Erik B. Jørgensen tager tit sin datter med på eventyr
Rejser

Sådan kommer du nemt og billigt på eventyr i den travle hverdag

Annoncørbetalt indhold: Man behøver ikke rejse langt væk for at opleve et eventyr. En ny trend handler om at dyrke det, du kan finde lige ved døren.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Santa Maria.

Da Janni Krull Jensen på 57 år blev mormor for omkring fire år siden, besluttede hun sig for, at hun ville lave en masse ting, som hun elsker, med sit barnebarn.

Det betyder cykelture, overnatninger i det fri og grillpølser over bål på stranden.

Hun er nemlig meget glad for at være i naturen og har nok altid været det. Hun er vokset op på en ø og beskriver sin barndom, som om hun voksede op i en slags osteklokke, hvor hun var tæt på dyr og naturen.

Hun er også et meget aktivt menneske. Blandt andet fisker hun, dykker og kører på motorcykel.

Om samarbejdet (Santa Maria)

Denne artikel er en del af en artikelserie, som præsenteres i samarbejde med Santa Maria.

I serien sætter vi fokus på, hvad der er godt ved at gøre hverdagstingene på en ny og anderledes måde.

Hun har fundet ud af, at der findes et fællesskab af mennesker, der dyrker samme livsstil, som hun gør.

Det handler om, at man kan finde eventyr lige ved døren, uanset hvor man bor, hvad man laver og så behøver det ikke koste en formue. Med kreativitet og gåpåmod er alt muligt.

Små og store eventyr kan vække de samme følelser

De fleste, der dyrker denne fritidsinteresse, peger på den engelske eventyrer og forfatter Alastair Humphreys som ophavsmand til at konceptualisere det.

Efter han havde deltaget i flere hårde løb og rejser verden over, fik Alastair Humphreys den idé at tage en del af det elitære og uopnåelige ud af at tage på eventyr. Eventyr burde også være for almindelige mennesker med almindelige liv, sagde han til forskellige medier, efter han i 2012 blev kåret som årets eventyrer af magasinet National Geographic.

Året forinden havde han nemlig forsøgt sig med små, overkommelige eventyr på en dags varighed, som altsammen skulle kunne gøres i England, hvor han bor.

Det blev blandt andet til en svømmetur i Themsen og en gåtur langs motorvejen M25 rundt om London.

Det har inspireret folk verden over til for eksempel at pakke en taske og tage på fisketur en hverdagsaften, overnatte i det fri og møde på arbejde næste dag. Det hjælper, hvis man for eksempel har adgang til et bad på arbejdspladsen.

Det er et af de eksempler, som Erik B. Jørgensen nævner som en måde at få mere eventyr i hverdagen.

Han er 43 år, forfatter og foredragsholder, og så er han det, man på moderne dansk kan kalde en outdoors-mand.

Han har rejst med Slædepatruljen Sirius, og så er han tidligere jægersoldat, og selvom der selvfølgelig er forskel, kan han sagtens få den samme fornemmelse af eventyr fra en enkelt overnatning i dansk natur, som han kan fra sine store ture rundt i verden, siger han.

Det fortæller han også en del om, når han holder foredrag om sin livsstil. Egentlig handler de oftest om nogle af hans store ture gennem for eksempel Alaska eller Finland, men han har også opdaget, at der er en interesse for de små hverdagseventyr.

Taler danskerne for lidt sammen? 29-årig talte med 100 fremmede på 100 dage

Tag ud alene eller med andre

Han fortæller, at det godt kan virke overvældende på folk, når de hører om nogle af hans store ture i verden, eller når han fortæller om sin baggrund fra jægerkorpset.

Men til en stor del af de andre eventyr, han fortæller om, behøver man hverken duelighedstegn eller kompas.

- Når jeg ikke tog på en stor tur, så tog jeg for eksempel med min kæreste i shelter. Det gjorde jeg også meget, da jeg senere fik min datter.

Lige fra hun var lille har Erik B. Jørgensen haft sin datter med på ture i vildmarken

Janni Krull Jensen har også gerne sin nære familie med, men ligesom Erik B. Jørgensen har hun heller intet imod at tage afsted alene.

Når hendes kæreste tænder for fjernsynet om aftenen, kan hun for eksempel finde på at cykle en tur i stedet for. Så sker det tit, at hun er tilbage, når programmet er slut.

Mange elsker solnedgange, men de tager ikke selv ud og ser dem

Janni Krull Jensen

Hun fotograferer også meget fra sine ture, og hun har fået smag for at tage billeder af solnedgange.

Når hendes venner så ser billederne på Facebook senere, begynder de gerne at kommentere ting, som at de ville ønske, at de selv kom ud og så den slags.

- Nogle af dem vil også gerne med mig, men det har jeg ikke altid lyst til. For mig handler det også om at være der i mit eget selskab.

Mange af hendes ture kommer af, at hun kan se på himlen, at hun har en god solnedgang i vente. Hun forklarer, at der gerne skal være nogle skyer med huller i, så lyset stadig kan komme igennem.

- Så skynder jeg mig til stranden. Jeg er ret spontan på det punkt. Mange elsker solnedgange, men de tager ikke selv ud og ser dem.

Erik B. Jørgensens råd til at komme i gang

 1. Drop snobberiet

  Der er ikke en rigtig eller en forker måde at tage på eventyr på.

  Hvis man vil pakke øl og bøffer med, fordi ens eventyr skal være ligesom “Nak & Æd,” så er det helt fint. Hvis man skal have en stor oppakning, fordi man ikke synes sit barn skal mangle noget, så er det også helt fint. Nogle kan godt gå meget op i den slags, men det er ligemeget, siger Erik B. Jørgensen.

 2. Sæt et mål, men vær klar til afvige

  Når han tager på et eventyr, kan han godt finde på at planlægge en rute eller sætte et mål - det kunne være en shelterplads til overnatning. Men man skal også være klar til at kunne afvige fra ruten undervejs, eller hvis shelterpladsen viser sig at være optaget.

 3. Start med hvad du har, og hvad du kan.

  Hvis du aldrig har tændt et bål før, så skal du ikke sætte næsen op efter at lave mad med tændstål og kviste. Det er fint at begynde med lighter og spritbrikketter. Hvis du ikke har et telt, så kan du overnatte i et shelter. Det er ligemeget, om du har tæpper, dyner eller sovepose med til de første ture.

 4. Begynd at pakke, før du tager afsted

  Hvis du har planer om at tage på dit eventyr om lørdagen, så er det ærgerligt at bruge det meste af dagen på at pakke. Pak i stedet lidt i forvejen. På den måde kan du også opdage, om der er noget galt med dit udstyr, inden du skal bruge det. Det virker ekstra godt med børn, for så kan man strække eventyret ud over længere tid, hvis man pakker lommelygten om lørdagen, finder puden om tirsdagen, køber snacks til turen om onsdagen og så videre.

Sådan gør man Danmark mere eventyrligt

Erik B. Jørgensen indrømmer, at han også en gang imellem kan blive ramt af tanker om, at en tur kan være kedelig i Danmark. Men når det kommer til stykket, har han aldrig fortrudt en tur.

Han har flere gange oplevet at kunne grine ad sig selv fra teltets tørvejr efter en lang vandretur i silende regn, fortæller han.

Det handler for ham også om at lade sig begejstre - også overfor ruter, han har taget før. Hvis man ikke planlægger dem så nøje, så kan man også opleve nye ting på turen, fortæller han.

Men turene kan ikke bare opstå spontant for ham. Han er nødt til at prioritere tiden til dem. Ellers overtager vanerne, som de gør for så mange andre. Så kan man let havne et sted i sin tilværelse, hvor den ene dag tager den anden, og så kan det være svært at komme til at gøre noget andet, end det man plejer, siger han.

Kend de tre typer af vaner - og hold dine nytårsforsætter

En måde, Erik B. Jørgensen selv har brugt, er, når han alligevel skal ud i landet for at holde foredrag. For nyligt fandt han nemlig ud af, at han kunne komme i nærheden af den sydjyske vestkyst - en del af landet, han manglede at cykle i.

Så tog han afsted mod sit foredrag, men sørgede også for at have tiden til at cykle de cirka 80 kilometer, der er mellem Esbjerg og Tønder.

Derfor foreslår Erik B. Jørgensen også, at hvis man vil i gang med at opleve flere hverdagseventyr, eller et større eventyr for den sags skyld, så gælder det om at komme i gang hurtigt.

Han forklarer, at hvis man har en stor drøm om at sejle jorden rundt om fem år, skal man ikke spinke og spare og leve på en sten og udskyde det. I stedet for tror han på, at det er bedre at sejle en gang imellem. Så finder man ud af, hvad man har brug for til små ture, og så får man en fornemmelse for, hvad man ville få brug for på en større tur.

- Det samme gælder, hvis du vil cykle. Så finder du af, om der er noget galt med dine påhængstasker for eksempel. Hvis du prøver det af, så finder du også ud af, om du kan lide det.

Soloture og en veninde med næse for fossiler

Til dagligt er Janni Krull Jensen socialpædagog og arbejder med voksne mennesker med autisme. Hun fortæller, at hun også bruger sine ture ud i naturen til at koble af fra arbejdet, der godt kan fylde meget i tankerne.

For Janni Krull Jensen gælder det, at der kun er få mennesker, hun virkelig har lyst til at have med på sine ture. Det er hendes børn, hendes kæreste og hendes barnebarn.

Hun har dog gennem nogle af sine bekendte fået en fossil-veninde, som hun kalder hende. De to har begge en forkærlighed for at finde fossiler, og de ved begge to, hvor det er godt at lede på strandene, når det bliver lavvande.

- Vi tog engang til Endelave og Hjarnø og sov blandt andet i en spejderhytte. Jeg tror, vi brugte 100 kroner og en færgebillet på hele turen.

Janni Krull Jensen går i det hele taget meget op i at spare penge, hvor hun kan. Hun fortæller, at hun altid har sit udstyr parat. Trangiasættet er pakket med tallerkener, bestik, salt og peber og den slags. Det har hun købt som genbrug.

- Småbørnsfamilier kan have tanker om, at de skal i Legoland eller Knuthenborg for eksempel, men det koster hurtigt mange penge for indgangsbilletter og mad. Tag børnene med på stranden i stedet for - børnene får samme oplevelse af at lave noget sammen med familien.

Udover trangiasættet er det også nødvendigt for hende, at hun tager en presenning med, når hun skal overnatte i shelter.

- Jeg kan meget bedre lide at sove i shelter. I regnvejr behøver man ikke bøvle med at kravle ind og ud af et vådt telt for eksempel. Og mit barnebarn ved ikke noget bedre, end hvis jeg siger, at vi skal sove i shelter.

Så bruger hun presenningen til at give sig selv lidt privatliv, men det hjælper også mod myg og morgenlys en tidlig sommerdag.

- Det er godt, når jeg har mit barnebarn med. Så vågner hun ikke klokken fire.

Grillpølser og saltvand efter børnehaven

Janni Krull Jensen fik også mange små eventyr med sit barnebarn for et års tid siden, hvor barnebarnets mor skulle tage kørekort om onsdagen. Så lavede Janni Krull Jensen en henteaftale med sin datter, men i stedet for bare at samle op i børnehaven og så tage hurtigt hjem, tog de til stranden.

- Dengang spiste vi mad over bål hver onsdag. Ja, mad over bål… Det var tit bare en pølse, eller også havde jeg forbagt nogle kartofler derhjemmefra. Det behøver ikke være så fancy.

Man kommer nok ikke udenom, at Janni Krull Jensen er en kvinde med en masse energi. Og måske også mere end de fleste, men det udelukker ikke andre fra at kunne gøre som hende, siger hun.

- Alle kan gøre det. Jeg tænker en tanke, og så handler jeg efter den. Ja, jeg havde nok fået en diagnose, da jeg var barn, hvis det fandtes dengang - men jeg passer også på mig selv; min ryg er dårlig, så jeg vandrer for eksempel ikke så meget.

Men hun er ikke nervøs for, om hendes energioverskud kunne gå ud over andre. Det er også noget, hun har talt med sin kæreste om.

- Jeg har haft ham i 15 år, og han siger tit, at det er så fedt, at hvis han siger nej til at komme med på en tur, så tager jeg afsted alligevel. Det er der mange, der ikke gør, mener han. Den slags forstår jeg ikke, at folk lader sig begrænse af. Det koster jo ikke ham noget, at jeg tager afsted.

Janni Krull Jensen indrømmer, at det lyder, som om hun og hendes kæreste ikke laver ting sammen, men det passer heldigvis ikke. De formår endda at kombinere nogle af deres forskellige interesser, når hun for eksempel tager til Sønderborg for at dykke, så tager han kajakken med og sejler i den.

For Erik B. Jørgensen er det også vigtigt at nævne, at man godt kan få mere eventyr i sin hverdag uden nødvendigvis at være et aktivt udendørsmenneske, som han er.

Et nemt trick er at opleve sin by som turist. I København kan man tage på kanalrundfart eller tage på museum. For ham gælder det bare, at han finder sin glæde og energi i naturen. Men ligesom han kan glædes over små oplevelser i naturen, kan man også glædes over små oplevelser andre steder, mener han.

Oplev verden som et barn

Han peger på, at problemer nok opstår, når man begynder at se på verden med øjne som en voksen.

- Som voksen er det nemt at tænke, at når man har prøvet eller set noget før, så er det ikke spændende længere.

Det skal man lægge fra sig. En anden ting, som også kan spænde ben, er tanken om, at en oplevelse gerne skal være perfekt. Det dræber motivationen for mange mennesker, siger han.

Det er i den barnlige fascination, at man finder nøglen til at få eventyret ind i sin hverdag.

Som voksen er det nemt at tænke, at når man har prøvet eller set noget før, så er det ikke spændende længere

Erik B. Jørgensen

Det bliver han især klar over, når han tager sin datter med.

- Min datter er ti år. Da jeg begyndte at tage hende med på ture, dengang hun var lille, kunne jeg virkelig mærke, at vi havde noget sammen. Det havde jeg ellers været nervøs for, at vi ikke ville have.

Men det har de, og nu har hun været med på mange ture ude i det fri. Han fortæller, at han har oplevet en enorm nærhed med hende, når de har været væk fra computere og telefoner ude i et shelter. Hun har også været med på længere ekspeditioner rundt i Danmark, Finland, Grønland og Sverige.

Disse fem ting får power couple's forhold til at holde

- På en tur gennem Danmark så vi en odder dykke. Det varede måske i fem sekunder, og det var mest bagenden, vi så. Selvom min datter har set flere af de programmer, hvor de zoomer helt ind i knurhårene på dyret, så synes hun, at det var endnu federe at se en odder i virkeligheden.

Netop det at tage rundt i Danmark er vigtigt for Erik B. Jørgensens filosofi og også for ideologien bag de små hverdagseventyr.

Eventyret er nemlig lige derude, og hvis man forstår at sætte pris på, hvad man ser, så kan Faarup være lige så spændende som Finland.

Janni Krull Jensens råd til at komme afsted

 1. Sæt det i kalenderen

  Den ene dag kan nemt tage den anden. Derfor er det vigtigt, at man siger, at man vil gøre det på en bestemt dag. Så kan det være en tur til stranden, i parken eller i en skov. Det betyder ikke så meget.

  Hvis hun er inviteret til en familiefest et sted, kan hun også finde på at undersøge, om der for eksempel er en strand i nærheden, som hun kan gå en tur på.

 2. Forbered noget at lave

  Janni Krull Jensen har svært ved at tage afsted uden et formål. Så hun tager enten sit kamera med, eller også skal hun lede efter fossiler.

  Hvis man har et barn med, så er det let at tage en lille skovl og en spand med. Så kan man se, hvor mange sneglehuse, man kan finde. Hvis man også tager noget med, som man ved barnet godt kan lide at spise, så kan den slags også hjælpe, hvis barnet er ved at blive træt.

 3. Find nogen at dele oplevelserne med

  Hvis man mangler nogen at tage afsted med, så er Facebook et rigtig godt sted til at finde ligesindede. Janni Krull Jensen har flere grupper, hun deltager i, så hun både kan pleje sin motorcykelinteresse og sin dykkerinteresse. I dem kan man tit arrangere ture eller spørge, hvornår nogen tager afsted.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.