Har været en fast del af julen i 56 år - nu vil børnene hellere have chokolade
Samler har over 500 papjulekalendere - nogle af dem bliver ligefrem gemt i en bankboks.
Fraværet af chokolade og legetøj betyder færre penge til velgørenhed.
DR's u-landskalendere er blevet udgivet hvert år siden 1962, og hvert år er overskuddet gået til velgørende formål rundt omkring i verden, og i år skal overskuddet fra Børnenes U-landskalender gå til at hjælpe syriske børn, der lever som flygtninge i Syriens nabolande.
Det er Dansk Flygtningehjælp, der står for projektet.
Frit fald
For hvert år bliver midlerne til de gode formål mindre. Faktisk bliver der i dag solgt 45 procent færre U-landsjulekalendere end for 10 år siden.
I 2008 blev der solgt 206.000 eksemplarer af u-landskalenderen. I 2017 var salget faldet til 106.000.
Og der er der ifølge Gunhild Agger, professor emeritus ved Aalborg Universitet, der har forsket i julekalendere, en forklaring på.
- En kalender af pap harmonerer selvsagt ikke særlig godt med vores digitaliserede tid. Engang var den trykte kalender normen, men den får nok svært ved at fange børnenes opmærksomhed fremover, sagde Gunhild Agger i en artikel i Kristeligt Dagblad.
Træstub versus Snickers
Da TV 2 spurgte en række børn, der var til julebagning i Tarup Center i Odense, var der da heller ingen tvivl om, hvorvidt de foretrak chokolade eller u-landskalenderen.
- Den der, siger 12-årige Freja Nellemann og peger på sin favoritkalender, en gul en af slagsen med billedet af et juletræ pyntet med M&M's og fyldt med slik.
- Det er hyggeligt, når man hver dag kan åbne en låge og få et lille stykke slik.
Og 13-årige Ida Jeppesen er helt enig med veninden i, hvilken kalender der er favoritten.
- Det, at der er en ting, man kan tage ud og ikke bare et billede, siger hun.
De er da også begge to enige om, at billedet af en træstub iført nissehue bag lågen i u-landskalenderen er kedelig, og de foretrækker den Snickers, der gemte sig bag lågen i M&M's kalenderen.
500 papkalendere
Der findes dog stadig folk for hvem, u-landskalenderen er lig med jul.
Der er en barnlig, juleglad sjæl gemt i Rico Lionett.
Han samler på u-landsjulekalendere, og hans samling består af over 500 papkalendere. Faktisk ejer han samtlige eksemplarer, der er lavet siden 1962.
Nu er julekalenderne blevet en hobby, der gør ham blød om julehjertet.
- Når man bliver ældre, bliver man mere nostalgisk og mindes de gode tider. Det er det, lågekalenderen gør for mig, siger han.
Gemt i bankboks
I samlingen gemmer sig flere kalendere, der er lidt mere særlige end de andre.
- For eksempel 'Jul på torvet' tegnet af Ib Spang Olsen er en rigtigt fantastisk kalender. På det tidspunkt var jeg 10 år gammel, og når jeg ser den kalender, bliver jeg bare fyldt med gode minder, siger han.
Også Børnenes U-landskalender fra 2012 er særlig, fordi det er året for julekalenderens 50 års fødselsdag.
- Man gør noget helt specielt. Man laver et ekstra afsnit på fjernsynet, så børnene i stedet for 24 afsnit får 25 afsnit. Og julekalenderen har faktisk en låge nummer 25, og det er den eneste lågekalender, der er lavet, der har en ekstra låge, siger han.
Men det er ikke alle julekalendere, han tør at opbevare i lejligheden. En historie om en samler, der mistede hele sin samling i en brand i sit hus, har gjort indtryk. Siden er de mest dyrebare samlerstykker gemt godt væk.
- Hvor er jeg nogenlunde bedst sikret? Det må være i en bankboks. Jeg har ikke hørt om ild i en bankboks før, siger han.
Mange penge værd
Julekalenderne er meget mere værd i dag, end den pris de kostede i butikkerne. For eksempel kunne en af Rico Lionetts favoritter, u-landskalenderen fra 1969 tegnet af Ib Spang Olsen, købes for fem kroner.
Han har selv givet 3500 kroner for sit eksemplar.
Rico Lionetts samling er komplet, og det gør, at den kan sælges væsentligt dyrere, end hvis der manglede enkelte kalendere.
- Et samlet estimat for en komplet samling er 30-40.000 kroner. Måske også mere, siger Rico Lionett, der dog ikke har tænkt sig at sælge sin samling.