68-årig elsker skateboard og skater på job hver dag

Henning Buddig mener, at flere voksne burde skate, for det giver et godt fællesskab med de unge.

Med sort hættetrøje, gråt hår og et skateboard under fødderne stryger 68-årige Henning Buddig hver dag på arbejde på Aarhus Universitet.

Han er Danmarks - måske - ældste skater, og han benytter enhver lejlighed til at træde op på sit bræt. Hver morgen skater han til og fra busstoppestedet, når han skal på arbejde, og han øver sig i at køre på rampe i den lokale skatehal på Djursland.

- Jeg er faktisk ret god til at skate på gaden. Undskyld, jeg siger det, men det er jeg altså. Men på ramper og det med at vende skateboardet i luften - kickflip - det kan jeg ikke, lyder det fra den aldrende skater.

Henning Buddig skal ikke bruge meget plads, før han hiver skateboardet frem.
Henning Buddig skal ikke bruge meget plads, før han hiver skateboardet frem. Foto: Privat

Frivillig i skatehallen

Henning Buddig blev bidt af en gal skater ved et tilfælde for tre år siden.

På et loppemarked faldt han over et par brugte rulleskøjter, som kom med hjem. Han begyndte at rulle frem og tilbage hjemme på sin vej.

Men så opstod der et problem.

- Min skræk var jo vinteren, for så kunne man pludselig ikke mere, når man nu var rigtig godt i gang, fortæller han i 'Go' morgen Danmark.'

Han startede som frivillig i den lokale skatehal, så han kunne fortsætte sin nye hobby på trods af regn, kulde og sne. I skatehallen eksperimenterede han med at stille sig op på et skateboard, og en dag tilbød en af de unge drenge at lære ham at køre på skateboard.

På sit arbejde har Henning fået kælenavnet Skater-Henning.
På sit arbejde har Henning fået kælenavnet Skater-Henning. Foto: Privat

- Inden eftermiddagen var omme, havde jeg begge ben oppe på det og mærkede, at jeg godt kunne rulle på det. Og så kunne det ikke gå hurtigt nok med at få købt mit eget, fortæller Henning Buddig.

Det er bare livet

Tre år senere ruller han derudaf i sikker stil. Favoritdisciplinen er at køre ligeud, og vilde tricks og hop overlader han til de unge. Men han kan altid forbedre og forfine sin teknik.

- Lige nu øver jeg et kick-turn, hvor man kører på rampen og drejer 180 grader rundt. Det er svært, siger Henning Buddig, der også har et mål om at lære at køre med højre fod forrest på brættet.

Henning Buddig foretrækker at køre ligeud, men øver sig i at køre på rampe.
Henning Buddig foretrækker at køre ligeud, men øver sig i at køre på rampe. Foto: Privat

Nede i skatehallen høster den 68-årige skater anerkendelse fra de unge, når han triller rundt i hallen pakket godt ind i beskyttelsesudstyr på albuer, knæ, håndled og hoved.

- Det er sejt, siger de, lyder det beskedent fra skatebanens alderspræsident, der ikke skater for beundring og high fives.

Han gør det for sin egen skyld.

- Det gode humør smitter. Den energi, fordomsfrihed og glæde er simpelthen livsglæde. Man skal ikke tænke over ting, og hvis man går og mugger lidt over noget, der er galt, så skal man bare ud og skate. Det er livet, siger han.

Skateboard med i kufferten

Henrik Buddig mener, at mange flere voksne burde prøve at skate med deres børn eller børnebørn. Fællesskabet, han får med de unge i skatehallen, er stærkt, selvom han er meget ældre og kører lidt mere forsigtigt end de andre.

- Jeg tror, at de ville ønske, at det var deres forældre, der gjorde det, for det kunne da være fedt, fortæller han.

Henning Buddig skater på ferien på Tenerife. Privatoptagelser. Video: Astrid Skov Andersen

Han tager også altid skateboardet med i kufferten, når ferien går til Tenerife. Når han som sejler lægger til kaj, tager han også altid en tur på skateboardet på havnen. Og skateboardet åbner for nye bekendtskaber, for der er mange, der er nysgerrige og vil snakke med den gamle mand, der triller rundt.

Henning Buddig har sin egen Youtube-kanal, hjemmeside og en Facebookside, hvor han deler videoer og billeder af sig selv på skateboardet og af træningsøvelser, som han holder sig i form med.