London forbyder burgerreklamer i bus og metro
Ekspert anbefaler lignende forbud i Danmark.
Sodavand, burgere og slik må ikke længere pryde reklameskiltene i Londons busser og undergrund.
Mandag træder et forbud mod junkfoodreklamer nemlig i kraft i hele Londons offentlige transportnetværk.
Formålet med forbuddet er at sætte en stopper for den voldsomme udvikling af fedme og overvægt blandt børn og unge.
- Fedme blandt børn bringer livet i fare for Londons unge. Det risikerer at bringe et kæmpe pres på et i forvejen overbebyrdet sundhedsvæsen, sagde Londons Labour-borgmester, Sadiq Khan, ifølge The Independent i forbindelse med vedtagelse af forbuddet.
- Det er bydende nødvendigt, at vi reagerer kraftigt på den tikkende bombe nu og reducerer eksponeringen af reklamer for junkfood, lød det.
Reklameforbuddet gælder alle mad- og drikkevarer med et højt indhold af fedt, salt og sukker.
Fastfoodkæder som McDonald’s og Burger King vil dog fortsat have lov til at reklamere, men kun for deres sunde produkter som salater og sukkerfrie drikkevarer. Det har McDonald’s tænkt sig at gøre, skriver The Evening Standard.
Danmark bør følge trop
Et forbud mod reklamer for usund mad er en rigtig god idé, lyder det fra Jens-Christian Holm, der er fedmeforsker, overlæge og leder af Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Sygehus.
Selvom England har større problemer med overvægt end Danmark, er han ikke i tvivl om, at det ville være en god idé at indføre lignende forbud i Danmark.
- Vi er på vej det samme sted hen. Vi er bare ikke lige så langt i udviklingen endnu. Derfor mener jeg, at den slags analoge tiltag er på sin plads – og meget gerne inden det går så galt som i andre lande, siger Jens-Christian Holm.
- Det er den eneste vej at gå, for i øjeblikket er vi ved at få tæsk af svær overvægt. Der er ingen, der tager det tilstrækkeligt seriøst eller handler på det. Det her er et lille skridt i forsøget på at handle på det, siger Jens-Christian Holm.
Fedmeeksperten understreger, at et forbud mod reklamer blot er én ud af mange ting, der skal til for at vende den dårlige spiral med fedme.
Mere omfattende forbud
Jens-Christian Holm mener, at et reklameforbud burde være langt mere omfattende end blot usund mad i offentlig transport. Der er ingen grund til, at befolkningen skal eksponeres for hvilken som helst slags usunde fødevarer på nogle som helst platforme.
- Er det sundhedsskadeligt, skal det ikke markedsføres. Slik er jo ikke godt. Slik, sodavand, juice, iste, saft, kakao, fastfood er noget skidt. En kaskade af produkter ville falde for det, siger Jens-Christian Holm og sammenligner med forbuddet mod reklamer for cigaretter.
Det ville både være et stærkt signal og have en reel effekt, mener han.
- Det er et ret skarpt signal fra politikerne til befolkningen om, at man bliver nødt til at forholde sig konkret til problemet med fedme, siger han.
Ingen beviser for effekt
Det britiske forbud kan ende med at blive dyrt for Londons offentlige transportnetværk, der ifølge reklameindustrien vil miste omsætning for mere end 85 millioner kroner årligt.
Samtidig mener industrien, at forbuddet er misforstået.
- Der er ingen beviser for, at reklameforbud kan afhjælpe børnefedme, siger direktør Justin Cochrane fra Outsmart, der repræsenterer firmaer, som reklamerer udendørs, til The Guardian.
I Amsterdam i Holland indførte man et tilsvarende forbud i 2017.