Janni Pedersen og Thomas Lund deler ud af deres råd til et vedvarende godt parforhold.
Livsstil

Disse fem ting får power couple's forhold til at holde

Annoncørbetalt indhold: Janni Pedersen og Thomas Lund har tre udsendelser, to børn og flere løb bag sig. Sådan får de deres forhold til at fungere.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Santa Maria.

De mødte hinanden i Sportmaster i den vestjyske by Holstebro.

Thomas Lund var soldat, Janni Pedersen var butiksmedarbejder, og soldaterne hos Jyske Dragonregiment skulle have et tilbud om rabat på nye løbesko.

Resten er historie, og så alligevel ikke.

For som i alle andre parforhold bliver det hverdag, der kommer børn, og man står over for store forandringer og udfordringer sammen.

Men Janni Pedersen og Thomas Lund – i dag henholdsvis fysioterapeut og officer - har stadig det, mange vil kalde for et misundelsesværdigt forhold - og de deler gerne ud af gode råd til, hvordan de sørger for at holde fast i hinanden, når det bliver hverdag.

Vær aktive – også sammen

Da Thomas Lund og Janni Pedersen mødte hinanden, var deres tredje date en løbedate.

Og den aktive livsstil er noget, de har holdt fast i, fordi de fra erfaring ved, at det giver mere overskud til børnene, gøremålene og hinanden i hverdagen.

Sæt krydderi på hverdagen:

Denne artikel er en del af artikelserien ‘Sæt krydderi på hverdagen’, der præsenteres i samarbejde med Santa Maria. I serien sætter vi fokus på, hvad der er godt ved at gøre hverdagstingene på en ny og anderledes måde. Vi kommer omkring vaner, parforhold, arbejdsliv og forholdet til vores medmennesker.

- Vi ved, hvor vigtigt det er at komme ud på den løbetur, cykeltur eller vandretur for at forløse noget energi, der kan give overskud i hverdagen, forklarer Thomas Lund.

I haven er der også klatrevæg, TRX-slynge, shelter og vægte, så der er rig mulighed for parret – og børnene – at få bevæget sig i hverdagen.

- Vi er allermest lykkelige, når vi er aktive sammen med vores børn, fortæller Janni.

Janni Pedersen og Thomas Lund er endda aktive i en grad, som måske ikke er for alle.

Vi hører nogle gange nogen sige: "Ej, tager I på det der?" Så ville vores parforhold gå helt i stykker

Janni Pedersen

De har gennem deres forhold nemlig gennemført en lang række af løb og vandreture sammen.

- Vi hører nogle gange nogen sige: "Ej, tager I på det der?" Så ville vores parforhold gå helt i stykker. Men jeg synes, at vi bliver styrket af det, fortæller Janni Pedersen.

På deres mange ture har de stået over for udfordringer såsom træthed, ømme kroppe, vildt forskelligt vejr og alt det, der hører med, når man vælger at gå langs Hadrians mur i England.

Afstemning

Sørger du for at være aktiv i hverdagen?

- Du (Thomas, red.) har fået mig med ud på nogle ture, hvor jeg aldrig har vidst, at jeg ville kunne gennemføre det, siger Janni Pedersen.

Men på trods af udfordringerne undervejs har det samarbejde, de har været nødt til at have, været med til at give gode minder og styrke i deres forhold senere hen.

Giv plads til hinanden

- Jeg tror, at det er vigtigt at bibeholde noget af den identitet, man havde, før man blev et par. For så bibeholder jeg også noget af mig selv, siger Janni Pedersen.

Både Thomas Lund og Janni Pedersen sørger for at give hinanden plads og muligheden for at opleve ting, uden det nødvendigvis behøver at være sammen med den anden part eller med børnene.

De er enige om, at selvom man indgår i et par og i en familie, skal der stadig være plads til at gå efter egne mål eller muligheder.

Og så kan det være med til at åbne øjnene for, hvad man egentlig har:

- Det er vigtigt at mærke savn, for når man er afsted fra hinanden i en længere periode, så finder man også ud af, hvad man har derhjemme, siger Thomas Lund.

At det skulle føles som et offer at tage børnene i to uger, mens den anden tager afsted for at besøge en veninde i Sydamerika eller til Invictus Games, er ifølge parret en skrøne.

I stedet mener de, at man skal se det som en positiv ting, at den anden part kommer ud og får oplevelser.

- Man føler også, at den anden kommer hjem med fornyet energi. Så man ved jo, at det er en investering.

- Så det er en dejlig følelse, at man kan give den anden plads til det, siger Thomas Lund.

Sørg for at kommunikere ordentligt

For Janni Pedersen og Thomas Lund er kommunikation grundstenen i et godt forhold.

- Kommunikation er alfa og omega. Hvis der er dårlig kommunikation, går man forbi hinanden. Og det kan skabe nogle misforståelser, siger Janni Pedersen.

For Janni Pedersen og Thomas Lund kan ordentlig kommunikation også være med til at løse dårlige situationer.

- Det er vanvittigt vigtigt, og vi prøver at sige til hinanden, hvis vi er inde i en dårlig kommunikationssituation.

For så skal vi gøre vores bedste for at ændre det, så der er ordentlig kommunikation mellem os, siger Thomas Lund.

Hjælp andre

- Når man hjælper andre, får man en masse energi tilbage. Det behøves ikke kun at være at tage børnene med hjem, det kan også være, at man hjælper med at bygge et shelter, eller man hjælper med en eller anden lille opgave.

I hverdagen kan det være svært at få tid til at se ud over sin egen næse, men både for Janni Pedersen og Thomas Lund er det vigtigt at hjælpe venner og bekendte med små og store opgaver.

Det kan for eksempel være en nabo, der har brug for hjælp.

- Jeg synes det med at hjælpe andre, det er vigtigt. Det får man også fælles bånd af, at man kan gå og lave nogle ting sammen, siger Janni Pedersen.

Glem ikke hinanden

Og når alt kommer til alt, så startede Thomas Lund og Janni Pedersens rejse med hinanden – bare de to.

Derfor sørger de også for at pleje deres tosomhed:

- Det er bare vigtigt, at der er noget Janni og Thomas-tid engang imellem. Så parkerer vi børnene hjemme ved nogle bedsteforældre og tager afsted bare os to, så vi får plejet vores forhold, for det kan hurtigt blive hverdag, siger Thomas Lund.

Brug det, I kan

Thomas Lund og Janni Pedersen har fundet de grundsten, der sørger for, at deres parforhold fungerer – også når det bliver hverdag.

Og selvom de håber, at deres måde at gribe tingene an på kan hjælpe, så ved de også godt, at det ikke nødvendigvis er løsningen for andre.

- Man skal selvfølgelig passe på ikke at sætte et facit under et godt parforhold, for det der virker for os, virker ikke nødvendigvis for andre, siger Thomas Lund.

Her er Thomas og Jannis råd opsummeret

  1. Giv plads til hinanden

  2. Sørg for ordentlig kommunikation

  3. Vær aktive sammen

  4. Gør noget for andre

  5. Glem ikke hinanden

Parterapeutens råd

Ifølge parterapeut Mikael Hoffmann gør Janni Pedersen og Thomas Lund de rigtige ting for deres parforhold.

De kommunikerer ordentligt, så de forstår hinanden klart. Og i parforhold er forståelse altafgørende. Desuden vælger de hinanden til.

- Der er tre ord, der beskriver et sundt parforhold; kommunikation, kommunikation, kommunikation. Hvis man ikke kan kommunikere ordentligt med hinanden, så misforstår man hinanden, og så får man ikke dækket den andens behov og sine egne behov, siger han.

For at forstå hinanden skal man kommunikere på en ordentlig måde, selvom det kan være svært.

At kommunikere ordentligt er ifølge parterapeuten ikke blot, at man udveksler ord.

Udover kommunikation er der to ting, som er centrale, når man befinder sig i et forhold med et andet menneske, og som man skal overveje.

- Parforhold handler om at skabe værdi for hinanden. Hvis man tror, at man går ind i et parforhold udelukkende for at få noget, så tager man fejl.

- Kærlighed er et valg. Du skal vælge at give din partner det, vedkommende vil have og har brug for. Når begge parter gør det, så mærker de kærligheden, siger han.

I begge tilfælde er forståelsen afgørende.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.