GO'

Afslørede sin seksualitet til en kvart million følgere – og han er ikke alene

De såkaldte ’spring ud-videoer’ er en tendens, der nu også er kommet til Danmark.

Fredrik Trudslev var på én gang vildt lettet og hamrende nervøs.

Den 18-årige youtuber og influencer havde kort forinden filmet og redigeret en video, der skulle give hans følgere svar. Svar på den debat, som havde overtaget kommentarsporet på hans sociale medier. Og hvor Fredrik Trudslev selv havde glimret ved sit fravær.

Nu valgte han selv at stå frem.

- Jeg følte lidt, at nu skulle jeg ændre mit liv. Det var den hemmelighed, jeg havde holdt på i så lang tid, fortæller Fredrik Trudslev i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det var så nervepirrende bare at skulle trykke "upload", og så vidste Danmark det bare. Det var surrealistisk.

Springer ud på nettet

Hemmeligheden, som Fredrik Trudslev valgte at dele, gik på youtuberens seksualitet: Han er homoseksuel.

Siden videoen blev uploadet i juli i år, har klippet haft mere end 265.000 visninger og affødt over 16.000 likes og 3100 kommentarer på Youtube.

Og Fredrik Trudslev er ikke alene om at springe ud online. Også youtuberne Julia Sofia Aastrup og Morten Münster har i august og september offentligt sat ord på deres homoseksualitet på nettet.

Her har videoerne fået henholdsvis 276.000 og 348.000 visninger. Ligesom Fredrik Trudslevs videofortælling er de blandt årets mest populære danske videoer på Youtube, særligt i form af likes og kommentarer.

Top tre-kategori

Det sker som del af de såkaldte ’coming out videos’ – eller ’spring ud-videoer' på dansk: En genre og tendens, som ifølge Google har spredt sig på tværs af videotjenesten siden 2006 og altså nu også ses i Danmark.

Kategorien er sammen med musikvideoer og såkaldte ’trickvideoer’ blandt årets tre mest populære, viser en ny opgørelse fra Google, som ejer Youtube.

De er populære, fordi seerne ofte engagerer sig enormt meget i dem i form af eksempelvis likes og kommentarer. Som tommelfingerregel tre gange oftere end andre videoer på samme kanal.

Det fortæller Jesper Vangkilde, som er kommunikationschef hos Google.

- Reaktionerne er især støtteerklæringer til dem, der springer ud, siger han.

100 procent sig selv

For Fredrik Trudslev var det grænseoverskridende at åbne sig og fortælle om sin seksualitet.

Han havde i lang tid selv haft svært ved at acceptere den. Derfor tog det ham også tid at fortælle det til familie og gode venner, og han overvejede længe at holde det for sig selv og sine nærmeste.

Alligevel besluttede han sig til sidst for at dele det med sine følgere. At mane rygterne til jorden og få dækket sit eget behov for afklaring.

I dag kalder han det for den bedste beslutning, han nogensinde har taget.

- Jeg har aldrig delt så meget ud af mig selv før, lyder det fra den ellers opmærksomhedsvante youtuber.

- Det har været så rart. Det er så fedt, at jeg endelig kan være 100 procent mig selv.

Ikke alene

Udover sin egen lettelse er Fredrik Trudslev siden blevet overrasket og begejstret over, hvor mange unge mennesker der har fundet hjælp i hans video.

Han tror, at populariteten skyldes, at mange – især unge – kan spejle sig i det meget personlige emne. Enten på deres egne vegne eller på vegne af nogle, de kender.

- Jeg ved godt, at Danmark er meget åbent for forskelligheder. Alligevel føler jeg, det stadig er et lidt tabubelagt emne. Jeg er i hvert fald glad, hvis jeg har kunnet være en del af at rette op på det, siger Fredrik Trudslev.

Den tanke bakkes op af organisationen LGBT Danmark, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. 

Her mener projektleder Andreas Bech Kronborg, at netop ’spring ud-videoer’, som dem fra Fredrik Trudslev, Julia Sofia Aastrup og Morten Münster, hjælper andre unge i samme situation.

- Så kan det godt være, de bor i Aabenraa, og youtuberen bor i Svendborg. Men der er en umiddelbar nærhed i det, som gør, at de ikke føler sig alene med deres LGBT-identitet. At de kan se, at der er andre som dem, siger Andreas Bech Kronborg.