Følg mig

16-årig pige deler sit liv med 150.000: - Jeg tør ikke rigtigt at stole på nogen

Louise Madsen startede sin Youtube-kanal, da hun var 11 år. I dag forsøger hun at leve et normalt ungdomsliv under berømmelsens unormale rammer.

Musikken pumpede, og dansegulvet var levende på denne sommeraften i juni.

I mængden af mennesker dansede 16-årige Louise Madsen med en flok venner.

Midt under dansen mærkede hun, at nogen tog fat i hende. Og pludselig befandt hun sig i en cirkel af fremmede drenge. Som et dyr i cirkus skubbede drengene hende rundt mellem sig, mens de råbte hendes navn.

Hun kunne se, at de filmede hende, og hun dækkede sit ansigt for at forhindre, at drengene fik hendes skræmte ansigtsudtryk på video. Hun var bange. Rigtig bange.

Derefter mærkede hun en hånd, der tog fat i hende.

Vil inspirere

Begivenheden udspillede sig til Rødovre Byfest for seks måneder siden.  

Louise Madsen er vant til, at folk, især unge mennesker, som hun ikke kender, råber efter hende på gaden eller kommer over og tager fat i hende.

Det er hun, fordi hun er influencer. På sin Instagram-profil, hvor 153.000 mennesker følger med, deler hun glamourøse billeder fra sit liv som ung og kendt. I programmet ’Følg mig – i hælene på influencerne’, som kan ses på TV 2 PLAY, følger vi Louise Madsen og fire andre danske influencere

Influencernes funktion er, at de, som Louise Madsen, deler personlige oplevelser, erfaringer og historier med deres følgere på sociale medier som Instagram og Youtube. Derudover bruger de sociale medier til at reklamere for forskellige brands.

Louise Madsen har også en Youtube-kanal, som var startskuddet til hendes karriere som influencer. På kanalen, som hun startede, da hun var 11 år, følger 96.000 med, når Louise Madsen deler hudløst ærlige videoer om alt fra akne til kæreste- og venindeproblemer. Hun giver råd til unge piger og drenge og er – efter eget udsagn – en "virtuel storesøster" for sine tusindvis af følgere.

Inden hun startede Youtube-kanalen, havde hun prøvet flere sportsgrene af, men mens vennerne fik det sorte bælte i karate og kom på eliteholdet i gymnastik, følte hun sig malplaceret.

- Pludselig fandt jeg ud af, at jeg virkelig elskede at lave Youtube-videoer. Det er både det med at kunne give inspiration til andre og dele sit liv, men det er også det tekniske med at filme og redigere. Jeg elsker det, fortæller hun.

Den dengang 11-årige pige fik lov til at lægge videoerne på Youtube, hvis hendes mor havde set dem igennem først. Hendes følgeskare begyndte at vokse stødt. Flere og flere ville følge med i hendes liv og lytte til hendes råd.

Berømmelsens konsekvenser

Da Louise Madsen var 13 år, blev det, der startede som en hobby, et arbejde. Den unge influencer kom med i ’Splay', som er en medievirksomhed, der samler de største influencere og matcher dem med forskellige brands. 

Hun begyndte at få jobs, og Louise Madsen blev et navn, som kunne reklamere for produkter og tjene penge på det. 

Men livet som ung og kendt skulle vise sig ikke at være uden konsekvenser. Samtidig med at flere og flere fulgte med i den unge influencers liv, oplevede hun hate. Det har siden vist sig som en uundgåelig bagside af medaljen.

Jeg er lidt bange for at gå rundt, og jeg føler mig bedst tilpas, når folk ikke kan se, at det er mig

Louise Madsen

Først blev der lavet én hateside om hende, hvor der blev postet billeder og videoer af hende. Så blev der lavet en mere. Pludselig eksisterede der mindst 20. Og det var blandt andre folk, Louise Madsen kaldte sine venner, som stod bag. 

- Det betyder, at jeg i dag ikke rigtigt stoler på nogen. Jeg har nogle rigtigt gode venner, men jeg har også få af dem. Jeg kan godt føle mig ensom, fortæller hun.

Splittet i to

Tilbage på dansegulvet til Rødovre Byfest viste det sig, at den hånd, som rakte ind og tog fat i Louise Madsen, tilhørte hendes veninde. Veninden fik hevet hende ud af drengenes cirkel. Louise Madsen ville bare væk, og derfor tog de direkte hjem.

Selvom hun normalt er god til at sige "pyt" og lægge de ubehagelige oplevelser bag sig, var denne oplevelse så angstprovokerende, at hun stadig ikke har glemt den. 

Oplevelsen er et af mange eksempler fra Louise Madsens liv på, hvorfor det kan være svært at være influencer og samtidig være 16 år, gå i 1.g og engang imellem bare at ville være et helt almindeligt ungt menneske.

- Jeg føler, at mit liv er splittet i to. Der er den "Lou", som mine venner kender, og som bare er mig. Og så er der den her business-woman, Louise Madsen, der tager til møder efter skole, fortæller hun og fortsætter:

- Noget af det sværeste har været, når folk pludselig ikke kan lide mig. Jeg har tit prøvet at blive råbt efter på gaden eller i bussen. Typisk råber folk mit navn i en nedladende tone og antyder, at jeg ikke skal tro, jeg er noget.

Det har betydet, at Louise Madsen for halvandet år siden fik konstateret angst.

- Det hader jeg. Jeg gider ikke at være den person, som har angst og den person med problemer. Jeg vil bare gerne leve mit liv. 

Når man spørger hende, om hun aldrig har tænkt, at det ikke er tilråbene og haten værd, er svaret klart:

- Fandme nej. Der er ikke nogen mennesker derude, som skal få mig til at opgive min drøm. 

Hætte og solbriller

Angsten og de ubehagelige tilråb fra fremmede på gaden har dog sat sig i hende, og det har betydet, at hun gør, hvad hun kan for ikke at blive genkendt. I sommerperioden går hun typisk med hætte og solbriller. 

- Jeg er lidt bange for at gå rundt, især når jeg er alene, og jeg føler mig bedst tilpas, når folk ikke kan se, at det er mig, fortæller Louise Madsen.

Det har også betydet, at den 16-årige influencer var mere nervøs end sine klassekammerater, da hun startede i 1.g i august. 

- Jeg var bange for, at der var nogen fra min klasse eller årgang, som havde fordomme om mig. Jeg var virkelig, virkelig nervøs.

Louise Madsen har efterfølgende fundet ud af, at næsten hele hendes klasse vidste, hvem hun var. Flere af pigerne havde fulgt hendes Youtube-kanal i årevis.

- Det var ret underligt, for de havde jo egentlig kendt mig i mange år. Men jeg føler stadig, at jeg bare er mig – Louise – når jeg er i skole. Og det er jeg bare så glad for. 

Se, hvordan 16-årige Louise Madsen forsøger at balancere livet som 1.g’er med livet som forretningskvinde i 'Følg mig - i hælene på influencerne'.