Livsstil

Ny undersøgelse: Her er de danskere, der bedst kan lide sig selv

Midaldrende mænd er mest tilfredse med deres udseende, men de unge føler sig mest lækre.

Hvor tilfreds er du med din krop og dit udseende?

Sandsynligvis rimelig godt tilfreds, hvis du er bosat i Region Hovedstaden, og knap så tilfreds, hvis du bor i Region Midtjylland.

Det viser en undersøgelse, Megafon har udført for TV 2.

Lige nu sætter TV 2 fokus på kroppen og vores forhold til den i programmerne 'Date mig nøgen' og 'Havfruer på dybt vand'. Og i den forbindelse har vi taget temperaturen på danskernes forhold til deres udseende.

1050 danskere er blevet spurgt, hvor tilfredse de er med deres krop og udseende generelt, og det viser sig, at alt fra køn og alder til politisk overbevisning og bopæl har betydning for, hvordan man ser på sig selv.

Således tyder det på, at en mandlig københavner på 55 år, der stemte på Alternativet ved sidste valg, er mere tilfreds med det, han ser i spejlet, end en 33-årig kvinde fra Aarhus, som stemmer på Enhedslisten. De to er arketyperne på henholdsvis en dansker, der er glad for sin krop, og en dansker, der ikke er det.

Nedenfor kan du blive klogere på, hvordan vi danskere ser på os selv, og hvad vi helst ville have var anderledes på vores kroppe.

Hvem kan bedst lide sig selv?

Arketypen på en dansker, der er tilfreds med sit udseende, er:

 • Mand
 • 50-59 år
 • Bosat i Region Hovedstaden
 • Højest gennemførte uddannelse er en studentereksamen
 • Bor i en husstand, der tjener mere end 800.000 kroner om året før skat
 • Stemmer på Alternativet
Hvem har det værst med sig selv?

Arketypen på en dansker, der er utilfreds med sit udseende, er:

 • Kvinde
 • 30-39 år
 • Bosat i Region Midtjylland
 • Højest gennemførte uddannelse er folkeskole
 • Bor i en husstand, der tjener mellem 500.000 og 599.999 kroner om året før skat
 • Stemmer på Radikale Venstre, Dansk Folkeparti eller Enhedslisten
Hvad synes kvinder om sig selv?

Generelt er de adspurgte kvinder mere utilfredse med deres udseende end mændene.

24 procent af kvinderne angiver, at de er utilfredse med deres udseende, mens det tal kun er 16 procent for mændenes vedkommende.

Samme tendens viser sig, når kvinder og mænd skal forholde sig til, om de er pænere eller grimmere end gennemsnittet. Også her er kvindernes selvtillid lavere end det modsatte køns.

Lige knap en femtedel af kvinderne synes, at de er lækrere end gennemsnittet, mens det er en fjerdedel af mændene, der har den opfattelse.

Når det kommer til at udpege ting, man ikke er tilfreds med ved sin krop, er der endnu en gang stor forskel på kønnene. Kvinderne finder i snit 2,4 ting ved dem selv, som de ville ønske var anderledes, mens mændene kun finder 1,6.

Og det er ikke så underligt, hvis man spørger Kenneth Reinicke, der er lektor og forsker i køn ved Roskilde Universitet.

- Det hænger sammen med kulturens konstante blik. Kvindekroppen bliver målt og vejet på alle leder og kanter, og derfor er der flere ting, kvinder kan være utilfredse med. Kvindekroppen er mere opdelt, mens mænd – hårdt trukket op – enten er muskuløse eller fedladne, og så gælder det over hele kroppen, siger han.

Hvad synes mænd om sig selv?

Generelt er de danske mænd mere tilfredse med deres udseende end kvinderne. 64 procent af de adspurgte mænd er tilfredse med, hvordan de ser ud, mens kun 16 procent ikke er det.

Samtidig synes 25 procent af de adspurgte mænd, at de er pænere end gennemsnittet. Det tal er for kvindernes vedkommende 19 procent. 

Det hænger sammen med, at mænd overordnet set ikke har det, som Kenneth Reinicke kalder kulturens blik på deres kroppe.

- Historisk set er mænd blevet målt på, om de kunne forsørge og beskytte en familie. Det har været mere vigtigt for en mand at være succesfuld end at se godt ud, siger Kenneth Reinicke, der selv er 52 år. Dermed hører han til den gruppe, der er mest tilfredse med deres udseende: mænd mellem 50 og 59 år.

Det kan hænge sammen med, at mænd i 50’erne ikke bliver biologisk ramt af overgangsalderen, som kvinder gør.

- Den her alder er ikke så hård ved os mænd, så vi har lettere ved at komme overens med, hvordan vi nu engang ser ud. 

Når mændene bliver bedt om at pege på ting ved deres krop, de ikke er glade for, finder de i gennemsnit 1,6 ting hver. Kvinderne finder derimod 2,4 ting.

Hvad er danskerne utilfredse med ved deres kroppe?

Danskerne er mest utilfredse med deres maver og deres vægt generelt. 44 procent af de adspurgte er ikke glade for deres mave, mens 39 procent ville ønske, at der stod nogle andre tal på badevægten.

Det er især nordpå i Region Nordjylland og blandt Dansk Folkeparti og De Konservatives vælgere, at der er stor utilfredshed at spore omkring maveregionen.

De yngste adspurgte er blandt dem, der er utilfredse med flest ting ved deres krop.

De 18- til 39-årige peger i snit på 2,6 ting, som de ikke er tilfredse med – og ligegyldigt om det drejer sig om mave, balder, hænder eller fødder, er de yngste dem, der er mest utilfredse. Kun et enkelt sted overgås de i utilfredshed, nemlig af de 40 til 49-årige, som er en anelse mere utilfredse med deres halse.

Hvem føler sig mest lækre?

At man er tilfreds med sit udseende, betyder ikke nødvendigvis, at man føler sig lækker.

For mens de unge mellem 18 og 29 år ligger midt i feltet, når det drejer sig om tilfredshed, er det dem, der har mest selvtillid, når de bliver spurgt, om deres udseende ligger over, under eller på niveau med gennemsnittet. En tredjedel af dem synes, at de er mere lækre end gennemsnittet.

Hvem føler sig mindst lækre?

Mens det er dem i aldersgruppen 18-29 år, der føler sig mest lækre, er det dem, der er en anelse ældre – 30 til 39 år – som har det modsat.

Det kommer faktisk bag på Kenneth Reinicke, der er lektor og forsker i køn ved Roskilde Universitet. Alligevel kommer han med et bud på, hvorfor det forholdet sig sådan.

- Det overrasker mig. Jeg ville tro, at man i 30’erne, hvor man er ved at stifte familie, er undskyldt, fordi man ikke får sovet om natten. På den anden side kan det også spille en rolle, at kvinden lige har født, og at man ikke har tid til at træne, som man gjorde tidligere, siger han.

Arketypen på en, der føler sig grimmere end gennemsnittet, er en kvinde, der bor i Region Sjælland eller Nordjylland, og som stemmer på SF.