Livsstil

Dyrlæge advarer: Hund døden nær efter 'plyndring' af chokolade-kalender

Man skal passe på med at lade sin hund stikke snuden i de søde sager midt i hjerternes fest.

- Giv ikke din hund chokolade!

Sådan lyder et opråb fra dyrlæge Lise Rovsing fra Dyreklinikken Artemis i Hellerup nord for København på Facebook.

Tidligere på ugen havde hun Mopsen Åse inde til en konsultation, der havde stukket snuden i en chokoladejulekalender og spist mange stykker af forskellige karakter - mælkechokolade, fyldt chokolade og mørk chokolade.

Men hvis man ser sin hund tage godt for sig af de søde sager, så skal man straks søge dyrlægen, da større mængder kan være dødeligt for hunden.

- Hunde kan ikke tåle chokolade. Det indeholder stoffet theobromin, der er giftigt for hunde. Stoffet ophobes i kroppen og påvirker organerne. Det er særligt nervesystemet, der rammes, men også hjerte og kredsløb kan tage skade, skriver Lise Rovsing på Facebook.

Derfor opfordrer hun hundeejere til at sørge for, at de firbenede venner ikke kan få adgang til chokolade.

HAR DIN HUND SPIST CHOKOLADE?

Symptomerne vil være afhængige af, hvor meget og hvilken slags chokolade, der er spist.

Typisk ses opkast og øget drikkelyst, senere hjertebanken og kramper. Tegn på forgiftning ses typisk 2 timer efter, chokoladen er spist.

Der kan dog gå op til 24 timer eller længere, før tegnene viser sig.

I så fald skal du straks tage til dyrlægen, så hunden kan få en indsprøjtning, så den brækker sig.

Hunden får øjeblikkelig kvalme og brækker sig og i bedste fald, kommer chokoladen op.

Flere tilfælde i december

Ifølge Michael Butler, der er dyrlæge ved Aalborg Dyrehospital, er det specielt på denne tid af året, at man som dyrlæge ser mange tilfælde, der ligner det, som Mopsen Åse har været udsat for.

- Det sker i særdeleshed i juletiden, at hundeejere kommer ind med deres hund, fordi den har spist chokolade, og har det skidt. På den her tid af året har vi jo julegodter og sådan noget stående fremme på borde og lignende. Når man så forlader et rum, tager hundene for sig, før man har set sig om, siger Michael Butler til TV 2.

Han fortæller, at det især er mørk chokolade, som kan være farligt for hunde, fordi de ikke kan nedbryde det i deres lever.

Spiser en hund på 20 kilo 120 gram mørk chokolade, kan det være dødeligt. Omvendt skal den spise 10 gange så meget mælkechokolade for at blive ligeså syg, skriver Lise Rovsing  i opslaget  på Facebook..

Mopsen Åse brækkede både mad, chokolade og plastik op, da hun kom ind til dyrlægen, men har det i dag helt fint.