Havfruer på dybt vand

35-årig kvinde har stukket halen mellem benene hele livet: Mine døtre skal ikke blive som mig

Carina Toft Mortensen har aldrig følt sig god nok. Hun meldte sig til et program for at overkomme sin vandskræk. I kølvandet fulgte et bedre selvværd.

Tårerne pressede sig på.

Hun var for første gang i årevis iført en badedragt.

Den var både sort og slankende, men alligevel flyttede hun ubevidst hænderne op foran maven, så de kunne dække lidt.

Hendes kavalergang lyste hvidt på den ellers solrøde hud og afslørede, at det var sjældent, hun var så letpåklædt.

Carina Toft Mortensen fremtvang et smil, men hun følte sig nøgen og sårbar, som hun stod der foran fem kvinder, hun lige havde mødt.

Deres rosende ord nåede slet ikke ind til hende. Det gjorde den slags aldrig.

- Når man ikke selv føler sig smuk eller pæn i den badedragt, så er det svært at tage imod, hvad andre siger, fortæller hun.

Men som hun stod der, utilpas i sin nye badedragt, begyndte hendes rejse mod et bedre selvværd.

Badedragten var største forhindring

Det var første dag under optagelserne til programserien 'Havfruer på dybt vand', og Carina Toft Mortensen og de andre deltagere skulle finde sig en badedragt.

De fem kvinder havde meldt sig til programmet for at slippe af med deres vandskræk, men for Carina var badetøjet den allerstørste hurdle.

Så langt tilbage hun kan huske, har hun været utilfreds med sin krop.

På det punkt er den 35-årige fynbo ikke alene. En undersøgelse, Megafon har udført for TV 2, viser, at knap hver fjerde kvinde ikke er tilfreds med sit udseende.

Særligt slemt ser det ud for den aldersgruppe, Carina hører til; de 30- til 39-årige. Her er en tredjedel utilfredse med deres krop, og næsten lige så mange synes, at de er grimmere end gennemsnittet.

Det seneste halve år er Carina rykket ud af statistikken. Hun er ikke kun sluppet af med sin vandskræk, hun har også ændret opfattelse af sig selv og har fået modet til at tage en drastisk beslutning.

Halen mellem benene

Det var dog ikke ligefrem mod, der strålede ud af hende, da hun fik at vide, at hun og de andre deltagere i ’Havfruer på dybt vand’ efter ti uger skulle svømme 200 meter i havvand.

De velkendte tanker begyndte at presse sig på.

- Kan jeg gennemføre det, eller bliver det endnu et nederlag for mig? Endnu en ting, hvor jeg bare stikker halen mellem benene og smutter ud af kattelemmen?

Den løsning havde hun valgt, sidst hun gjorde et forsøg på at blive venner med vandet.

For ti år siden havde hun meldt sig til et kursus mod vandskræk, men allerede efter to gange var hun stoppet med at komme.

I stedet for at se sin frygt i øjnene valgte hun at gå og aldrig komme tilbage.

Stopper, mens legen er god

Generelt har Carina Toft Mortensen tendens til at stoppe, så snart hun møder modstand.

Hun har altid været så bange for at fejle, at hun har sagt fra på forhånd, inden hun kunne nå at træde ved siden af. Også når det gjaldt om at finde en karrierevej.

Hun har været i gang med så mange uddannelser, at hun næsten ikke kan huske dem fra hinanden. Alt fra dyrepasser og sundhedshjælper til konditor er blevet prøvet af.

Hun har ikke været dårlig til noget af det, men alligevel er hver og en af dem røget ned i hendes samling af halvfærdige studier.

- Når jeg først kom i gang, tænkte jeg: ”Det her kan jeg slet ikke finde ud af at gennemføre. Jeg dumper sikkert alligevel, så det er nemmere bare at stoppe, inden det bliver et nederlag for mig".

I 2014 lykkedes det Carina at færdiggøre en uddannelse som sundhedsservicesekretær. Der var dog ikke nogen efterspørgsel på folk med den baggrund, så Carina har aldrig brugt den i praksis. Året efter blev uddannelsen lukket. Succesen blev forvandlet til endnu et nederlag.

Pakket ind i vat

Carina Toft Mortensen kan ikke huske, at hun nogensinde har troet på sig selv. Til gengæld kan hun huske at være vokset op med en følelse af ikke at høre til.

- Jeg har altid følt, jeg var anderledes. Jeg kan stå iblandt 100 mennesker og føle, at jeg er helt alene. At jeg er mærkelig i forhold til alle de andre, fortæller hun.

Hun voksede ellers op med kærlige forældre, der ofte fortalte hende, at hun var god nok.

Hendes barndom var tryg, og hun manglede aldrig noget. Alligevel er hun overbevist om, at det er barndommen, der har været med til at gøre hende så usikker på sig selv.

- Det er et eller andet sted et luksusproblem, men jeg er blevet overbeskyttet. Jeg blev pakket ind i vat, siger hun.

Forældrene gjorde alt for Carina. Hun lærte aldrig at tage bussen, for de kørte hende altid. Og da hun fik en hest i konfirmationsgave, blev det farens opgave at muge ud.

- Jeg lærte ikke at være selvstændig. Jeg fik ingen knubs, og jeg mærkede aldrig livet på egen krop, siger hun.

Carinas forældre er ikke ene om uforvarende at gøre en beskyttet barndom til en bjørnetjeneste.

Flere studier har vist, at unge, der ikke er blevet stillet krav i deres barndom, har lavere selvværd end deres jævnaldrende.

Når man som barn ikke får lov at gøre tingene selv, vil man føle sig mindre kompetent, viser et af studierne.

Når først selvværdet er i bund, er det svært at komme ud af den negative tankegang. Selv hvis man finder en partner, der støtter, vil man have svært ved at tage anerkendelsen til sig.

Det var lige netop sådan, Carina havde det. Selvom hendes mand de sidste 20 år har bakket hende op, er ordene prellet af.

Døtre spejler hende

Efter Carina fødte tre døtre, blev det kun værre.

Graviditeterne satte deres præg på hendes krop. Maveskindet trak sig aldrig helt sammen, og endnu engang blev Carina ramt på selvværdet. Hun følte, at alle andre kiggede på hendes mave.

Når familien var sydpå, lå hun fuldt påklædt på en liggestol, mens børnene og manden plaskede rundt i poolen. Så slap hun for både badetøj og vand.

Med årene begyndte hendes dårlige selvværd at smitte af på døtrene.

Den ældste på 12 år ville ikke længere klæde om i idrætstimerne.

Og selvom Carina stod fast på, at hun skulle, var hun ikke selv en god rollemodel.

- Jeg er et forbillede for mine børn. De gør, hvad jeg gør. Jeg ved, at jeg har mine fejl og mangler, og det er jeg nødt til at sørge for, at pigerne ikke får. De skal ikke blive ligesom mig. Mine børn skal have et godt syn på sig selv, siger Carina Toft Mortensen.

Samtidig skræmte det hende, at hun ikke var i stand til at redde sine børn, hvis de en dag var ved at drukne. Derfor meldte hun sig til ’Havfruer med vandskræk’.

Fik tics

I sommer iklædte hun sig for første gang i årevis en badedragt.

Hun tog den ene model på efter den anden, og dag blev til aften, inden hun fandt en, hun kunne affinde sig med.

Da hun trådte frem foran de fire andre kvinder, skulle hun kæmpe for at holde tårerne tilbage.

Det blev begyndelsen på ti uger, hvor Carina var under maksimalt pres.

Når hun var i vandet, begyndte hun at udvikle tics, hun aldrig havde haft før. Med pegefingerneglen kradsede hun siden af tommelfingeren. Igen og igen. Indtil der gik hul.

Men for hver gang hun havde en succesoplevelse i vandet, steg hendes selvværd.

- Jeg begyndte at tænke: ”Jeg gør, hvad jeg føler er rigtigt for mig. Så kan folk sgu synes, hvad de vil”. Jeg ville ikke længere finde mig i, at folk behandlede mig dårligt.

Det fik Carina til at gå til sin chef. Hun havde i lang tid følt sig udnyttet på sin arbejdsplads.

Men nu havde hun fået nok.

- Jeg gik op og bad om nogle bedre forhold, og da jeg ikke kunne få det, sagde jeg: ”Fint, så siger jeg op”, siger hun.

Fra den ene dag til den anden stod hun uden job. Uden en egentlig plan.

Samtidig kæmpede hun for at lære at svømme. Hendes træner havde egentlig insisteret på, at hun skulle svømme uden hjælpemidler, men også her havde Carina fået modet til at sætte foden ned. Hun ville have lov at bruge sin snorkel.

- Jeg blev ligeglad og sagde: ”Prøv at hør: Det er sådan, jeg gør.”

Og det stod hun fast på.

Slut med at gemme sig

I dag kan Carina Toft Mortensen tydeligt mærke forandringen indeni.

Hun har affundet sig med, at hun ser tåbelig ud, når hun tropper op i svømmehallen med snorkel og våddragt.

Og så har hun opdaget, at de andre i omklædningsrummet slet ikke lægger mærke til de ting, hun selv opfatter som fejltrin.

- Jeg skænker det jo ikke en tanke, når nogen i svømmehallen vejer 150 kilo, så hvorfor skulle de kigge på mig?

- Vi har jo alle sammen et eller andet punkt, vi ikke er glade for, men der er jo ingen, der ser de ting. Det er jo kun en selv. Det er åndssvagt at gå og skamme sig over, hvordan man ser ud. Hvorfor skulle jeg lade være med at leve livet eller gøre de ting, jeg har lyst til, fordi jeg ser ud, som jeg gør?

Hun er blevet mere ligeglad. For døtrenes skyld gemmer hun sig ikke længere bag håndklædet, når hun skal klæde om.

Det går også fremad med at tage imod komplimenter. Her er Carina dog ikke kommet helt i mål endnu.

- Jeg øver mig i det, men det er en lang proces.

Se, hvordan det går, når Carina skal finde sig en badedragt, i ‘Havfruer på dybt vand’ på TV 2 PLAY.