Livsstil

Unaturlig blomstertrend er et skridt mod mere bæredygtighed

Blomsterhandlere oplever et boom i salget af farverige tørrede blomster. Det er mere langtidsholdbart og kan derfor spare CO2.

De senere år har Instagram flydt over med grønne planter og kaktusser. Skulle man bo smart, kunne det næsten ikke gøres uden et hav af sukkulenter.

Men nu er en ny plantetrend ved at overtage.

Tørrede buketter i alskens afskygninger har den seneste tid vundet indpas, og forhandlerne kan i den grad mærke, at interessen for tørrede og ikke mindst farvede planter er stigende.

Buketterne går under betegnelsen evighedsbuketter, for i princippet kan de holde sig, lige så længe man har lyst til at kigge på dem.

Dermed er den nye trend et bæredygtigt alternativ til de hurtigtvisnende buketter. Men der kan også være udfordringer ved de tørrede blomster, som mange kunder gerne vil have i farvestrålende udgaver.

Efterspørgsel efter farver

Langt de fleste planter falmer i farven, når de bliver tørret, og derfor vil evighedsbuketterne som udgangspunkt ikke være så farvestrålende som en frisk buket.

Netop af den årsag er der en del kunder, der efterspørger tørrede blomster, som er indfarvede.

- Især nu, hvor det er gråt i gråt udenfor, kan man godt mærke, at folk trænger til farver, fortæller Gitte Hüttel, der ejer blomsterforretningen Stalks and Roots i København.

Hun fik for alvor gang i salget af evighedsbuketter sidste forår, og hendes bud er, at 80 procent af de tørrede blomster, hun sælger, er naturlige i farverne, mens de resterende er kunstigt farvet. Men sådan tror hun ikke, at det fortsætter.

- Jeg spår, at vi om to-tre år kun vil bruge blomster, der har naturens egen farve. Lige nu er vi i en overgangsfase. Hvis man har en stor vase stående, er det dyrt at fylde den med blomster hele tiden. Tidligere var løsningen plastik- eller silkeblomster, som var meget farverige.

- Jeg tror, at folk er fed up af plastikskrammel, der ødelægger vores miljø. Men fordi man har været vant til det farverige, kan de farvede og tørre blomster være en god overgang, lyder det fra blomsterhandleren.

Bæredygtig trend

Boligstylist Mette Helena Rasmussen er enig med Gitte Hüttel i, at tendensen med de tørrede blomster kommer i forlængelse af det stigende fokus på vores klima.

- De seneste år har der været en boheme-botanik-tendens, hvor man blandt andet har købt afklippede blomster og buketter på abonnement. Det er skønt og smukt og dejligt, men det kommer også lidt i karambolage med vores bevidsthed om miljø og bæredygtighed, siger hun og henviser til, at en stor del af de afklippede blomster flyves herop fra Afrika.

- De tørrede blomster er i stedet en måde at udsmykke sit hjem med mindre forbrug og mere meningsfuldhed.

Den nye tendens betyder dog ikke nødvendigvis, at blomsterne skal se naturlige ud.

- Blomsterne med syntetiske farver er oppe i tiden. Det ligger fint i forlængelse af, at der i det hele taget er en farveforelskelse i alting lige nu. Vi maler vores vægge og går farverigt klædt, siger boligstylisten.

Hvor kommer farven fra?

Med de syntetiske farver opstår der dog potentielt en problemstilling ved den nye trend. For hvordan får man egentlig en tør bygaks til at blive skriggrøn?

Den debat tog foredragsholder og haveentusiast Signe Wenneberg op på de sociale medier i weekenden.

- Nu bliver blomsterne så også dyppet i kemikalier og farvestoffer, skrev hun blandt andet i sine opslag, der fik både tilhængere og modstandere til tasterne.

Og spørger man blomsterhandlerne selv, er det ikke sådan lige at finde et svar.

Lone Kjær Hansen, der er indehaver af Kjærs Blomsteri i Bække vest for Kolding, ved ikke, hvordan indfarvningen af hendes tørrede blomster foregår.

- Jeg bestiller det i Holland, men jeg skal have undersøgt det nærmere, siger hun.

Heller ikke Gitte Hüttel fra Stalks and Roots er klar over den præcise farveblanding, men hun har dog undersøgt sagen.

- Jeg importerer selv mine farvede brudeslør fra Ecuador. De kommer fra et firma med bæredygtig profil, som kun benytter sig af vandbaseret farve, fortæller hun.

Både Gitte Hüttel og Lone Kjær Hansen fortæller, at indfarvningen faktisk ikke er noget, deres kunder spørger til.

Mindre CO2-aftryk

Men farvede eller ej kan de tørrede blomster måske føre til en stor CO2-besparelse.

I hvert fald hvis forbrugerne fylder deres vaser med mere langtidsholdbare buketter end normalt.

En række hollandske studier har nemlig vist, at bare en enkelt importeret rose fra Afrika har et klimaaftryk på et kilo CO2.

Er blomsterne i stedet dyrket i opvarmede drivhuse i Nordeuropa, er aftrykket fem gange højere.

Vil man gerne have blomster at kigge på året rundt, er de tørrede blomster altså et langt mere bæredygtigt alternativ – alene på grund af deres holdbarhed.

Samtidig kan en tørret buket være et billede på, at man følger med tiden.

- Hvis man skal give hinanden noget, er det hipt at forære sådan en buket, lyder det fra boligstylist Mette Helena Rasmussen.