Årgang 0

'Årgang 0'-Stephanie har fået kæreste og har allerede planlagt, hvornår de skal have børn

Stephanie van der Watt kunne fejre etårsdag med kæresten Jeff Henckel kort før jul, og snart flytter de ind i deres egen lille lejlighed.

Det største danske dokumentarprojekt nogensinde, ’Årgang 0’, nærmer sig sin afslutning.

Serien har gennem 18 år fulgt opvæksten af en række børn, der blev født ved indgangen til det nye årtusind. Nu er børnene blevet voksne og er på vej ud i livet.

En af seriens hovedpersoner, som har været med helt fra begyndelsen, er Stephanie van der Watt fra Slagelse. Hun har udviklet sig fra at være en lidt usikker pige med problemer i skolen til at blive en moden og velfungerende 18-årig, der ved, hvad hun vil.

Også på kærlighedsfronten er der kommet ro på for Stephanie, efter at hun har fundet sammen med sin gamle skolekammerat og 7. klasses-flirt Jeff, som hun kunne fejre etårsdag med 21. december.

- Det går rigtig godt med os. Vi har det sjovt sammen og griner hver dag. Det er vigtigt, tror jeg. Vi ligner nok hinanden en hel del, siger Stephanie van der Watt til TV 2.

I oktober flyttede hun ind på Jeffs værelse hjemme i hans forældres hus, og snart får de flere kvadratmeter at boltre sig på.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

- Jeffs far er i gang med at indrette førstesalen til en lejlighed til os, og vi regner med, at den er klar til indflytning i februar eller marts. Så det glæder vi os meget til, siger hun.

Stephanie forlod dermed hurtigt det anneks, som hun selv havde været med til at bygge i haven hjemme hos sin far, Christian van der Watt. Nu har lillesøsteren Isabella det for sig selv.

Venter med at få børn

Stephanies egne forældre var kun lige fyldt 18 år, da hun kom til verden som deres førstefødte barn. Men selvom hun også meget gerne vil have børn, har hun ikke planer om at blive mor foreløbig.

- Jeg vil rigtig gerne være færdig med min uddannelse først og have været lidt på arbejdsmarkedet, før jeg får børn. Jeg har sagt til Jeff, at når jeg er omkring 26 år, er jeg nok parat til det, siger Stephanie, som bliver afbrudt af kæresten i baggrunden.

- Jeff er ikke helt enig. Han siger 27, så der er lige et års forskel, tilføjer hun med et grin.

Kæresteparret, som begge bliver studenter til sommer, har for længst lagt planer for deres videre uddannelse.

Hvor Stephanie vil være folkeskolelærer og undervise på mellemtrinnet, det vil sige fra 4. til 6. klasse, ønsker Jeff at gå i gang med medicinstudiet. Først vil de dog begge tage et sabbatår for at arbejde inden for deres fremtidige brancher.

Jeff har søgt job som hjemmeplejer på et lokalt plejehjem, og Stephanie vil undervise som vikar på en folkeskole i Slagelse, hvor hun tidligere har været i skolepraktik.

Trives med at være voksen

I forbindelse med sin 18-årsfødselsdag, som Stephanie van der Watt kunne fejre 25. januar 2018, var hun noget bekymret over det ansvar, der ville følge i kølvandet på hendes nye status som myndig.

Men nu hvor hun om få dage fylder 19 år, er situationen en anden. Nu trives hun med at være voksen og kunne bestemme selv.

- Jeg har det faktisk helt fint med det. Jeg har nok vænnet mig til, at jeg er kommet ind i den fase i mit liv. Det er jo sådan, det er, og så skal man vel bare udvikle sig på den måde, siger hun.

Jeg kan bare genkende hendes mor i hende på en eller anden måde

Jeff Henckel, kæreste til 'Årgang 0'-Stephanie

Ifølge Jeff Henckel, som har kendt Stephanie helt fra 2. klasse, hvor de gik i parallelklasse, er hans kæreste på det seneste blevet meget mere moden.

- Hun er begyndt at være utroligt voksen. Jeg kan ikke komme med nogle specifikke eksempler. Men jeg kan bare genkende hendes mor i hende på en eller anden måde, lyder det drillende fra Jeff Henckel.

Som så mange andre 18-årige er Stephanie van der Watt også for længst begyndt at tage køretimer og har netop været oppe til teoriprøve. Hun synes, det er ret nemt at køre bil. Kun én ting har hun lidt svært ved.

- Når man kører i en rundkørsel, skal man orientere sig over skulderen, sætte blinklyset til og dreje samtidig. Det kan godt være en udfordring, forklarer hun med en lille latter og tilføjer:

- Parallelparkering frygter jeg også lidt. Men det er vi ikke nået til endnu.

Fortsætter som designer i mors kjolefirma

Ved siden af HF-studiet bruger Stephanie en del tid på sin fritidsinteresse som designer i sin mors tøjfirma, som hedder Såfinduer. Firmaet har specialiseret sig i prinsessekjoler til små piger, men vil her til foråret udvide konceptet med en ny kollektion af konfirmationskjoler, som Stephanie har fået ideen til.

- Det er faktisk et ønske, jeg længe har haft. At jeg gerne vil lave nogle konfirmationskjoler, som går op i lidt større størrelser. Jeg ved jo, at Isabella (Stephanies lillesøster, red.) har haft svært ved at finde sin kjole, fordi hun netop er lidt større i det. Og hun er jo ikke den eneste, der kæmper med vægten, siger Stephanie.

Indtil videre har den kreative Slagelse-pige designet fem forskellige modeller, som hun har liggende som tegninger på sin computer, og som hendes mor vil tage med til systuen i Filippinerne, næste gang hun rejser derover.

Stephanie van der Watt har også planer om at bringe sin store interesse for at tegne og male med sig ind i sit fremtidige job som folkeskolelærer, hvor hun drømmer om at undervise i blandt andet billedkunst.

Hun glæder sig til sommer, når hun er færdig med sin HF, og har for længst bestilt studenterhuen.

Se premieren på sidste sæson af 'Årgang 0' lige nu på TV 2 PLAY eller tirsdag 22. januar klokken 20.00 på TV 2.