Kan man spise sig rask?

Ti syge danskere spiste sig sundere på tv – sådan går det dem i dag

Anden sæson af ’Kan man spise sig rask?’ er forbi. Her kan du læse, hvordan det er gået dette års deltagere, siden optagelserne sluttede.

I fire år var Allan Tegners aftenritual anderledes end de flestes.

Når tænderne var børstet og tøjet taget af, satte han sig på sengekanten og iførte sig en gennemsigtig silikonemaske.

Fra maskens snude var han med en hvid slange koblet sammen med en maskine i vindueskarmen, der skulle hjælpe ham med at trække vejret. Det samme skulle et skud astmamedicin hver morgen og aften.

Indtil for kort tid siden var den i dag 51-årige Allan Tegner nemlig en af de cirka 45.000 danske mænd, der lider af søvnapnø.

Lidelsen betyder, at svælget i løbet af natten lukker til og stopper vejrtrækningen i op til et minut ad gangen. Det kan ske flere hundrede gange, og for Allan Tegner betød det, at han vågnede 10-12 gange hver eneste nat.

Om morgenen følte han sig derfor træt, smertefuld og mørbanket i både krop og sind. Samtidig var han overvægtig, havde forhøjet kolesterol og retning mod en fremtid med diabetes.

Fra patient til inspirator

I dag, et halvt år efter Allan Tegners deltagelse i TV 2-programmet ’Kan man spise sig rask?’, er billedet et helt andet.

Grundkuren i 'Kan man spise sig rask?'

Grundkuren for alle deltagere i programmet er:

  • 600 gram grøntsager, bær og frugter hver dag
  • Meget fisk og fuldkorn
  • Daglig motion
  • Holde sig fra alkohol og sukker

Derudover eksperimenterer deltagerne individuelt med specifikke madvarer, der kan have en gavnlig effekt på netop dem og deres sygdom.

Det kan både ske ved at tilføje fordelagtige fødevarer og ved at udelukke fødevarer, der forværrer symptomerne.

Under 12 ugers optagelser fik Allan Tegner at vide, at han først og fremmest skulle begynde at tabe sig. Kosten blev omlagt fra massive mængder kød til grøntsager, fisk og fuldkorn. Og så blev der skruet gevaldigt op for motionen. Alt sammen noget, som programmets eksperter samt flere læger og forskere mener også kan forbedre sundheden og forebygge sygdom hos andre.

Man dør ikke af det – tværtimod

Allan Tegner, 51 år

Den formel har Allan Tegner holdt fast i.

Hvor han for under et år siden blev betegnet som lettere fed, har han tabt sig cirka 20 kilo, halveret sin fedtprocent og med egne ord fået omrokeret den resterende del af sin gamle krop fra ”blæver til muskler”.

Han er begyndt i motionscenter, går daglige ture i rask tempo og har senest investeret i en mountainbike ved siden af sin racercykel.

- Jeg har meget mere overskud. Rigtig meget mere overskud. Det har været det hele værd, siger Allan Tegner til TV 2, mens han er ved at flytte.

Med sin nyfundne energi er han og hustruen nemlig også begyndt at se andre områder af deres liv efter i sømmene. Et af deres ønsker har længe været at flytte tættere på naturen - så nu tager de springet.

- Noget af det bedste er, at det har sat ringe i vandet. Både hos min familie og det team af kollegaer, jeg er i. Det var ikke farligt at ændre livsstil, kunne de godt se. Man dør ikke af det – tværtimod.

Et helt almindeligt menneske

Selvom Allan Tegner som forhenværende slagter tidligere svor til kød i kosten, har det været overraskende nemt at udskifte med grøntsager, fortæller han.

- Jeg savner overhovedet ikke kød. Og den der søde trang er også forsvundet. Det gør det også lidt nemmere.

Modsat under optagelserne drikker Allan Tegner dog nu en gang imellem en øl eller et glas vin. Præcis hvor vægten ligger, bekymrer ham heller ikke, så længe han føler sig godt tilpas. Og motionen kan da også af og til glippe på meget travle arbejdsdage, eller når tiden løber med at sætte det nye hjem i stand.

- Men jeg higer stadig efter at komme ud at træne. For jeg sover langt bedre om natten, når jeg har presset lungerne. Når jeg vågner om morgenen, er jeg så endnu mere frisk, siger Allan Tegner.

Det går endda så godt med søvnen, at den gamle iltmaske ikke længere er at finde ved Allan Tegners sengekant. I stedet er maskinen leveret tilbage til søvnklinikken i Svendborg.

Heller ikke astmamedicinen er der brug for længere. For i dag lever Allan Tegner uden apnøer.

- Jeg kom af med alt i december, og det har været fantastisk. Af med medicinen og af med maskinen. Nu sover jeg som et helt almindeligt menneske om natten, siger han.

Herunder kan du læse, hvordan det er gået de øvrige deltagere fra anden sæson af ’Kan man spise sig rask?’

Du kan også se eller gense deltagernes kamp på TV 2 PLAY.

Maria smed medicinen for tidligt

Maria Sørensen, 39 år

Sygdom: Psoriasisgigt

I programmet: Maria var så plaget af sin sygdom, at hun havde svært ved at bevæge sig.

Hun skulle især spise mere C-vitamin, for eksempel fra persille, peberfrugt, grønkål, broccoli og kiwi. Gåture og varmtvandstræning hjalp hende til at bevæge sig trods smerterne.

I sit forløb firdoblede Maria distancen, hun kunne gå, fra 500 til 2000 meter, og hendes betændelsesniveau faldt fra 62 til 22, hvor normalniveauet er 10. Den allersidste måling havde dog igen et udsving på 62.

Status i dag: Maria følte så stor fremgang, at hun i december uden lægekonsultation valgte at droppe sin medicin. Det resulterede i et langt hospitalsforløb.

- Min drøm har altid været at blive medicinfri. Så meget, at jeg valgte ikke at forhøre mig hos nogen. Så det er mig selv, der har lavet den fejl, siger hun.

Maria fokuserer nu på at komme sig og nå tilbage til samme niveau, som da optagelserne sluttede. Hun går igen ture og spiser fortsat som i programmet.

- Jeg skal acceptere, at jeg er blevet slået hjem. Lige puste ud og så starte forfra. Men jeg har fået noget i mig, der siger, at den her sygdom ikke skal have lov at bestemme. Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre for at komme igen.

Lene slap af med 27 års smertefuld kløe

Lene Dyg, 45 år

Sygdom: Atopisk eksem

I programmet: For Lene Dyg lød opskriften især på grøntsager og masser af sunde fedtstoffer. Blandt andet i form af  hampefrøolie og rigeligt med fisk.

Samtidig skulle hun bevæge mere – i det omfang de sviende og kløende udbrud af eksem tillod hende.

Fremgangsmåden gav pote. På 12 uger tabte Lene sig 11 kilo og normaliserede sin fedtprocent. Tilmed var hendes eksem stort set forsvundet.

Status i dag: Lene har overrasket både sig selv og eksperterne og er efter næsten tre årtiers behandling i dag medicinfri.

- Jeg har to steroidcremer tilbage i skuffen. Som en mental sikkerhed. Men jeg tror ikke, jeg når at bruge dem, før de bliver for gamle, siger hun.

Siden optagelserne har Lene tabt sig yderligere syv kilo og højest haft lidt tør hud henover vinteren. En årstid, som ellers normalt er hård ved hendes symptomer.

- Jeg er nået dertil, hvor jeg begynder at tro på det. At det faktisk er for real. En måned eller to mere, så tør jeg godt sige højt, at jeg føler mig helt rask, siger Lene Dyg.

Line glæder sig til at løbe igen

Line Nymark Nielsen, 29 år

Sygdom: Astma

I programmet: Line spiste især fermenteret mad med gavnlige bakterier, da mavens tarmflora ofte kan påvirke astma. Derudover skulle hun løbe og øve sig på en dybere vejrtrækning.

Efter 12 uger havde hendes lunger ikke længere samme hvæselys som forinden, og hun følte sig langt mindre anstrengt.

Målingerne viste også en forbedret lungefunktion, og hvor hun før tog medicin en til tre gange dagligt, havde hun nu behov for en enkelt dosis hver anden eller tredje dag.

Status i dag: Under optagelserne blev Line ramt af lungebetændelse, og det samme er sket to gange siden. Det har sammen med to andre infektioner sat en kæp i hjulet på fremgangen.

- Nogle dage eller uger går det bedre end andre, men jeg giver bestemt ikke op. Jeg er evigt taknemmelig for alt den hjælp og rådgivning, jeg har fået, siger Line.

Hun tænker mere på sin kost end tidligere, men de nylige indlæggelser har sat hendes løb på lavere blus. I stedet går hun mindst 10.000 skridt hver dag - 5000 under indlæggelse.

- Det kan tydeligt mærkes på min krop og mit humør, hvis jeg ikke får gået en god tur. Jeg glæder mig dog især til, at jeg igen kan begynde at løbe.

Martin er gået fra ti til to toiletbesøg

Martin Jacobsen, 39 år

Sygdom: Kronisk tarmbetændelse (Collitis)

I programmet: Med en mave, som sendte Martin akut på toilettet cirka ti gange dagligt, gjaldt det om at få en både sund og tarmvenlig kost. Blandt andet ved at blende grøntsager som kål, broccoli og gulerødder, avocado og gurkemeje.

Samtidig skulle Martin konsekvent undgå gluten og kager. Han skulle også motionere mere og strække ud.

Det hjalp til at nedbringe de daglige afføringer til to-tre om dagen, og Martin følte, at han fik større kontrol over sin mave. Hans blodprocent steg også til et sundere niveau.

Status i dag:  I dag ligger antallet af Martins toiletbesøg normalt på to-fire om dagen. Han er stadig ikke styret af at skulle have et toilet i nærheden.

Han føler sig klogere på, hvilke fødevarer der for ham afhjælper eller forværrer symptomerne. Eksempelvis pasta skiftet ud med linser, mens kartofler har vist sig at være i orden.

- Kostændringen er holdt ved. For hvis jeg ikke gør det, går min mave amok. Hvis jeg tager en fredagsslikpose, går der nærmest kun fire minutter, så er den der, siger Martin og tilføjer:

- Inden programmet spiste jeg glutenfri morgenmad, men jordbærkager til frokost. Der har jeg fået øjnene op for, at det for mig ikke nytter noget at gøre tingene halvt.

Af samme grund spiser han dagligt grøntsagssmoothies, bevæger sig og strækker ud tre gange om ugen.

Laura har fået et ti kilo lettere sind

Laura Spang Hansen, 23 år

Sygdom: Migræne og spændingshovedpine

I programmet: En dagbog over Lauras smerter afslørede, at hun havde været hovedpinefri under en ferie. På den baggrund skulle hun udover programmets grundkur afspænde, meditere og holde flere pauser.

Laura skulle også skrue gevaldigt ned for slik og sodavand og tilsvarende op for fødevarer med et stort indhold af magnesium. For eksempel broccoli, squash, spinat, bønner, mandler og græskarkerner.

På den måde halverede Laura på 12 uger sine hovedpineanfald fra 20 til 10 om måneden.

Status i dag: Laura føler sig ”ti kilo lettere” i sindet. Kun få gange siden har hun haft decideret migræne, og hovedpinen kommer nu en til to gange om ugen.

- Det er for mig stort set ingenting, siger Laura.

Hun er nu aktiv hver dag og træner flere gange om ugen. Også kosten fylder mere end før, og Laura spiser meget af det samme som under optagelserne, dog knapt så stringent. I stedet søger hun en balance med plads til både sundhed og nydelse.

- Jeg har lært, at min krop har det allerbedst, når jeg kombinerer sund kost, motion og afslapning, siger Laura.

I dag tager hun gerne små pauser, hvor hun i få minutter slår hjernen fra og genvinder fokus. Andre gange prioriterer hun mere tid for sig selv, hvor hun kobler af med at gå tur, høre podcast eller læse bøger.

Rasmus er kommet ned i gear

Rasmus Niebuhr, 39 år

Sygdomme: Rosacea, psoriasis og kronisk tarmbetændelse (Morbus chron)

I programmet: Rasmus’ toiletbesøg blev reduceret fra 15-20 gange om dagen til et langt mere normalt niveau – uden behov for ”at spæne afsted”, som han beskriver det.

Huden blev også mindre betændt, og han smed den kasket, han normalt gemte sig bag.

Vejen dertil bød især på fibre og A-vitamin. Blandt andet fra tilberedte rodfrugter, græskar, lever og æggeblommer. Samtidig udelukkede Rasmus gluten og mejeriprodukter.

Og så skulle Rasmus – modsat mange andre deltagere – ikke geare op for motionen, men derimod ned. Hans krop var nemlig så overtrænet, at det forværrede hans symptomer.

Status i dag: Rasmus eksperimenterer med opskrifter og har især haft gavn af grøntsager og af at fjerne sukker, gluten og mælkeprodukter.

- Det hjalp også at skære ned på træningsmængden, selvom det var svært. Men jeg kunne jo godt mærke, hvor stresset min krop var, siger han.

Derfor træner han stadig mindre end før, men overvejer at øge intensiteten en smule. Går det ud over helbredet, vil han dog straks drosle ned, understreger han.

Kostmæssigt brændte han sig nemlig på jul og nytår, som blev lidt for fristende. Det førte til mavesmerter, sygemelding og kraftigt forhøjede infektionstal.

- Lægerne turde ikke andet end at medicinere, hvilket jeg godt kunne se fornuften i, men alligevel er superærgerlig over, siger Rasmus, hvis ansigt derfor igen ser mere ud som før.

Lone er gået fem skridt frem og et tilbage

Lone Terp, 59 år

Sygdom: Type 2-diabetes og forhøjet blodtryk

I programmet: Lone brugte før en medicinbakke til at holde på sine daglige piller fra fire slags medicin. Men da de 12 uger var ovre, lå der kun en enkelt pille tilbage.

Samtidig tabte Lone knap 12 kilo fedt og gik dermed fra en fedtprocent på 41,7 til 31,6. Normalen er 23-34. Hendes blodsukker og blodtryk normaliserede sig også.

Formlen til succes har været motion og masser af grønt, bær og frugt, særligt fra løgfamilien. Derudover spiste Lone mange sardiner, syrnede mejeriprodukter, tomater, bladselleri og citron. Og så skulle hun undgå supermarkedets kage- og slikafdelinger, hvor hun ofte blev fristet.

Status i dag: Lone har bevaret sit lavere blodtryk og tager stadig kun en enkelt pille om dagen. Også blodsukkeret lader til at ligge stabilt, hvilket hun snart skal have undersøgt.

Det sker på trods af, at Lones kostplan er skredet i december og januar, og hun derfor har taget fem af de tabte kilo på igen.

- Det er jeg rigtig ærgerlig og irriteret over, men det må jeg råde bod på henover sommeren, siger hun.

- Jeg er nok sådan en, der gør alt eller intet: 20 smøger eller ingen smøger. Det er også problemet, når jeg tager på. Det er ikke bare ét stykke chokolade, men en hel plade.

Mens Lone atter kæmper med kosten, motionerer hun ufortrødent med en times fitness, spinning, svømning eller yoga tre-fire gange om ugen.

Jørgen ville gerne være startet tidligere

Jørgen Thomsen, 59 år

Sygdom: Type 2-diabetes

I programmet: Jørgen tog hver morgen og aften insulin samt to piller mod forhøjet kolesterol. I løbet af optagelserne gik han imidlertid fra forhøjet blodsukker til normalt og reducerede sin insulin med en tredjedel. Samtidig tabte han sig 11 kilo og mindskede sin livvidde markant.

Opskriften var en grundkur med færre kalorier, men masser af grove grøntsager og mættende protein.

Derudover skulle Jørgen i form og bevæge sig mere, med mindst 10.000 skridt om dagen og høj puls tre gange om ugen.

Status i dag: Jørgen går i dag til både fodbold og gymnastik en gang om ugen. To-tre andre dage snører han skoene og løber otte kilometer. Han har også beholdt de nye spisevaner og afprøver sunde kogebøger.

Jørgen er ikke blevet kureret for diabetes, men hans blodsukkertal er faldet yderligere, og hans insulindosis er blevet videre nedjusteret af hans læge.

- Det har været en stor og spændende tid at være med (i programmet, red.) og meget livsbekræftende, siger Jørgen Thomsen.

Set i bakspejlet ville han ønske, at han var startet på de sundere vaner allerede for 10-15 år siden.

 - Så havde jeg måske været rask i dag. Men det går heldigvis fremad, så jeg kæmper videre.

Sisse kæmper for sin drøm

Sisse Hasbirk, 41 år

Sygdom: Leddegigt

I programmet: Sisses hævede og smertende led havde blandt andet kostet hende sin livslange passion for violinspil. Hun nåede ikke tilbage dertil, men fik dog reduceret sine hævelser og oparbejdet større bevægelighed. For eksempel kunne hun igen knytte sin hånd.

En blodprøve afslørede også, at Sisse havde et meget lavt niveau af D-vitamin. Hun skulle derfor spise fisk hver dag og fik et kraftigt kosttilskud ved siden af antiinflammatoriske fødevarer som bær, ingefær, gurkemeje og avocado. Derudover prøvede hun at udelukke gluten og mejeriprodukter.

Status i dag: Efter et dyk i efteråret har Sisse siden nytår følt sig på rette spor. Udover fisk får hun D-vitamin fra masser af sol, og hun holder sig fortsat fra gluten. Mælkeprodukter har Sisse fundet ud af, at hun godt kan tåle i små mængder.

Hun bevæger sig mere og dyrker nu pilates, yoga, fitness og styrketræning fordelt på tre intensive dage. Resten af ugen genoplader hun efter arbejde.

- Sidste år følte jeg mig meget magtesløs. Jeg følte, at sygdommen styrede, siger Sisse Habirk, som stadig håber, at hun igen en dag kan spille violin.

- Nu føler jeg, at jeg kan tage skeen i den anden hånd og gøre noget. På den måde er fremgangen lige så meget psykisk: At jeg ikke bare lader bølgerne rulle ind over mig, men rent faktisk kæmper.

decms://a963b0c94d6be60f4da14067cbc67bb770534629