Følg mig

Han troede, han skulle smides ud af skolen – samtalen på kontoret ændrede hans liv

Da Emil Olsen var barn, spillede han Playstation alene efter skole, mens de andre børn legede. Nu er han blevet det forbillede, han selv manglede.

- Emil, jeg vil gerne se dig på mit kontor.

- Hvad skal der ske nu? tænkte Emil Olsen, der kun havde gået på Hvidovre Produktionsskole i tre dage.

Da han satte sig i stolen på studievejlederens kontor, blev han overrasket. Spørgsmålet, der kom, havde han slet ikke ventet. 

- Har du nogensinde overvejet at blive youtuber? lød det fra vejlederen.

Studievejlederens datter var youtuber. Og da vejlederen godt vidste, at Emil Olsen kunne lide at lægge makeup, syntes hun, han skulle overveje, om Youtube var noget for ham.

Tankerne rumsterede i Emil Olsens hoved, da han forlod studievejlederens kontor. På det tidspunkt vidste han ikke, at samtalen med vejlederen ville ændre hans liv fuldstændigt.

Følgeren

23-årige Emil Olsen er youtuber og homoseksuel, og så elsker han makeup.

I programmet 'Følg mig - i hælene på influencerne' følger vi ham og fire andre influencere, når de slukker deres kameraer.

I folkeskolen blev Emil mobbet. Han havde aldrig en følelse af at høre til på samme hylde som de andre børn.

Jeg havde ikke min egen stemme, for jeg vidste ikke, hvor jeg skulle placere den

Emil Olsen, youtuber

For at blende ind i mængden købte han de samme bukser, trøjer og sko som de andre. Men der var alligevel altid noget, som gjorde, at han ikke passede ind.

De andre børn kaldte ham "bøsse", "svans" og "faggot".

Emil Olsen beskriver sit teenage-jeg som ”en følger”.

- Jeg havde ikke min egen stemme, for jeg vidste ikke, hvor jeg skulle placere den, fortæller han.

Selvom han ihærdigt forsøgte at passe ind, vidste han godt, at det ikke ville lykkes. Inderst inde var han godt klar over, at han var anderledes.

Derfor gik han alene hjem og spillede Playstation, når de andre børn var sammen med hinanden efter skole.

Hvad han ikke kunne vide, var, at han syv år senere ville sidde foran sit Canon 700D-kamera med blåt hår og med små, fine strøg tegne en tyk streg af eyeliner på sine øjenlåg.

Og at 38.000 mennesker – det antal, som svarer til at fylde Parken i København – ville følge med i hans liv på den anden side af skærmen.

Forvandlingen

Da Emil Olsen var 16 år, begyndte han på produktionsskolen AFUK (Akademiet for Utæmmet Kreativitet). Her begyndte han at forvandle sig.

På produktionsskolen oplevede han for første gang, at folk turde være anderledes, skille sig ud og have anderledes holdninger. Selvom alle var forskellige, var de stadig et stort fællesskab. Det smittede af på ham. Den usikre dreng blomstrede.

Som Emil Olsen slap sin usikkerhed, begyndte han at være ligeglad. Ligeglad med, hvad andre tænkte om ham, når han tegnede sine øjenbryn op, og når han brugte kunstige øjenvipper. Han udforskede sin egen person, og han var glad for det, han fandt.

- Hvis jeg ikke havde gået på skolen, tror jeg ikke, at jeg var blevet den, jeg er i dag, konstaterer han.

- Skolen lærte mig noget sindssygt specielt ved livet: At vi alle sammen er forskellige, og at det er helt fantastisk.

Efter han havde gået på AFUK, startede han på handel- og serviceuddannelsen på Hvidovre Produktionsskole.

Og det var her, studievejlederen kaldte ham ind på sit kontor, efter han havde gået på skolen i tre dage.

x
x

Måske manglede der faktisk noget anderledes inden for Youtube-kanaler i Danmark. Måske var det derfor, han aldrig havde følt, at han havde en, han kunne spejle sig i. Måske var det ham, som skulle være den, andre unge kunne spejle sig i.

Emil Olsen ringede derefter til en manager fra medievirksomheden Splay, der beskæftiger sig med influencere.

Snappen

Det er to et halvt år siden, Emil Olsen ringede til Splay. Under telefonsamtalen med manageren blev det klart for ham, at der på det tidspunkt ikke fandtes en eneste mand i Danmark, som lagde makeup på Youtube.

- Emil, vi har brug for sådan en som dig, sagde manageren i røret.

Kort efter lagde Emil Olsen sin første video på Youtube.

Derefter lagde han endnu en video ud, som han kaldte "naturligt go to makeuplook (både piger og drenge)". Det var meget vigtigt for ham, at han ikke kun henvendte sig til drenge som ham selv.

Studievejlederens datter, som også var influencer, lagde en snap ud på Snapchat, hvor hun henviste til Emil Olsens Youtube-kanal.

En time efter begyndte hans telefon at gå amok. Han forstod ikke, hvad der skete.

Snappen var ude i 24 timer. På de 24 timer eksploderede Emil Olsens Youtube-kanal fra at have 50 abonnenter til at have 2000.

En uge efter havde han 5000.

Emil Olsen beskriver perioden som en ”sløret” del af sit liv. Et liv, som lige pludselig havde taget en skarp drejning. Folk begyndte at skrive til ham, og mange brands efterspurgte ham.

- Jeg tænkte bare ”shit”. Det var så fedt – og det er det stadig, fortæller han.

Emil Olsen er blevet den, han selv manglede, da han var barn. Selv beskriver han det som et kredsløb: Anerkendelsen fra hans 38.000 følgere hjælper ham og inspirerer ham til at inspirere dem.

Han modtager ofte beskeder fra sine følgere. Efter programmet 'Følg mig - i hælene på influencerne' kom ud på TV 2 PLAY, modtog han en besked fra en mor til en otteårig dreng.

Moren skrev, at hendes søn godt kan lide makeup og feminint tøj. Hun takkede Emil Olsen for at bane vejen for drenge som ham.

- Det er virkelig her, jeg ved, at det, jeg laver, er så vigtigt, siger Emil Olsen.

Han fortæller, at folk generelt synes, han er modig, fordi han tør at bane vejen. Noget, han er uenig i.

For han er jo bare en fyr, der lægger makeup.

Se, hvad der sker, når Emil Olsen og fire andre influencere slukker deres kameraer i 'Følg mig - i hælene på influencerne' på TV 2 PLAY.