eller for at snakke, siger hun. 

Derfor føler hun i takt med den store popularitet også et større og større ansvar for at hjælpe. Og selvom hun langt fra kan nå at svare alle, prøver hun.

Nogle gange bliver det med et hjerte, hvis hun fornemmer, at det er nok. Andre gange – hvis hun kan mærke, at det er nødvendigt – sørger hun for, at pigerne kommer i kontakt med nogle af hendes professionelle samarbejdspartnere som Børnetelefonen. 

Ellers gør hun det, som hendes følgere elsker hende for. Tager beskedernes temaer op i sine videoer – og nu også i serien 'Julia Sofia & Friends', hvor hun møder nogle af følgerne for at hjælpe dem med deres problemer. 

Men hun har også måttet indse, at man ikke kan redde hele verden. 

- Man kan kun prøve. Og jeg håber bare, at jeg kan give folk en følelse af, at de ikke er alene, siger hun. 

Hvad så, når man ikke vil være Julia fra Youtube?

Men det kræver noget at være så mange unge pigers virtuelle storesøster. Og godt nok har Julia Sofia Aastrup i dag fået en manager og folk, der sørger for, at hendes følgere står i kø, når hun laver meet-ups.

Men hun lægger ikke skjul på, at der stadig har ting at lære, før hun er helt hjemmevant i rollen som et kendt ansigt. For hvor går man hen, når man en gang imellem har behov for ikke at være "Julia fra Youtube"? 

Det vigtigste er, at jeg stadig kan være den samme i virkeligheden

Julia Sofia Aastrup

Hun har for eksempel ikke været i Tivoli de seneste fire år med sin familie, selvom det er noget, de har gjort hvert år, siden hun var lille.

- Jeg vil ikke byde dem, at de skal stoppe op efter hvert tredje skridt, siger hun. 

Det var den samme historie, da en veninde for nylig var ked af det. 

- Hun havde brug for at gå en tur i Kongens Have og snakke med mig, men lige pludselig handlede det mere om: "Oh my God, der går Youtube-Julia", end det handlede om, at jeg kunne være der for hende, siger Julia Sofia og tilføjer:  

- Det kan jeg godt ærgre mig lidt over. Og jeg har svært ved at skulle sige det højt, fordi jeg føler, at jeg burde skamme mig. Mit job er det bedste job i hele verden, og de bagsider, der er, kommer af noget virkelig priviligeret. Men jeg prøver bare at finde ud af det, as I go

For alt i verden vil hun nemlig undgå at miste sig selv. 

- Det er nok det, der skræmmer mig allermest. For selvfølgelig vil jeg altid smile lidt ekstra, når mine følgere kommer forbi. Eller være ekstra energisk, når jeg laver en Youtube-video. Men det vigtigste er, at jeg stadig kan være den samme i virkeligheden.

Se alle afsnit af 'Julia Sofia & Friends' på TV 2 PLAY.