Slut med stribede vaser og Instagram-venlige planter: Her er seks boligtrends, der hitter nu

16x9
Lourdes og Nicolai er et af de fire par i 'Nybyggerne' 2019. Foto: Andre Blinkilde / TV 2

Vores hjem er ikke længere en lige så stor del af vores identitet udadtil – og det smitter af på vores indretning, mener boligstylist.

Har vi egentlig brug for en sofa i stuen? Hvilke opbevaringsløsninger giver mest mening på sigt? Og hvordan udnytter vi et ekstraværelse, så det giver værdi for os og ikke kun for vores gæster?

Det er nogle af de tanker, som dukker op i år i TV 2-programmet ’Nybyggerne’, hvor fire par igen skal færdigbygge og indrette deres drømmehus.

Hvert par kæmper som altid med at imponere programmets to dommere. Men i år er de også særligt bevidste om at indtænke, hvad der giver mening for netop dem.

Og netop de overvejelser er meget kendetegnende for boligindretningen lige nu, forklarer boligstylist Mette Helena Rasmussen, der er dommer i ’Nybyggerne’.

- Trenden lige nu er, at vores hjem skal afspejle, at man tager udgangspunkt i sig selv. Det skal vise, hvilket liv vi lever, og så skal det give mening for os. Derfor skal de ting, vi omgiver os med, have betydning, siger Mette Helena Rasmussen.

Mette Helena Rasmussen og Ask Abildgaard udgør i år dommerduoen i 'Nybyggerne'.
Mette Helena Rasmussen og Ask Abildgaard udgør i år dommerduoen i 'Nybyggerne'. Foto: André Blinkilde / TV 2

Færre ting og længere holdbarhed

Tidligere har "den perfekte bolig" ellers været en del af manges identitet – både udadtil og på sociale medier som Instagram. Men det, oplever boligstylisten nu, er ved vende. Ganske enkelt fordi vi er trætte af forbrugsræset og af at fylde vores hjem med stribede vaser, planter eller puder i velour, bare fordi det er på mode.

- Flere kommer til at spørge sig selv: "Hvad har vi egentlig brug for?" Og det handler i høj grad om, at ord som bæredygtighed og genbrug ikke længere kun er forbeholdt et særligt segment på Østerbro, men nu har sneget sig ind på os alle, siger Mette Helena Rasmussen.

Hun forudsiger derfor, at vi i fremtiden vil bruge vores penge på oplevelser, restaurantbesøg eller en hobby fremfor boligindretningen.

Når vi så bruger penge på møbler og andre ting til hjemmet, er det mere for vores egen skyld, end for vores image. Derfor vil flere også bruge kræfter på at indrette rum, der førhen blev opfattet som mere ligegyldige. 

- I 90'erne var køkkenet det helt store statusrum. Lige nu laver vi badeværelser, og så investerer vi mere energi i, at eksempelvis soveværelset er lækkert, fordi vores bolig netop skal være for os, siger Mette Helena Rasmussen. 

Derfor er mange også blevet mere kritiske over for, hvilke møbler de køber og putter ind i hjemmet.

- Vi skammer os mere over bare at skifte ud. Derfor vælger vi langtidsholdbare løsninger i hjemmet og tager måske endda afstand fra brands, som bare spytter unødvendige ting ud i massevis. Vi indretter kort sagt med mere omtanke på os selv og den klode, vi lever på, siger hun.

Seks ting, der hitter i boligindretningen 2019

Jordfarver og "øko-look"

De brændte jordfarver er dominerende i 'Nybyggerne' i år. Her hos Ida og Mads i gult hus, der har indrettet et te-rum i et af deres ekstraværelser. Foto: Metronome / TV 2
Farverne har ikke kunnet være vilde og mange nok de seneste år. Men nu skruer vi altså en anelse ned og skifter farvekortet ud med et mere neutralt et, hvor nuancer som brun, beige og grå er dominerende. 
- Vi er ved at være færdige med, at man bare lige maler en væg grøn eller pink, fordi det er smart lige nu. Det skal holde i længere tid, og derfor vil vi se, at hvide vægge og generelt det mere nøgne "øko-look" vinder mere frem, siger Mette Helena Rasmussen.

Møbler på mål

En reol, der fylder hele væggen, udnytter kvadratmeterne optimalt og skaber mere opbevaring. Her hos Stine og Kenneth i blåt hus. Foto: Metronome / TV 2
Vi er blevet mere villige til at bruge tid og penge på, at tingene skal vare i lang tid, og at det skal være gode løsninger. Derfor vinder skræddersyede møbler som opbevaring under sengen eller en bogreol skabt til en bestemt væg frem i flere hjem. 
- Når man skræddersyer møbler til hjemmet, udnytter man kvadratmeterne optimalt. Så får man præcis den løsning, der passer til ens hjem, og så er man måske mindre tilbøjelig til at skifte hurtigt ud, siger Mette Helena Rasmussen.
Hun tilføjer, at vi som forbrugere også er blevet mere opmærksomme på at bruge gode materialer, der ikke har ødelagt vores klode.

Genbrug

Gamle vinduer, stole, borde og lamper kan få nyt liv og give personlighed i hjemmet. Her hos Lourdes og Nicolai i grønt hus. Foto: Metronome / TV 2
Genbrug i alle mulige former er stadig en stor trend, men det skal ikke længere kun være være sjovt og skævt. Det skal også understøtte det liv, vi lever. 
- Genbrug er sympatisk og meningsfyldt, og det kan vi gode lide. Vi bruger de ressourcer, vi har, og strækker dem så langt som muligt. Efterhånden har genbrug vundet så meget indpas, at det er blevet helt uset, at man bare smider ud og køber nyt, siger Mette Helena Rasmussen.

Lyse træsorter

Lyse træsorter går også igen flere steder i 'Nybyggerne'. Her i Sif og Mathias' soveværelse i rødt hus. Foto: Metronome / TV 2
Teak- og palisandertræ har været det helt store hit i møbelafdelingen de senere år. Men nu må det ellers så populære, mørke træ vige sin plads for det lyse træ.
Det skaber varme, lys og hygge på en naturlig måde og skaber kontrast til de hvide vægge.
- Det er især de lyse, ubehandlede træsorter som eg, ask og fyr, der vinder frem i mange hjem, siger Mette Helena Rasmussen.

Det naturlige look

Bambuskurve, røgfarvede glas og andre naturlige udtryk er velkommen i boligen i 2019. Her hos Lourdes og Nicolai i grønt hus. Foto: Metronome / TV 2
En af de lidt udefinerbare tendenser i 2019 er, at boligen skal være afstressende og rolig. Vi har travlt som aldrig før, og derfor skal vores hjem give os ro, når vi kommer hjem.
Hvordan man skaber det, er jo individuelt. Men fælles for mange er, at man prioriterer komfortable møbler, rolige farver og naturlige materialer. ​
- Vi kommer til at se lyse bomuldssofaer i groft møbelstof og generelt materialer som uld og hør. Derudover vinder røgfarvede glas og bambuskurve også mere frem.

Personlighed

Boligen er til for os - og derfor skal de løsninger, vi laver, ikke længere kun være pæne, men også brugbare. Foto: Metronome / TV 2
Boligindretning har i de senere år handlet meget om at dokumentere sit overskud på de sociale medier. Vi har lagt billeder ud af den nyeste lampe, en lille fin vase eller en træabe på en hylde - og de Instagram-venlige planter har domineret mange hjem. 
Men den bølge vender nu.
- Det handler i højere grad om nærvær og om at indrette sin bolig for sin egen skyld. Derfor skal de ting, vi køber, have en betydning for os selv, siger Mette Helena Rasmussen, der derfor også forudser, at billeder af vores hjem vil fylde mindre på de sociale medier.

Du kan se 'Nybyggerne' hver onsdag klokken 20.00 på TV 2 og på TV 2 PLAY.