GO'

74-årig tysklærer springer ud som youtuber: - Min kone kan slet ikke forstå mig

Han var egentlig gået på pension, men nu har tysklæreren Kaj Borchert taget en ny metode i brug for at sprede sin kærlighed til tysk.

Der, die, das og kasserollebøjninger.

Det er er ikke ord, man normalt hører komme ud af munden på en youtuber, men det har en tysklærer fra Dragør sat sig for at lave om på.

For der skal nye metoder til, hvis vi skal lære vores børn det tyske sprog.

Sådan lyder det fra 74-årige Kaj Borchert i ’Go’ morgen Danmark’.

Efter at have undervist folkeskoleelever i tysk i mere end 50 år har han startet sin egen Youtube-kanal, hvor han underviser i faget på sin egen måde.

Siden kanalen 'Kajs kanal' gik i luften i september 2018 har flere end 1200 meldt sig som følgere og ser med, når Kaj Borchert underviser og forsøger at rette op på det dårlige image, han mener, faget har fået.

- Hvis jeg gik ned ad Strøget og spurgte 100 voksne mennesker, hvad deres hadefag i folkeskolen var, så ville det vise, at mange har traumer med tysk, og det vil jeg gerne ændre på. Det er derfor, jeg har lavet en Youtube-kanal, lyder det fra den 74-årige.

Interessen for sproget falder

Kaj Borcherts tiltag kommer i en tid, hvor interessen for sprogfagene er støt dalende.

Ifølge Undervisningsministeret gik blot hver tiende elev i 1.g på en sproglig studieretning i 2017, og på universiteterne optages færre på sprogstudier. Fra 2017 til 2018 år faldt optaget inden for netop den type fag med yderligere 15 procent. 

- Det er ikke svært at få øje på, at vi skal have vendt udviklingen, lød det fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et indlæg i Altinget.dk i august.

For virksomhederne efterspørger i stigende grad medarbejdere, der kan begå sig på flere sprog.

Kaj Borchert tror, at det hovedsageligt er grammatikken, der tager livet af lysten til at lære, når det gælder tysk.

- Engelsk kan vi alle, fordi vi ser film og hører sange, men tysk kommer senere, og man sidder ikke og ser tysk tv, og så tror jeg, grammatikken virker vanskelig at forstå, og det er rigtig synd, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

74-årige Kaj Borchert bruger alle remedier i sin undervisning. Der skal ikke klovnes, men man skal som underviser fange børnenes interesse. Selv bruger han gerne computerspillet Fortnite i tyskundervisningen.

Derfor bruger Kaj Borchert sin egen metode, når han skal undervise.

For man er nødt til at fange børnenes interesse, hvis de skal lære noget, lyder det.

- De børn, vi har i skolen i dag, de er ikke de samme som for ti år siden. Det kræver noget andet. Du kan ikke bare gå ind og fylde tavlen, som du kunne før i tiden. Det handler om at skabe noget sammen med børnene, være livlig og også kunne gå med på en joke, siger Kaj Borchert.

Her ses en af de plancher, Kaj Borchert bruger, når han underviser via sin Youtube-kanal. Den er gammeldags, og det er helt bevidst, siger han. Alt kan laves på en computer, men formerne og farverne bliver ikke de samme, mener han.

Sådan blev han youtuber

Blandt andet bruger den 74-årige derfor alle regnbuens farver på de plancher, han bruger, når han taler begejstret om det tyske sprog.

På videoerne er alt analogt, alt foregår helt nede på jorden, og tempoet er bevidst sat helt ned, så alle kan følge med, lyder det.

- Det er skåret ud i pap, så enhver kan forstå det, siger han selv.

Det var den særegne stil, som i første omgang fik en kollega til at foreslå, at Kaj Borcherts undervisning blev optaget på video.

Den oprindelige tanke var, at den kun skulle lægges op på skolens intranet, så skolens elever kunne gense undervisningen, når de kom hjem, men fordi reaktionen fra både børn og kolleger var enormt positiv, udviklede det sig hurtigt, fortæller han selv.

- Lige pludselig blev der sagt: "Du skal have din egen Youtube-kanal, og den skal hedde 'Kajs kanal', så egentlig var det ikke noget, jeg havde så meget indflydelse på. Så pludselig stod jeg som 74-årig og var Youtube-kanal-ejer, siger Kaj Borchert.

Afstemning

Var tysk et hadefag for dig i folkeskolen?

Kajs kone forstår ham ikke

Egentlig var han gået på pension, da han for fire år siden blev bedt om at hjælpe til med undervisningen på den lokale skole i Dragør.

- Jeg ved godt, der sidder en masse morfædre derude, som er gået på pension for længe siden, men jeg vil gerne lære børnene tysk, og det kan jeg gennem min Youtube-kanal, siger Kaj Borchert.

- Og så blev jeg bare grebet af det at undervise. Det holder mig frisk, og lærerne og børnene siger også: "Du skal fandme ikke holde op".

Den eneste, der ikke helt forstår ham, er hans 13 år yngre kone, lyder det fra den 74-årige youtuber.

- Hun kan slet ikke forstå, at jeg bliver ved, men det er sgu mit liv. Toget kører jo for fanden, og jeg vil gerne nå nogle ting, slutter Kaj Borchert.

Se den 74-årige tysklærer fortælle, hvorfor tysk grammatik overhovedet ikke behøver at være svært, på TV 2 PLAY.