Pludselig stod en mand med blanke sko i restauranten - nu drømmer Fyn om Michelin-stjerner

Mandag uddeles de eftertragtede Michelin-stjerner til landets bedste restauranter.

Det gastronomiske Danmarkskort har et hul i midten.

De Michelinstjerner, der hidtil er blevet drysset ud over de bedste danske restauranter, har ikke ramt Fyn. Endnu.

Mandag uddeler Michelinguiden igen stjerner, og i år er der gode chancer for stjernedrys på øen.

I efteråret kørte en udsendt michelinmedarbejder nemlig rundt og besøgte en række fynske restauranter.

Blankpolerede sko

Michelinmanden besøgte blandt andet Sortebro Kro i Odense en tirsdag i september. Her spiste han en tre-retters frokostmenu ved bord syv, og efterfølgende bad han pĂĄ fornemt engelsk om at tale med 'mr. Pedersen'.

Michelinguiden

Michelinguiden blev første gang udgivet i ĂĄr 1900 af den franske dækfabrikant AndrĂ© Michelin. 

Den har til hensigt at oplyse rejsende om de forskellige kulinariske muligheder, der byder sig hvorend man skulle komme hen. 

I 1930'erne blev der indført et stjerne-system for at præcisere kvaliteten af de enkelte spisesteder. 

  • 1 stjerne: En god restaurant i sin kategori
  • 2 stjerner: Rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter
  • 3 stjerner: Ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter   

Køkkenchef John Kofod Pedersen var på et ærinde i byen, da de ringede fra restauranten og sagde, at en michelininspektør spurgte efter ham. Han skyndte sig at drøne hjem for at mødes med inspektøren.

- Aldrig har jeg set sĂĄ blankpolerede, sorte sko. Det var ligesom pĂĄ tegnefilm, fortæller John Kofod Pedersen.

Køkkenchefen og Michelin-inspektøren satte sig pĂĄ terrassen og snakkede i 45 minutter. Men det var ikke helt uden nerver for John Kofod.

- Det var en drøm, der gik i opfyldelse, siger John Kofod Pedersen. 

En drøm, som startede i den fynske koks hoved for over ti ĂĄr siden. 

Stjerner til provinsen

John Kofod har længe syntes, at det var for ringe, at Michelinguiden ikke besøgte provinsen, og han har arbejdet ihærdigt for at overtale guiden til at kigge pĂĄ andre dele af Danmark end blot Hovedstaden. 

I 2008 skrev han et brev til Michelin, som brancheorganisationen, fagforeninger, kokkeskoler og sĂĄgar Prins Henrik skrev under pĂĄ. Brevet blev sendt til Frankrig.

- Vi hørte sgu aldrig en skid, fortæller køkkenchefen.

I 2015 blev den første stjerne givet til en dansk restaurant uden for København, og i 2018 sad John Kofod ansigt til ansigt med en Michelin-inspektør, der lige havde spist tre retter på hans restaurant.

Missionen var lykkedes. Nu mangler der bare en fynsk stjerne på det gastronomiske Danmarkskort for at være helt i mål.

Hemmeligt besøg

Om Sortebro Kro bliver tildelt en stjerne mandag, er John Kofod dog ikke sikker pĂĄ. 

Michelininspektøren fortalte nemlig, at der skulle to besøg til, før der kunne tildeles en stjerne. PĂĄ det første besøg ville inspektøren give sig til kende, og pĂĄ det andet ville det foregĂĄ anonymt. 

SĂĄ selvom John Kofod har spejdet efter blankpolerede sko siden september, ved han ikke, om der har været camouflerede michelingæster siden. 

- Vi har mange forskellige typer gæster og også mange udlændinge. Så der kan sagtens have været nogen, der havde med guiden at gøre, siger John Kofod.

Stjerne til Fyn

Af andre fynske restauranter, der bliver nævnt som mulige stjernekandidater, er Pasfall, The Balcony og Falsled Kro. Sidstnævnte er mest sandsynlig, vurderer TV 2s madekspert Svend Rasmussen. 

- Det mest oplagte sted at give en stjerne ville være Falsled Kro, og Michelin har postet billeder fra kroen pĂĄ deres officielle Instagramkonto, sĂĄ mon ikke, der er noget pĂĄ vej der?, lyder forudsigelsen fra Svend Rasmussen. 

Det vigtigste for John Kofod Pedersen er dog, at der kommer en stjerne til Fyn - og ikke nødvendigvis til Sortebro Kro. 

- Jeg tror, at vi fĂĄr Ă©n pĂĄ Fyn. Jeg hĂĄber, at det er i ĂĄr, den kommer. Vi har sat mange gode bĂĄde i vandet her pĂĄ Fyn, siger John Kofod Pedersen.

- Vi har lavet Gastro Fyn, som er et gastronomisk fællesskab, hvor de bedste restauranter samarbejder med hinanden for at fĂĄ flere gastro-turister til øen. Og i tilfælde af, at der er en michelininspektør i byen, ringer vi til hinanden.

PĂĄ Sortebro Kro har de ikke planer om at følge uddelingen af ĂĄrets nordiske michelinstjerner, der finder sted i Musikhuset i Aarhus mandag aften.

Der er heller ikke planlagt en eventuel fejring, hvis uddelingen skulle udløse en stjerne til kroen. 

- Vi har brødkursus for medarbejderne, sĂĄ for os er det en helt almindelig mandag, siger John Kofod og tilføjer: 

- Men vi har jo altid lidt bobler liggende, hvis der skulle ske noget uventet sĂĄdan en dag.

Sidste ĂĄr blev 26 danske restauranter belønnet med en eller flere stjerner - i alt 31 stjerner blev det til. Kortet viser restauranterne, der fik en stjerne i 2018.